To presidenter mangler i rekken av presidenter – her er forklaringen

20-årsdagen for terrorangrepene markeres lørdag. Følg den direkte her.

Når 20-årsdagen for terrorangrepene markeres lørdag, blir det holdt ett minutts stillhet for hvert av de fire flyene som ble fløyet inn i bygninger eller styrtet.

Tidligere president Bill Clinton, Hillary Clinton, tidligere president Barack Obama, Michelle Obama, og president Joe Biden er samlet under markeringen.

Tidligere president Donald Trump har fått kritikk for å takk nei til å være med på markeringen og heller stille som kommentator under en boksekamp i Florida, skriver CBS.

Heller ikke Jimmy Carter (96) var til stede.

Kalte Biden «en narr»

Lørdag kom han med en uttalelse hvor han blant annet kritiserte Biden for tilbaketrekkingen fra Afghanistan.

– Dette er en veldig trist dag, stor sorg for landet. Det er også en trist tid på grunn av måten vår krig mot dem som gjorde så stor skade på vårt land, sluttet i forrige uke, sa Trump.

I den videosendte talen sa han at tilbaketrekningen fikk USAs «leder til å framstå som en narr, noe som aldri igjen må få skje».

Han la skylden for den kaotiske tilbaketrekningen på «dårlig planlegging, ubegripelig svakhet og ledere som ikke skjønte hva som skjedde».

Det var Trump som la planene for tilbaketrekningen da han i fjor inngikk en avtale med Taliban om at USAs styrker skulle trekkes ut i år, mot at Taliban ikke angrep de amerikanske styrkene.

Biden fulgte timeplanen som Trump og Taliban la opp til, bortsett fra at Biden utsatte den endelige uttrekningen noen måneder til slutten av august.

For to dager siden uttalte Trump under et promoteringsintervju at han ville velge å bokse mot Joe Biden hvis han kunne velge. Trump har fått mye kritikk for prioriteringen sin.

Hver flystyrt markeres

Navnene på de 2.977 menneskene som døde i angrepet, blir under markeringen lest opp av pårørende, en tradisjon som gjentas hvert år, og som tar fire timer.

Minnestunden startet med en tale av Mike Low, som mistet datteren sin. Hun jobbet på flyet som traff det nordlige tårnet.

– Når vi leser opp navnene til dem vi har mistet, husker jeg tilbake til den forferdelige dagen da det føltes som et ondt spøkelse hadde kommet ned til jorden vår. Men det var også en dag da mange mennesker gikk mye lenger og gjorde mye mer enn hva man kunne forvente av dem, sa Low.

Han fortsatte talen med å si at han fremdeles har en «fars stolthet over datterens uselviske handlinger i hennes siste øyeblikk».

Navnelesningen ble avbrutt en liten stund da Bruce Springsteen framførte sin låt «I'll See You in My Dreams».

I løpet av dagen er det lagt inn til sammen seks minutter der opplesningen stopper, og de døde hedres med stillhet. Det første minuttet ble avholdt klokken 8.46 om morgenen. Da krasjet American Airlines' rute 11 inn i det nordlige tårnet i World Trade Center.

Drøyt ett kvarter senere, klokken 9.03 den skjebnesvangre dagen for 20 år siden, styrtet kaprerne et fly inn i det andre tårnet i World Trade Center.

Og en halvtime senere – klokken 9.37 – styrtet et tredje fly inn i forsvarsdepartementet Pentagon utenfor Washington. Der døde 184 mennesker.

Første tårn raste

Ett minutt før klokken slo 10, markerte de fremmøtte tidspunktet da det første tårnet kollapset. De uvirkelige TV-bildene av skyskraperen som nærmest går i oppløsning i en enorm støvsky, gikk verden over.

Fire minutter senere styrtet United Airlines' rute 93 på et jorde i Pennsylvania etter at passasjerene overmannet kaprerne og hindret dem i å styre flyet mot Washington, der kongressbygningen trolig var målet.

Det siste minuttet med stillhet i New York markeres klokken 10.28, da det nordlige tårnet i World Trade Center raste.

Mindre seremonier ble avholdt ved brannstasjoner i New York for å minnes de 343 brannmennene som mistet livet i forsøket på å redde folk i de to skyskraperne.

Oppfordret til samhold

Kvelden før 11. september oppfordret Biden i en videotale til å vise samhold – «vår største styrke».

– For meg er dette den viktigste lærdommen fra 11. september. Det er når vi er på vårt mest sårbare, i kampen fram og tilbake som gjør oss menneskelige, i kampen for USAs sjel, at samhold er vår fremste styrke, sa han i den seks minutter lange talen.

Trump knuste imidlertid det samholdet ved å sende ut en video med krass kritikk av Bidens «inkompetente administrasjon» og av den «inkompetente» tilbaketrekkingen fra Kabul.

Verdens ledere tok en mer forsonlig holdning med budskap om solidaritet. Dronning Elizabeth sa at ofrene er i hennes tanker, og Russlands Washington-ambassadør meldte at Russlands folk sørger sammen med amerikanerne, og at USA og Russland bør gå sammen i kampen mot terrorisme.

Avverget angrep

United Airlines' rute 93 som styrtet på et jorde i Pennsylvania, skal også markeres. Flyet tok av fra Newark den morgenen og var på vei til San Francisco da det gikk i bakken ved Shanksville.

Flere av passasjerene forsøkte å ta tilbake kontrollen fra kaprerne før flyet styrtet. Det er aldri bekreftet hva som var flyets mål, men det antas at det var på vei mot Det hvite hus eller Kongressen i Washington.

Daværende president George W. Bush, holdt minnetale for passasjerende om bord i dette flyet. Han hedret motet deres. Samtidig tok han et oppgjør med fremmedfrykt og rasisme, og minnes hvordan amerikanere slo ring om muslimer i landet etter angrepet.

– Dette er USA jeg kjenner, og det USA vi kan bli igjen, sa han.

Visepresident Kamala Harris taler også i Shanksville.

Seremonien i Pennsylvania strømmes direkte på minnestedets Facebook-side. Koronahensyn gjør at bare pårørende og inviterte gjester kan være fysisk til stede.

Søyler av lys

Det siste minuttet med stillhet i New York markeres klokken 10.28, da det nordlige tårnet i World Trade Center raste. Minneseremonien er ventet å vare til rundt klokken 18.30 lørdag, norsk tid.

Etter seremonien åpner minnestedet for publikum og er åpent til midnatt. På kvelden lyses himmelen opp av installasjonen «Hyllest i lys». To blå lyssøyler som symboliserer de to tårnene, lyser natten gjennom i det som er en årlig markering.

Relatert