BEKREFTER: Oslo Universitetssykehus bekrefter at de har hatt tilfeller av det dødelige syndromet. Foto: Geir Olsen
BEKREFTER: Oslo Universitetssykehus bekrefter at de har hatt tilfeller av det dødelige syndromet. Foto: Geir Olsen

Dødelig syndrom oppdaget i Norge

Onsdag kom nyheten om at danske leger har påvist syndromet i Danmark. Nå bekrefter Oslo Universitetssykehus at de kjenner til fem tilfeller i Norge, skriver ABC Nyheter.

Overfor ABC Nyheter sier Øyvind Midtvedt ved revmatologisk seksjon på Oslo Universitetssykehus at det såkalte vexas-syndromet er påvist i Norge. Han sier at de på hans avdeling har hatt fem tilfeller, og at det første tilfellet døde i fjor sommer.

Midtvedt sier til Dagbladet at han tror det er snakk om flere tilfeller i Norge enn de han har sett på sitt sykehus.

– Det er nok flere tilfeller i Norge. Dette er jo nytt i den forstand at det først ble beskrevet i 2020. Men syndromet har alltid vært der. Det er bare nå man har fått forklaringen, sier han til Dagbladet.

Svært sjelden

Vexas-syndrom er en svært sjelden autoinflammatorisk sykdom som hovedsakelig rammer middelaldrende menn over 50 år og oppover. Symptomene er varierte, og kan være alt fra bindevevssymptomer, uforklarlig feber, blodmangel, blodpropper og betennelse i bruks og lungevev og blodårer, hudforandringer og smerte fra nese og ører.

– Ingen vet hvorfor denne mutasjonen plutselig oppstår hos menn, sier Midtvedt til ABC Nyheter.

En mannlig pasient ved OUS døde i fjor etter å ha slitt med en ukjent sykdom i årevis. Vexas-syndromet ble påvist etter at mannen ble analysert.

– Vi fulgte ham opp i åtte år, men vi forsto ikke helt hva som feilte ham, sier Midtvedt.

Syndromet ble oppdaget av amerikanske forskere for første gang for under et år siden. Onsdag meldte danske medier at de legene Jakob Werner Hansen og Niels Graudal ved Rigshospitalet i Danmark har identifisert syndromet også blant sykehusets pasienter, skriver avisen BT.

Kjente igjen symptomene

Oppdagelsen i Danmark kom ifølge BT etter at lege Werner Hansen leste en vitenskapelig artikkel om syndromet og kjapt gjenkjente mange av symptomene som karakteriserer sykdommen hos egne pasienter.

Flere av de mannlige pasientene ved sykehuset hadde nemlig gått med en rekke uforklarlige symptomer på sykdom, men uten at legene klarte å stille en diagnose. Etter å ha lest artikkelen fikk Werner Hansen ideen om at det kunne dreie seg om vexas-syndrom.

Han kontaktet da Graudal, som er spesiallege i revmatologi , og sammen gjorde de gjort egne undersøkelser som viste at også danske menn lider av syndromet.

– Til nå har vi identifisert fem danske pasienter med syndromet, men det er allerede flere andre som skal undersøkes, så vi forventer at det blir flere, sier Werner Hansen til BT.

Går på X-kromosomet

Forskere tror at sykdommen kun rammer menn fordi syndromet knyttes til et gen som sitter på X-kromosomet, som menn kun har ett av. Forskerne tror at kvinner, som har to X-kromosomer, kan tåle at det ene genet blir rammet fordi det andre X-kromosomet sørger for en slas beskyttelse, skriver NBC News.

Amerikansk forskning på den relativt nyoppdagede sykdommen viser at den har høy dødelighet, men dette kan også henge sammen med at diagnosen er ny, og derfor ikke noe man kan behandles for ennå.

– Akkurat nå er det ikke noen konkrete behandlingsmuligheter, kun medisin som kan dempe symptomene. Men i fremtiden håper vi at det kan bli mulig å skifte ut dårlige stamceller hvis sykdommen blir oppdaget tidlig og pasienten kan tåle den typen behandling, sier Werner Hansen.

Relatert