JUBELSCENER: Tilhengere av SPD feirer valgdagsmålinger i Tyskland. Foto: Wolfgang Rattay
JUBELSCENER: Tilhengere av SPD feirer valgdagsmålinger i Tyskland. Foto: Wolfgang Rattay

SPD blir største parti i Tyskland – Støre gratulerer

Det er foreløpig uvisst hvem som overtar etter Angela Merkel, men sosialdemokratiske SPD blir Tysklands største parti.

Det ble en real valgthriller i Tyskland da landet skulle velge Angela Merkels etterfølger.

Like etter klokken 05 mandag morgen er resultatene klare, og sosialdemokratiske SPD blir Tysklands største parti med 25.9 prosent av stemmene.

Angela Merkels etterkommer Armin Laschet og partiet CDU/CSU fikk en oppslytning på 24.1 prosent – sitt verste resultat noensinne.

– Det har gått litt bedre for CDU enn ventet, mens SPD ligger på det jevne, konstaterer TV 2s tallknuser Terje Sørensen.

De Grønne er med 14.8 prosent landets tredje største parti, et resultat som mottas med blandede følelser. Det er en fremgang fra tidligere valg, men likevel langt unna flere av sommerens meningsmålinger. Liberale FDP er landets fjerde største parti med 11.5 prosent. Disse to partiene vil trolig gå sammen med enten SPD og CDU for å danne en historisk treparti-koalisjon.

Regjeringsdrama

Hvem som overtar etter Merkel, er langt fra avgjort. SDP-leder Olaf Scholz mener velgerne har gitt uttrykk for hvem de ønsker som statsminister:

– Resultatet er et tydelig mandat til å sikre at vi nå oppretter en god, pragmatisk regjering, sa Scholz da valgdagsmålingene ble offentliggjort.

Merkels foretrukne kandidat, Armin Laschet, mener på sin side at det svake valgresultatet ikke hindrer CDU fra å styre videre.

– Vi vil gjøre alt vi kan for å danne en regjering under vår ledelse, lover Laschet under partiets valgvake.

Både SPD og CDU må nå henvende seg til Tysklands tredje og fjerde største parti, De Grønne og liberale FDP. Førstnevnte har tradisjonelt lent seg mot sosialdemokratene SPD, mens FDP vanligvis støtter CDU. Nå virker begge partiene ivrige etter å regjere, og ingen har utelukket samarbeid med noen.

Scholz vil ha regjering med FDP og De grønne

SPD ble største parti i valget på ny Forbundsdag i Tyskland, men trenger samarbeidspartnere for å danne regjering. Alternativet som Scholz peker på mandag formiddag, kalles gjerne for «trafikklyskoalisjonen», som viser til partifargene er rødt, grønt og gult.

– Tre partier er blitt styrket, derfor er dette det klare mandatet som velgerne har formulert, sier Scholz.

Dagens regjering er et samarbeid mellom borgerlige CDU/CSU og SPD, og Scholz insisterer nå på at de borgerlige «ikke bare har tapt», men fått «en klar melding fra velgerne om at de bør gå i opposisjon».

Støre gratulerer

Norges nye statsminister Jonas Gahr Støre gratulerer sin sosialdemokratiske kollega Scholz med det han beskriver som et imponerende valgresultat.

Den påtroppende statsministeren briljerer med tyskkunnskaper i gratulasjonen til Scholz og SPD på Twitter.

– Herzliche Glückwünsche aus Norwegen, skriver Støre, som på norsk betyr «Hjerteligste gratulasjoner fra Norge».

Han beskriver Scholz valgresultat som imponerende etter en «inspirerende valgkamp».

– Spennende natt og spennende dager foran oss. Vi ser fram til et nært samarbeid, skriver Støre.

Men det blir svært jevnt. For både CDU/CSU og SPD ligger an til å få mellom 24 og 26 prosent av stemmene. Hvem som blir Angela Merkels etterfølger er derfor svært uklart.

– Helt klart før jul

Både Olaf Scholz og Armin Laschet sier til tysk TV søndag at de håper de kan danne en regjering innen slutten av desember.

– Det må være sånn at jeg og vi gjør alt vi kan for å sørge for at vi er ferdige til juletider, sa sosialdemokraten Olaf Scholz under partilederdebatten på valgkvelden.

Kristendemokratiske Armin Laschet sa han hadde samme mål som rivalen.

– Helt klart før jul, sa Laschet.

Begge statsministerkandidatene sier de vil prøve å danne regjering med seg selv som statsminister. Prognosene så langt tyder på at partiene deres ligger side om side, og at De grønne og det liberale partiet FDP vil få en svært viktig rolle i regjeringsdannelsen.

Gjør sitt dårligste valg

CDUs statsministerkandidat Armin Laschet og Angela Merkels etterfølger var tydelig misfornøyd da de første målingene kom.

For uansett resultat vil CDU gjøre sitt dårligste valg noensinne, og får en nedgang på 8 til 9 prosentpoeng fra resultatet i 2017. SPD går på sin side frem med mellom 4,5 og 5,5 prosent, ifølge prognosene.

Die Linke gjør også et fryktelig valg, og havner under sperregrensen på 5 prosent. Likevel er det ikke bare sorg for partiet på venstresiden.

– Selv om de høyst sannsynlig havner under 5 prosent-grensen, reddes de av en unntaksklausul. De har nemlig fått tre direktemandater, noe som gjør at de likevel vil få uttelling og behandles som en gruppe, sier valgekspert Sørensen.

Også på høyrefløyen er det flere skuffelser på valgdagen, da særlig for AfD. Partiet går tilbake fra forrige valg, etter en valgkamp preget av intern stridighet. Sørensen påpeker at partiet også blør stemmer til protestpartiet dieBasis, som gikk til valg på å fjerne alt av koronarestriksjoner.

– dieBasis ligger an til å få 650.000 stemmer på landsbasis, og stjeler en god del stemmer fra AfD, sier Sørensen.

Fakta om valget i Tyskland

* Det er minst 598 plasser i Forbundsdagen, fordelt ut fra antall stemmeberettigede i delstatene.

* 299 medlemmer velges direkte fra enkeltmannskretser, tilsvarende valgsystemet i USA og Storbritannia. 299 medlemmer velges med partilister i delstatene, tilsvarende det norske systemet.

* I tillegg deles det ut to typer utjevningsmandater. Med 111 slike mandater er dagens Forbundsdag den største hittil.

* Siden 1999 har den tyske nasjonalforsamlingen sittet i den gamle Riksdagsbygningen i Berlin som ble ødelagt i en brann i 1933. Bygningen var gjennom to store gjenoppbygninger på 1960-tallet og på 1990-tallet.

* Forbundsdagen velger statsministeren, som har tittelen Bundeskanzler (forbundskansler), etter forslag fra presidenten (for tiden Frank-Walter Steinmeier). Valget krever absolutt flertall, altså et flertall blant alle medlemmene, ikke bare de som møter opp eller stemmer.

* Angela Merkel er Tysklands første kvinnelige statsminister, men gir seg etter nesten 16 år. Det er første gang etter andre verdenskrig at en sittende statsminister ikke søker gjenvalg.

* Delstatene Berlin og Mecklenburg-Vorpommern holder også valg 26. september.

Kilde: Wikipedia , NTB

Mange forhåndsstemmer

Trolig vil SPD ende på mellom 200 og 215 mandater i Forbundsdagen dersom valgdagsmålingene stemmer. CDU/CSU vil få rundt 200, De grønne rundt 120, FDP 90-100, AfD 80-90, og Die Linke vil få rundt 40, et tall som derimot kan endre seg dramatisk om partiet faller under sperregrensen.

Imidlertid kan resultatet fortsatt forandre seg drastisk ettersom mange velgere har stemt på forhånd, og dermed ikke omfattes av valgdagsmålingen.

Etter 16 år i toppvervet stiller ikke Angela Merkel til valg i år. SPDs Olaf Scholz og CDU/CSUs Armin Laschet er de to heteste kandidatene til å danne Tysklands neste regjering, og begge vil trolig søke støtte først og fremst hos De grønne og FDP.

Saken oppdateres!

Relatert