Støre til TV 2: – Jeg har sovet forbausende godt

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier han har snakket med både SV-leder Audun Lysbakken og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum dagen etter valget.

Støre forteller tirsdag formiddag at han har snakket med Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og SV-leder Audun Lysbakken for å få til et regjeringssamarbeid.

Plan A

Arbeiderpartiets «plan A» er å danne en regjering med disse tre partiene. SV er også åpne for dette, men Senterpartiet har stått knallhardt på at de ønsker en Ap/Sp-basert regjering.

– Hvordan skal du få Senterpartiet til å snakke om samarbeid med SV?

– Det kommer ut i samtalene. Nå er vi opptatt av å lytte, sier Støre.

Han sier han har tro på å starte forhandlinger i slutten av neste uke.

Arbeiderpartiet fikk 26,4 prosent oppslutning i årets stortingsvalg og er med det størst på Stortinget. Sammen med Sp (13,6 prosent) og SV (7,5 prosent) har Støre flertall med 89 representanter. Det var Sp som gikk mest frem av alle partiene på Stortinget.

– Hvilken tidshorisont dere jobber etter?

– Det er vanlig i Norge med regjeringsskifte i midten av oktober, men det er ingen tvangstrøye. Trenger vi mer tid, tar vi den tiden.

Støre bekrefter tirsdag formiddag at han foreløpig ikke har snakket med Rødt og MDG.

Føler ansvar for velgerne

Det har vært knyttet stor usikkerhet til hvordan en rødgrønn regjering ville se ut, dersom venstresiden gikk seirende ut av valgdagen.

Vedum har hele tiden vært klar på at han ønsker en regjering hvor Sp og Ap er de eneste partiene.

– Hva tenker du om det nå?

– Jeg har oppfattet det signalet. Men jeg er opptatt av at valget er over og at resultatet er her, og da vi må vi ta det på alvor. Jeg føler et ansvar overfor velgerne som har gitt et klart signal om at de ønsker et skifte. Det må vi bruke tid på å følge opp, sier Støre.

Støre sier det er store prosjekter en ny regjering må ta stilling til. Han nevner både klima og det å se hele landets behov.

Rolig start på dagen

TV 2 møtte AP-leder Jonas Gahr Støre utenfor boligen hans tirsdag morgen etter valgseieren. Han fortalte at han hadde hatt en rolig start på dagen med avis og kaffe.

– Jeg har ikke sovet så mye, men jeg har sovet forbausende godt, sa han da.

Til tross for at han fikk flertall for sin drømmeregjering med SV og Sp, forteller han at det ikke ble feiring.

– Jeg kom hjem, kona mi var våken, så vi fikk en halvtime hvor vi summet oss litt, men så tror jeg vi begge synes det var godt å sove, forteller partilederen.

– Hva sa du til henne da?

– Hun var med i går kveld, men hun kom seg hjem før meg. Jeg tror vi begge følte på tilfredsheten over at dette var i mål. Dette har vært en tørn for dem også de siste ukene og årene egentlig, sier han.

Clinton sendte melding

I timene etter valgseieren har AP-lederen fått gratulasjoner fra inn- og utland. Flere utenlandske ledere og kolleger har sendt melding.

Flere utenlandske ledere og kolleger har overlevert Aps Jonas Gahr Støre en hilsen etter at valgresultatet ble klart – deriblant tidligere presidentkandidat og utenriksminister i USA, Hillary Clinton.

– Jeg har fått hilsen fra en person som har betydd mye for meg, Hillary Clinton, som har fulgt med, sa Støre.

Han har i tillegg fått hilsener fra partifeller i Norden, og den tyske kanslerkandidaten fra Spd, Olaf Scholz, forteller han.

Relatert