– Føles bra med eget kraftverk på taket

Skyhøye strømpriser har ført til stor pågang for å kjøpe solcellepaneler.

Bjørn Tore Foss og familien installerte solcellepaneler på taket vinteren 2020. Automatisk produserer panelene nå en del av familiens eget strømforbruk.

– Det er vel sånn 10-12 prosent av totalen, sier Foss.

Solcellepanelene kostet cirka 150 000 kroner, men Foss fikk støtte fra Enova på cirka 20 000 kroner.

– Så det kom på rundt 130 000 kroner, forteller han.

– Når er den investeringen tjent inn?

– Godt spørsmål. I fjor sommer, da strømprisen lå på 1 øre kWh, da ville det være uendelig før det var tilbakebetalt. Men nå, med så høye strømpriser, så så er det vel 7-8-9 år før investeringen er tjent inn, sier Foss.

– Er det verdt det?

– Vi får se. Det føles i hvert fall bra å bidra med sitt eget kraftverk på taket, sier han.

Stor pågang

Og med høstens høye strømpriser opplever leverandører av solcellepaneler stor interesse for å kjøpe seg små kraftverk på taket.

– Vi opplever en betydelig økning både i bedriftsmarkedet og i privatmarkedet, sier Jon Eikeland, kommunikasjonsrådgiver i Fjordkraft, og fortsetter:

– Hvis vi sammenligner etterspørselen i 2020 og 2021, er det som natt og dag. Det har også vært en markant økning nå fra august til september, sier Eikeland i Fjordkraft.

Også Otovo, som både leier ut og selger solcellepaneler, har nå stor pågang av kunder. Selskapet regner med å doble omsetningen i 2021, sammenliknet med 2020.

– Bare i forrige uke solgte vi for fem millioner kroner i Norge. Så her er det høy aktivitet, og vi tror det vil vedvare gjennom september og oktober, sier Andreas Thorsheim, administrerende direktør i Otovo.

Mindre kull- og atomkraft

Han mener at strømprisene i årene framover vil ligge høyere enn det vi i Norge har vært vant til.

– Nå er det jo lite vind og lite nedbør, og sånne forbigående perioder vil det alltid være. Det langsiktige problemet er at Europa tar bort kullkraft og atomkraft, før erstatningen med mer vind og sol er klar. Så jeg tror at vi kommer til å ha høye strømpriser i mange år framover, sier Andreas Thorsheim.