DEISET I BAKKEN: Mens meteorologene i Bergen satt inne og målte uvanlig kraftige vindkast, på 28 meter i sekundet, sørget vinden for at dette treet deiset i bakken på parkeringsplassen utenfor. Foto: Mathias Kleiveland/ TV 2
DEISET I BAKKEN: Mens meteorologene i Bergen satt inne og målte uvanlig kraftige vindkast, på 28 meter i sekundet, sørget vinden for at dette treet deiset i bakken på parkeringsplassen utenfor. Foto: Mathias Kleiveland/ TV 2

Uværet herjer:

Digre trær dundret i bakken

Uværet herjer både på Vest- og Østlandet søndag. Meteorologisk institutt i Bergen fikk føle de uvanlig kraftige vindkastene på kroppen. – Uvanlig, sier meteorolog.

Meteorologene har advart om uværet som preger store deler av landet søndag.

Mens det plasker ned på Østlandet, er det vinden som skaper størst problemer i Vest.

Inne på Meteorologisk Institutt i Bergen satt meteorologene søndag morgen og målte full storm i kastene, samtidig som de hørte et brak utenfor.

– Flaks

Den kraftige vinden hadde tatt tak i et stort tre, røsket det opp med rota så det dundret i bakken på parkeringsplassen.

– Flaks at det skjedde på en hverdag, da det ikke er fullt så mange biler parkert her, sier statsmeteorolog Lars Andreas Selberg til TV 2.

Han sier at det er relativt uvanlig med så pass kraftige vindkast i oktober.

– Vi merket vinden ganske så godt på morgenen. Det skal mye til for å rive ned et så stort tre, sier Selberg.

Meteorologen priser seg lykkelig for at ingen ble truffet. Han ber nå folk passe på.

– Ikke gå ytterst på kysten eller til fjells nå. Vær obs og ta forbehold. Det er ganske usannsynlig å få et tre over seg, men dersom man er maks uheldig så kan det skje, sier Selberg.

Veltet over hus

Det er ikke bare i Bergen man opplevde at uværet sørget for at trær blåste over ende. I Ås i Follo falt et tre over et bolighus.

Like før klokken 08 søndag morgen rykket brannvesenet ut til Ås, hvor et stort tre veltet over veien og traff et hus.

Mens i Moss ble fylkesvei 1064 stengt da digert tre blåste over ende og havnet i veibanen.

Politiet i Oslo kommer med en klar oppfordring til innbyggerne søndag formiddag.

– Da det nå er gult farenivå på regn og skred, samt oransje farenivå på flom, oppfordres innbyggerne i Oslo, Bærum og Asker til å åpne opp tette sluk og takrenner, sikre løse gjenstander og ikke minst holde seg unna flomstore vassdrag, opplyser politiet.

Mens brannvesenet i Oslo ber folk om å ta forholdsregler ved å holde seg unna flomstore elver og bekker, samt kjøre forsiktig.

Ras sperrer veier

E6 mellom Oslo og Trondheim over Drivdalen er søndag stengt på ubestemt tid på grunn av et stort steinras.

Her fikk politibetjentene i området kjenne på frykten da det buldret i fjellsidene.

– Det var ganske så utrivelig for politipatruljen, før de fikk trukket seg unna. Noen av de digre steinene knuste veibanen før de gikk over E6 og landet på andre siden, sier operasjonsleder Roger Mogstad ved Trøndelag politidistrikt til TV 2.

Også i Arendal har vinden røsket tak i et tre og blåst det over ende, så det sperret Skilsøveien i begge kjørefelt.

Mens i Vestby rykket brannvesenet ut ved 07.30-tiden for å fjerne et tre som hadde veltet over Johan Herman Wessels vei.

Også i Ryfylket merker man uværet godt.

Veitrafikksentralen melder at et tre har rotveltet og tatt med seg stein ned i veibanen Bjørnåsdalen mellom Fiskå og Vostervannet i Rogalaland.

Klokken 09.30 melder politiet i Agder om et tre som har blåst ned i veibanen ved Tveit i Kristiansand.

– Sikre båten din

Brannvesenet melder også om økende vind i Bergens-området søndag morgen, og anbefaler alle båteiere om å sjekke fortøyningen på båtene sine.

Søndag morgen ble ferjesambandet Lavik-Oppedal innstilt på grunn av mye vind.

Også ferjesambandet Gjermundshamn-Varaldsøy-Årsnes i Kvinnherad, ved anløp til Varaldsøy, ble midlertidig innstilt søndag morgen på grunn av sterk vind.

Farevarsel

Meteorologisk institutt har gått ut med farevarsel på gult nivå for deler av Østlandet på grunn av de store nedbørsmengdene.

Søndag er det ventet 50 til 70 millimeter nedbør på 24 timer østafjells.

På grunn av mye regn gjennom hele uken er det allerede høy vannføring i mange vassdrag på Østlandet.

Varselstjenesten varsom.no har graderet flomfaren til oransje nivå for Ringerike, Hadeland, Oslo og områdene i nærheten.

Når flomfaren er på dette nivået betyr det blant annet at konsekvensene kan bli omfattende oversvømmelser, erosjonsskader og flomskader.

Relatert