Støre om SV-bruddet: – Jeg har respekt for konklusjonen

HURDAL (TV 2) Ap-lederen sier han har respekt for at SV ikke vil gå inn i regjeringsforhandlinger, men hadde håpet på et annet utfall.

– Jeg skulle veldig gjerne hatt SV med.

Det sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til pressen, etter at det ble klart at SV ikke vil inn i regjeringsforhandlinger.

– Nå har SV trukket konklusjonen at de mener de politiske avstandene er for store. Og jeg vil begynne med å si til Audun Lysbakken: Vi har hatt tillitsfulle, gode samtaler, og når han avslutter de samtalene har vi en god tone oss i mellom, sier Støre.

Like etter klokken 13.00 onsdag, bekreftet SV-leder Audun Lysbakken at partiet velger opposisjonstilværelsen.

– Det er med stor skuffelse vi må erkjenne at det etter SV sitt syn ikke er politisk grunnlag for å danne en rødgrønn regjering, sa Lysbakken.

Det er den store avstanden i klima- og fordelingspolitikken som var avgjørende for bruddet.

Brudd etter fem dager

Bruddet kommer på femte dag med sonderinger på Hurdalsjøen hotell.

De tre partilederne Jonas Gahr Støre (Ap), Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Audun Lysbakken (SV) har jobbet for å finne ut om det er grunnlag for forhandlinger om en flertallsregjering.

Med seg har de blant annet hatt nestleder i Ap, Hadia Tajik, parlamentarisk leder i Sp, Marit Arnstad og nestleder i SV, Kirsti Bergstø. Mandag utvidet alle partiene sin delegasjon ytterligere, og onsdag var også SVs partisekretær Audun Herning på plass på hotellet.

Det har lekket ut lite fra sonderinger, men det har vært kjent at klima- og oljepolitikk har vært blant stridstemaene.

Skuffet Støre

– Jeg skulle veldig gjerne hatt SV med, det er mitt utgangspunkt. Men da får vi se om vi kan finne gode løsninger og samarbeid på Stortinget, sier Støre.

Også han peker på klimapolitikken som medvirkende til bruddet.

– Avstanden på et nøkkelområde ble for stor, men vi mener det ville vært mulig å forhandle dette helt frem til en plattform.

– Hva var det du ikke kunne gi Lysbakken?

– Det er en helhet her, som avgjør om du vil gå inn i forhandlinger. Hvert parti må gjøre sin vurdering. Jeg ønsket å legge til rette for at vi tre kunne finne ut av det, men SV valgte noe annet, sier Ap-lederen.

Relatert