Vedum: – Åpner for sondering om rødgrønt samarbeid

Senterpartiet åpner dørene for samtaler om en mulig rødgrønn regjering. Ap-leder Jonas Gahr Støre sier sonderinger om regjeringsforhandlinger mellom Ap, Sp og SV etter planen skal starte på Hurdalsjøen Hotell torsdag.

– Etter dagens møte har vi kommet frem til at vi ønsker en sondering om mulig samarbeid mellom Ap og SV, sa Trygve Slagsvold Vedum under pressetreffet på Stortinget mandag ettermiddag.

Sp-lederen sa at Jonas Gahr Støre er informert om beslutningen. Samtidig sier Vedum at partiet fortsatt mener at en ren Ap og Sp-regjering, er det beste alternativet.

Vedum sa han informerte Støre om dette rett før pressetreffet klokken 16.30 og at han har hatt flere telefonsamtaler med den påtroppende statsministeren gjennom uken etter valget.

– Jeg har vært i tett dialog med Jonas Gahr Støre om en ny regjering, sa Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Ifølge Sp-lederen gikk stortingsgruppen enstemmig inn for samtaler med Ap og SV.

– Vi har hatt første gruppemøte etter valget, det var en opptur for oss å få 28 mandater. Det har gitt muligheter for regjeringsskifte, sa Vedum.

Sp-lederen sa også at han har snakket med Audun Lysbakken på telefon kort tid før pressetreffet. Vedum ville ikke gå inn på detaljer og hvilke krav partiet kommer til å stille SV under samtalene.

Støre: – Samtalene starter torsdag

Også Ap-leder Jonas Gahr Støre møtte pressen i Stortingets vandrehall kort tid etter Vedums annonsering. Der la han frem planen for regjeringssamtalene.

SAMTALER DENNE UKEN: Jonas Gahr Støre sier de ønsker å starte samtalene torsdag 23. september. Foto: Jonas Henriksen / TV 2
SAMTALER DENNE UKEN: Jonas Gahr Støre sier de ønsker å starte samtalene torsdag 23. september. Foto: Jonas Henriksen / TV 2

– Jeg har invitert de formelt. De har takket ja. Mitt mål er at vi kan starte det denne uken, sier Støre.

– Planen er at vi starter sonderingssamtalene torsdag på Hurdalsjøen Hotell.

Også Ap-nestleder Hadia Tajik vil delta i møtene, opplyser Støre. Senterpartiet er representert av Trygve Slagsvold Vedum og Marit Arnstad.

Ap-lederen ønsker heller ikke å gå inn på detaljene for samtalene, eller hvor de største smertepunktene ligger. Støre sier det ikke er lagt noen tidsbegrensninger for sonderingene, men sier at en avklaring før statsbudsjettet legges frem, er ønsket.

Disse sakene splitter partiene

  • SV sier nei til mer oljeleting, mens både Ap og Sp vil «utvikle, ikke avvikle» oljenæringen.
  • Ap går inn for å kutte 55 prosent av utslippene innen 2030 (fra 1990-nivå). Sp vil kutte 50–55 prosent, mens SV vil kutte 70 prosent.
  • Ap og SV vil mer enn tredoble CO2-avgiften fra dagens 590 kroner til 2.000 kroner innen 2030. Sp er imot.
  • Ap har garantert at EØS-avtalen vil ligge til grunn for en ny regjering. Både Sp og SV har programfestet at de vil si opp avtalen og erstatte den med en handelsavtale.
  • Sp vil ha færre rovdyr i norsk natur, mens SV vil sikre levedyktige bestander av de fire store rovdyrene i Norge – ulv, jerv, bjørn og gaupe.
  • Ap og SV vil utvide dagens grense for selvbestemt abort, mens Sp vil beholde 12-ukersgrensa.
  • Ap og SV vil fjerne kontantstøtten, Sp vil beholde ordningen.

– Jeg har ikke satt en konkret tid på det, men vi har en timeplan med tanke på når statsbudsjettet legges fram, det er en grei timeplan å forholde seg til, sier han.

– For tidlig å si hvor langt vi kommer

Audun Lysbakken (SV) er glad for invitasjonen til regjeringssonderinger fra Jonas Gahr Støre. Han sier det er for tidlig å si hvor samtalene vil ende.

– Våre politiske prioriteringer kjenner dere godt til, Vedum ringte meg etter deres møte i stortingsgruppe og jeg setter pris på det. Vi har et flertall vi må forvalte, sier Lysbakken.

Samtidig sier han at det er for tidlig å si hvor sonderingene vil ende.

FORNØYD: Også SV-leder Audun Lysbakken møte pressen mandag. Han sier det er for tidlig å si hvor regjeringssonderingene vil ende. Foto: Jonas Henriksen / TV 2
FORNØYD: Også SV-leder Audun Lysbakken møte pressen mandag. Han sier det er for tidlig å si hvor regjeringssonderingene vil ende. Foto: Jonas Henriksen / TV 2

– Den eneste måten vi kan finne ut det på er å diskutere og se hvor langt vi kommer, sier han.

Lysbakken sa ikke hvem han tar med seg til samtalene.

Både SV og Ap har tidligere vært klare på at de ønsker en rødgrønn regjering med alle disse tre partiene.

Ordknapp før møtet

Sp-leder Vedum holdt mandag formiddag et velkomstmøte med Senterpartiets nye stortingsgruppe, som nå har vokst til 28 representanter – opp fra 19 etter forrige valg.

Inne på møtet ble Vedum møtt med jubel og langvarig applaus. Men på vei inn til møtet var partilederen ordknapp om regjeringssamtalene.

– Nå jobber vi bare fortløpende, og så bruker vi de fullmaktene og de mandatene vi har, sa Vedum til pressen som hadde møtt opp utenfor.

– Hvis dere er tålmodige, så snakkes vi helt sikkert utover, sa han.

SMØRBLID GJENG: Senterpartiets nye stortingsgruppe med 28 representanter var mandag samlet i Stortinget. Det ble feiret med kake og jubel. Foto: Jonas Henriksen / TV 2
SMØRBLID GJENG: Senterpartiets nye stortingsgruppe med 28 representanter var mandag samlet i Stortinget. Det ble feiret med kake og jubel. Foto: Jonas Henriksen / TV 2

Sp har tidligere stått hardt på at de ønsket en regjering med kun Ap og Sp. Men selv om Vedum i lang tid har stått fast på at han ønsker en Ap/Sp-regjering, har han heller aldri lukket døren fullstendig for en regjering der også SV er med.

Relatert