KLAR OPPFORDRING: Helsemyndighetene kommer med en klar oppfordring til de som avbestiller vaksinetimene sine. Foto: Geir Johnny Huneide / TV 2
KLAR OPPFORDRING: Helsemyndighetene kommer med en klar oppfordring til de som avbestiller vaksinetimene sine. Foto: Geir Johnny Huneide / TV 2

Måtte kaste vaksinedoser etter sykdomsfrykt: – Ufattelig provoserende

FHI har lite til overs for folk som avbestiller vaksinetimen sin fordi de ikke ønsker å være syke i helgene, eller ikke vil la seg kryssvaksinere.

I sommer kunne man lese om pasienter som snudde i døra og gikk fra vaksinetimen da de fikk beskjed om at de skulle få en Moderna-dose heller enn en Pfizer-dose.

Helsemyndighetene var oppgitt over vaksinesnobberiet, og ba folk ta den vaksinen de ble tildelt.

– Disse vaksinene er ikke som å måtte velge mellom Pepsi og Cola. Begge er trygge, begge er effektive. Og smaker også likt, sa smittevernoverlege Frode Hagen i Oslo kommune i juli.

Avbestiller timer

Nesten to måneder senere, kan det virke som om helsemyndighetenes budskap fremdeles ikke har festet seg. I Vågan kommune måtte man på fredag kaste flere Moderna-doser, da flere innbyggere avlyste vaksinetimer i frykt for å bli syke til helgen.

– Det er direkte tragisk og ufattelig provoserende, sier kommuneoverlege Jan Håkon Juul til Lofotposten.

Lofotkommunen er ikke alene om å merke Moderna-skepsisen. Også i storbyene lenger sør i landet virker mange å favorisere Pfizer-vaksinen.

– Det er en skepsis i befolkningen til Moderna, dessverre. Den har et ufortjent dårlig rykte og det er veldig beklagelig, sier assisterende smittevernoverlege Kjell Haug i Bergen kommune til TV 2.

Snur i døren

Han tror det kan være flere årsaker til at folk foretrekker Pfizer, selv om Moderna faktisk kan gi bedre beskyttelse mot delta-varianten.

Fungerende smittevernoverlege i Bergen, Kjell Haug Foto: Mathias Kleiveland / TV 2
Fungerende smittevernoverlege i Bergen, Kjell Haug Foto: Mathias Kleiveland / TV 2

– Moderna er en like god vaksine, men Pfizer har vært litt lenger i bruk og folk har hatt litt bedre tid til å venne seg til tanken på Pfizer. Det er dessverre blitt en holdning blant folk at man blir dårlig av Moderna, men i de aller fleste tilfeller blir man ikke det, understreker Haug.

Den vedvarende skepsisen gjør at folk fremdeles snur i døren når de får vite at Moderna står på menyen.

– De som vaksinerte seg tidlig var veldig motivert for å bli vaksinert. De som kommer nå er nok folk som har vært litt mer i tvil. Når de da kommer, har de et spesielt ønske, og når det ønsket ikke blir innfridd reiser de seg og går, forteller Haug.

Slik så det ut da Bergen åpnet for drop-in vaksine. Nå har kommunen stikk motsatt problem. Foto: Tor Henning Flaatten / TV 2
Slik så det ut da Bergen åpnet for drop-in vaksine. Nå har kommunen stikk motsatt problem. Foto: Tor Henning Flaatten / TV 2

– Vi mangler armer

Bergen kommune trenger så langt ikke å kaste vaksinedoser, men vaksinefavoriseringen skaper likevel problemer for kommunen.

– Vi har et svært apparat som er rigget for å sette masse vaksiner. Enkelte ganger har vi en overkapasitet i forhold til hvor mange som faktisk dukker opp. Vi mangler ikke vaksiner, vi mangler armer å sette dem i, sier Haug, som nok en gang ber folk om å ta den vaksinen de blir tilbudt.

Overlege i FHI, Are Berg, kan også berolige de som måtte være bekymret for å bli såkalt kryssvaksinert.

– Dette er to likeverdige vaksiner, som har god effekt begge to. Kombinasjonen av Moderna og Pfizer er trygg og god, sier Berg til TV 2.

– Dårlige grunner

Han har en klar oppfordring til de som likevel er skeptiske.

– Det viktigste er å høre på oss. Vi mener dette er en trygg og god kombinasjon, og vi vet ikke når vi eventuelt vil få muligheten til å tilby en lik dose, sier overlegen.

TA VAKSINEN: Overlege i FHI Are Berg kommer med en klar oppfordring til folk om å ta imot vaksinetilbudet de får, raskest mulig. Foto: Torstein Bøe
TA VAKSINEN: Overlege i FHI Are Berg kommer med en klar oppfordring til folk om å ta imot vaksinetilbudet de får, raskest mulig. Foto: Torstein Bøe

Han har lite til overs for de som avlyser vaksinetimen sin.

– Vi må ta frem dugnadsånden igjen. Vi er ikke ferdig, og vi skal fortsatt gjøre vårt bidrag. For alle som har tenkt å ta imot et vaksinetilbud, ta det imot så raskt som mulig og ikke utsett av mer eller mindre dårlige grunner, sier Berg.

Klar beskjed fra Høie

Heller ikke helseminister Bent Høie er fornøyd med nølerne, og sier utsettelsene og avlysningene potensielt kan utsette regjeringens gjenåpningsplan,

– Hvis det er mange nok som tenker sånn kan det forsinke gjenåpningen. Derfor er det viktig at man ikke nøler men gjør det man tenker å gjøre, nemlig å la seg vaksinere, oppfordrer helseministeren.

Han mener det bør være uproblematisk å vaksinere uavhengig av ukedag eller vaksinetype:

– Det er sånn at de aller fleste får veldig små bivirkninger fra vaksinen. Det går helt fint å ta vaksinen på en fredag og likevel gå på byen på lørdag for de aller fleste, avslutter Høie.

Relatert