Støre ønsker satsing på legemiddelproduksjon

Ap-leder Jonas Gahr Støre og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum mener næringslivet etterlyser en ny politikk.

Arbeiderpartiet og Senterpartiet er godt i gang med regjeringsforhandlingene. Mandag informerte de om planene sine innen næringslivspolitikken.

Ønsker legemiddelproduksjon

Partiene er spesielt opptatt av innovasjon og helse. Legemiddelindustrien er et konkret eksempel på hva som er i fokus hos den påtroppende regjeringen.

– Det vi må ta tak i er at vi har hatt legemiddelmangel i Norge, og vi har hatt hele vaksinesituasjonen i forbindelse med covid 19. Vi mener at vi må se på muligheten for at staten hjelper til med å få i gang en produksjon av viktige legemidler, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til TV 2.

– Vi har kunnskap og forskning som kan bli produkter for markedet utenfor Norge, mener han.

– Kan vi se norsk vaksineproduksjon?

– På noen områder tror jeg vi kan det. Det har vært kommet forslag fra kunnskapsmiljøer at det kan være mulighet for det, og da må staten se på mulighetene for det, sier Støre.

Ny næringspolitikk

– Det vi hører i norsk næringsliv, er at de etterlyser en mer aktiv stat, som stiller opp og stiller krav og har tydelige mål, sa Støre på pressekonferansen mandag ettermiddag.

Han mener det er viktig at staten er villige til å ta ansvar og avlaste risikoen ved å komme i gang med ny teknologi. Det handler om eierskapsposisjoner og statlig initiativ.

Støre trekker i tillegg til legemiddelproduksjon fram hydrogen- og batteriproduksjon, som mulige satsingsområder.

– Dette er et viktig felt for oss som vi kommer til å konkretisere i flere kapitler i regjeringsplattformen, sa Støre om hydrogensatsing.

– Batterisektoren er spesielt spennende, der det skjer mye spennende i Norge, sier han.

Både i Arendal og i Mo i Rana satses det på batteriproduksjon, men kompetansen til dette må hentes i Asia og USA.

Statlig initiativ

Støre mener staten bør gå inn på eiersiden i slike bedrifter for å komme i gang, og legge til rette for kompetanse.

– Statlig eierskap er ikke nødvendigvis for alltid, men i hvert fall i en startfase, sier han.

Han avviser at dette er en ideologisk beslutning.

– Vi er tilhengere av en blandingsøkonomi der vi har et marked som tiltrekker seg privat kapital, men det er veldig mye som skal til. Batteriproduksjonen kommer med utfordringer knyttet til kraft, areal og kompetanse, så der må staten være aktive medspillere, sier Støre.

Klimakrav

Teknologisk innovasjon er del av klimasatsingen til den påtroppende regjeringen.

– Hvis vi ser på klimamålene fram mot 2030 er industriell innovasjon mye av løsningen, men vi kommer ikke til å få til noe før vi får et taktskifte i måten industri- og næringspolitikken utvikles, sa Støre, som trolig blir Norges neste statsminister.

Et annet grep er strengere klimakrav og andre grep for å sikre arbeidsplasser ved innkjøp i offentlig sektor, blant annet krav om å bruke lærlinger.

– Offentlig sektor har mange innkjøp gjennom et år. Hvordan man bruker offentlige innkjøp har også mye å si både for de tjenestene folk får, og hvordan man kan skape flere arbeidsplasser, sier Vedum.

Styrke grønt skifte

Tankegangen er at store offentlige innkjøp skal styrke norsk industri og verdiskapning og løfte fram grønne industrier.

Samtidig skal det sikres ryddige og ordentlige arbeidsforhold, ifølge Vedum.

Partitoppene i Ap og Sp starter tirsdag opp igjen regjeringsforhandlingene på Hurdalsjøen Hotell med et forhandlingsmøte klokka 10. Planen deres er å bo på hotellet de neste dagene og jobbe sammen med å utforme en regjeringserklæring, som tidligst presenteres denne uken.

Relatert