Trill din terning nå:

Reiste seg etter kaosdebatt – han var soleklart best

Med fem dager igjen til valget, møttes partilederne til en intens og potensielt avgjørende debatt. Men hvem gikk seirende ut?

Mens forrige debatt på TV 2 var preget av høylytt krangling og partiledere som snakket i munnen på hverandre, hadde TV 2 tatt tydelige grep foran den siste og avgjørende debatten fra Deichman bibliotek i Oslo, onsdag kveld.

Og med temaer som skole, abort og regjeringssamarbeid la det grunnlaget for flere opphetede diskusjoner.

Under debatten i Bergen for en liten uke brukte TV 2s politiske kommentator Aslak Eriksrud hele skalaen på terningen.

Da var det Venstres Guri Melby som kom dårligst ut med terningkast én – mens Ap-leder Jonas Gahr Støre gikk seirende ut med terningkast seks.

Denne gangen mener kommentatoren at Ap-lederen skuffet stort, og han sank ned til en treer på terningen.

Men seieren gikk fortsatt til venstresiden, ifølge Eriksrud. For denne gangen var det Audun Lysbakken som trakk det lengste strået, og kapret terningkast seks.

Resten av terningene fordeler seg slik:

Kommentator Aslak Eriksrud vurderer partilederne slik:

Jonas Gahr Støre, Arbeiderpartiet:

– Støre fikk privilegiet av å starte skoledebatten, men misbrukte sjansen. Ap-lederen klarte aldri å komme inn i første del og kom raskt i skyggen av ordvekslingen mellom SV-leder Audun Lysbakken og statsminister Erna Solberg.

SKUFFET: Mens Støre ble kåret til vinner i forrige debatt. Skuffet han noe mer under onsdagens debatt, ifølge TV 2s kommentator.
SKUFFET: Mens Støre ble kåret til vinner i forrige debatt. Skuffet han noe mer under onsdagens debatt, ifølge TV 2s kommentator. Foto: Jonas Been Henriksen / TV 2

I abortdebatten innrømmer Støre at han har vært i tvil. Det syntes også. Det virket ikke som Ap-lederen brant for å utvide kvinners rett til selvbestemmelse. Angrep Erna for å ha strammet inn abortloven, men klarte ikke å avkreve svar, Er bedre når han løfter dette opp og snakker om bredt forlik i Stortinget. Han var tydelig og kompromissløs da han sa tvert nei til kvinners selvbestemmelse etter uke 18.

Er bedre når han snakker om at han vil samtale med alle om ny regjering etter valget og avklarer at han og Moxnes ikke vil sitte i regjering sammen.

Erna Solberg. Høyre:

– Erna Solbergs beste debatt til nå i valgkampen. Statsministeren kommer godt i gang. Er pedagogisk i sin forklaring på hvorfor de stiller krav til læreren om karakter fire i matte. Her er hun på hjemmebane og klarer å ta seg tid til å fullføre resonnementene. .

Klarer seg også godt i debatten om regjeringssamarbeid ved å vise til at de borgerlige har fått til i like stor grad som å angripe de rødgrønne for kaos.

SOLBERGS BESTE DEBATT: Aslak Eriksrud mener dette var statsministerens beste debatt så langt i valgkampen.
SOLBERGS BESTE DEBATT: Aslak Eriksrud mener dette var statsministerens beste debatt så langt i valgkampen. Foto: Frode Sunde / TV 2

I abortdebatten tar hun rollen som abortnemdenes varmeste forsvarer blant landets partiledere. Klarte å manøvrere seg unna at hun gjorde abortsaken til et forhandlingskort for å få KrF til å velge blå side.

Men statsministeren går seg tidvis litt vill i sitt varme forsvar av nemndene. Blir litt lange resonnementer som ender med at hun antyder at kvinner vil abortere et ellers friskt foster på grunn av at de har fått «feil» kjønn, hvis grensen for selvbestemmelse utvides utover 12 uker. Usikker på om det treffer Høyres kjernevelgere. Mister sekseren her.

Trygve Slagsvold Vedum, Senterpartiet:

– Får en dårlig start under skoledebatten. Angriper Erna Solberg for å snakke ned lærerne. det gjorde hun ikke i denne debatten. Prøver å trekke det ned til læreren på hans nærskole. Men sliter med å gjøre det eksempelet relevant.

PÅ DET JEVNE: Trygve Slagsvold Vedum leverer en debatt helt på det jevne, ifølge TV 2s kommentator.
PÅ DET JEVNE: Trygve Slagsvold Vedum leverer en debatt helt på det jevne, ifølge TV 2s kommentator. Foto: Frode Sunde / TV 2

Vedum er derimot veldig god i sitt forsvar av dagens abortlov. Snakker seg ikke like mye bort som Solberg gjør. Offensiv i sitt angrep på Erna Solberg og Kjell Ingolf Ropstad som trakk abortloven inn i et spill om makt.

Er fortsatt statsministerkandidat, om du skulle lure . Holder seg til talepunktene om at han vil ha en Sp/Ap-basert regjering, vil ikke åpne døra for SV. Forutsigbart.

Audun Lysbakken, Sosialistisk Venstreparti:

– SV-lederen overtok lederrollen på rødgrønn side i skolepolitikken. Setter Støre fullstendig i skyggen. Lysbakken er pedagogisk og treffsikker, og klarer å flytte fokus over på andre saker som, det høye antallet ufaglærte lærere, og utfordrer statsminister Erna Solberg, uten at det virker som et forsøk på å snakke seg bort.

TIL TOPPS: SV-leder Audun Lysbakken imponerte TV 2s kommentator under onsdagens debatt.
TIL TOPPS: SV-leder Audun Lysbakken imponerte TV 2s kommentator under onsdagens debatt. Foto: Ingvild Gjerdsjø / TV 2

Framstår som den mest engasjerte forkjemperen for liberalisering av abortloven.

God når han angriper KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad direkte, og krever en avklaring på partiets standpunkt om abort.

Morsomt frieri til Vedum i regjeringsdiskusjonen.

Kjell Ingolf Ropstad, Kristelig Folkeparti:

– KrF-lederen starter debatten med å argumentere mot sin egen regjerings politikk på skole. Kommer litt skjevt ut på grunn av det. Har en godt forberedt oneliner om at SV er for kortere arbeidsdag for voksne , men lengre skoledag for ungene, men kommer ingen vei med det, for det var litt off topic.

NEKTET Å SVARE: Da Kjell Ingolf Ropstad ble spurt om han personlig er imot selvbestemt abort, nektet han å svare.
NEKTET Å SVARE: Da Kjell Ingolf Ropstad ble spurt om han personlig er imot selvbestemt abort, nektet han å svare. Foto: Frode Sunde / TV 2

Svak når han nekter å svare på om han er for eller mot selvbestemt abort, og ender med å forsvare en abortlov han egentlig er mot. Best når han angriper de som vil liberalisere.

Sylvi Listhaug, Fremskrittspartiet:

– Finner sin rolle i skoledebatten. Skiller seg ut en forkjemper for krav og testing i skolen.

Frp mener elevene ikke kommer langt med tresleiv og smilefjes i karakterboka. Listhaug klarer også dra debatten over på mobbing, og holder ordet uavbrutt.

SOLID: Sylvi Listhaug leverer en solid debatt, ifølge TV 2s kommentator.
SOLID: Sylvi Listhaug leverer en solid debatt, ifølge TV 2s kommentator. Foto: Ingvild Gjerdsjo

Listhaug er tydelig på at hun ikke ønsker en abortdebatt, og forsøker å vri teamet over på foreldrepermisjon. Lykkes ikke helt med det, men henter seg likevel inn igjen.

Traff nok også kjernevelgerne da hun snakket om Frps primærpolitikk på klima i sine angrep på rødgrønt samarbeid i siste bolk. Tror Erna Solberg skal være glad for at Guri Melby ikke gikk til motangrep her og avdekket borgerlig uenighet.

Guri Melby, Venstre:

– Tydelig og god på både firerkrav og kompetansekrav. Problemet hennes er at hun ikke klarer å gripe ordet oftere i det som er hennes paradegren - skolepolitikken. Kanskje litt preget av kaos-debatten for en uke siden?

PREGET?: Venstres Guri Melby fikk terningkast én under forrige TV 2-debatt. Eriksrud mener Venstre-lederen virket litt preget.
PREGET?: Venstres Guri Melby fikk terningkast én under forrige TV 2-debatt. Eriksrud mener Venstre-lederen virket litt preget. Foto: Ingvild Gjerdsjø / TV 2

Krystallklar på at Venstre er det eneste partiet på borgerlig side som ønsker en liberalisering. Forsvant helt i samarbeidsdebatten, men klarte å unngå en åpen konfrontasjon mot Listhaug. Kan ha vært klokt, siden fokuset da ble sterkere på rødgrønt kaos.

Une Bastholm, Miljøpartiet de Grønne:

– MDG- lederen kommer aldri inn debatten der partiets kjernesak ikke er tema. Skiller seg lite ut fra de andre rødgrønne partiene i lærerkrav-debatten, og kommer heller ikke med noen tydelig avklaring om hva partiet faktisk mener om firerkravet.

SLITER: Når klima ikke sto på temalisten, kom Bastholm litt til kort, ifølge Aslak Eriksrud.
SLITER: Når klima ikke sto på temalisten, kom Bastholm litt til kort, ifølge Aslak Eriksrud. Foto: Jonas Been Henriksen / TV 2

Surrer inn transrettigheter og samtykkelov i abortdebatten, i stedet for å bruke tid på å forsvare partiets standpunkt om å utvide retten til selvbestemmelse til 18 uker.

Får sneket inn klima i siste del, men plasserer seg på siden med ultimatum ingen av de andre partiene vil godta.

Bjørnar Moxnes, Rødt:

– Gjenkjennbar når han presenterer høyere lønn til lærerne som løsning, men hørtes ut som han kopierte manuset fra helsedebatten for en uke siden. da var det helsearbeiderne som skulle få økt lønn.

LITE KONKRET: TV 2s politiske kommentator mener det kommer få konkrete løsninger fra Moxnes.
LITE KONKRET: TV 2s politiske kommentator mener det kommer få konkrete løsninger fra Moxnes. Foto: Frode Sunde / TV 2

Utover det er det lite konkrete løsninger fra Rødt-lederen på utfordringene i skolen. Lykkes heller ikke med et tydelig angrep på høyresidens skolepolitikk.

Er prinsipiell i sitt forsvar for å utvide grensen for selvbestemt abort for kvinner.

Relatert