SPIONLAPP: Øverst til venstre papirlappen som 47-åringen sier at han fikk av den russiske diplomaten Jevgenij Umerenko (til høyre). TV 2 har sladdet deler av teksten. Underst et av pengebeslagene som ble gjort hos 47-åringen. Foto: Polisen
SPIONLAPP: Øverst til venstre papirlappen som 47-åringen sier at han fikk av den russiske diplomaten Jevgenij Umerenko (til høyre). TV 2 har sladdet deler av teksten. Underst et av pengebeslagene som ble gjort hos 47-åringen. Foto: Polisen

Konsulent dømt for spionasje i svensk bilbransje

En 47 år gammel svensk mann er dømt til tre års fengsel for å ha spionert innenfor svensk bilindustri, for så å overlevere informasjon til en russisk diplomat.

Det er Aftonbladet som omtaler dommen.

Mannen ble tiltalt etter at han ble mistenkt for å ha truffet en russisk diplomat og gitt vedkommende informasjon om deler av svensk bilbransje over en periode på flere år.

Avisen skriver at tingretten har kommet fram til at mannen har kopiert hemmelig informasjon fra både Volvo og Scania og overlevert dette via en minnebrikke til en russisk diplomat.

Videre skal tingretten ha konkludert med at mannen var fullt klar over at informasjonen skulle brukes til Russlands fordel.

Fikk papirlapp med instrukser

Tingretten idømte mannen en straff på tre års fengsel.

Den dømte mannen er en 47 år gammel ingeniør som har vært inne som konsulent hos både Volvo og Scania. Mannen nektet straffskyld da han møtte i retten.

TV 2 har tidligere skrevet om hvordan den 47 år gamle mannen fikk en papirlapp med instrukser om hvordan hans kulle spionere på Scania.

– Den fikk jeg av Jevgenij. Han fortalte meg hvordan man kunne hente ut informasjon fra en datamaskin. Dette var en slags oppskrift på hvordan man kunne gjøre det.

Det forklarte mannen i avhør med Säpo i oktober 2020.

Pågrepet under middag

Han skal ha solgt informasjon om selskapene Scania og Volvo til Russland, og satt Sveriges sikkerhet i fare, ifølge påtalemyndigheten.

Svensk kontraspionasje hadde holdt et øye med ham over lengre tid, før de slo til.

47-åringen ble pågrepet i februar 2019 mens han spiste middag på restaurant Kristall i Stockholm med den russiske diplomaten Jevgenij Umerenko, som i realiteten var etterretningsoffiser.

Umerenko ble også pågrepet, men løslatt kort tid etter på grunn av hans diplomatiske immunitet.

Møttes på irsk pub

De to har ifølge 47-åringen truffet hverandre gjentatte ganger over flere år. Ifølge Säpo jobbet 47-åringen hardt for å skjule disse møtene.

– Møtene med Jevgenij pleide å finne sted en gang i måneden, noen ganger annenhver måned. Jeg fikk rundt 10.000 kroner hver gang, har 47-åringen forklart i avhør.

Rett før pågripelsen skal den svenske mannen ha mottatt 27.800 svenske kroner fra diplomaten.

Ifølge påtalemyndigheten var det betaling for å ha delt informasjon med Russland knyttet til kildekoder og konstruksjon av produkter i bilsektoren.

– At han har blitt godt betalt, viser at russerne har satt pris på hans tjenester, sa statsadvokat Mats Ljungqvist da tiltalen ble kjent.

En felles bekjent har fortalt til politiet at han introduserte den spiontiltalte 47-åringen for Umerenko på en irsk pub i Göteborg sommeren 2016.

– My friend is a council from rus embassy in Stockholm, skrev den spiontiltaltes venn i en tekstmelding før han sendte adressen til puben i Östra Hamngatan.

Dårlig råd

Diplomaten Umerenko jobbet som ambassaderåd i Stockholm, men var egentlig offiser i den russiske etterretningstjenesten SVR.

Ifølge nyhetsbyrået AP er han ekspert på industrispionasje, og har tjenestegjort som «Linje X-offiser» under et opphold i Tyskland.

Vitnet som er en felles bekjent av de to, er opprinnelig russer. Han har i avhør med Säpo forklart seg om sin kontakt med ansatte i den russiske ambassaden i Stockholm og konsulatet i Göteborg.

SVR-offiseren Umerenko ser ut til å ha utnyttet muligheten, og brukt sitt vennskap med vitnet til å tilnærme seg 47-åringen.

– Jeg vil ikke gå inn på når kontakten ble opprettet, men vil mene at han siden juni eller juli 2017 har vært vervet av SVR, sa Ljungqvist ifølge SVT.

I det første avhøret etter pågripelsen fortalte 47-åringen at han hadde kjent den russiske diplomaten i noen år, og at dette var en lang historie som bunnet i hans svake privatøkonomi.