KREVER SVAR: Pårørende har lenge kjempet for å få tilgang til informasjon om terrorangrepene. Foto: David Karp/AP Photo
KREVER SVAR: Pårørende har lenge kjempet for å få tilgang til informasjon om terrorangrepene. Foto: David Karp/AP Photo

Biden offentliggjør hemmelighetsstemplede
9/11-dokumenter

USAs president Joe Biden gjør en rekke hemmelighetsstemplede dokumenter tilgjengelig for offentligheten. Pårørende jubler, og spekulerer i nye detaljer om terrorangrepene.

Under fjorårets valgkamp lovet Biden at han ville offentliggjøre en rekke dokumenter tilknyttet terrorangrepene 11. september. Fredag innfridde han valgløftet, og beordrer justisdepartementet å gjennomgå og offentliggjøre en rekke terrordokumenter.

Dokumentene vil gjøres tilgjengelig for allmenheten i løpet av de neste seks månedene.

– Da jeg stilte til valg, lovet jeg mer åpenhet gjennom offentliggjøring av hemmelighetsstemplede dokumenter tilknyttet terrorangrepene 11. september, sier Biden i en uttalelse, en uke før 20-årsmarkeringen av terroren.

President Joe Biden innfrir valgløftet om mer åpenhet og offentliggjøring av hemmelighetsstemplede dokumenter. Foto: Chip Somodevilla/AFP
President Joe Biden innfrir valgløftet om mer åpenhet og offentliggjøring av hemmelighetsstemplede dokumenter. Foto: Chip Somodevilla/AFP

Trump-administrasjonen nektet

I alt 2977 mennesker mistet livet i angrepene. I flere år har pårørende bedt myndighetene om å offentliggjøre mer informasjon, særlig om hvilken rolle Saudi Arabia spilte i finansiering av terroren.

Under Donald Trumps presidentperiode, sa daværende justisminister William Barr at dokumentene burde forbli hemmelighetsstemplet av hensyn til nasjonal sikkerhet. Dette falt ikke i god jord hos de pårørende.

Biden lovet på sin side at han ville støtte offentliggjøring, særlig i saker som var eldre enn tjue år. Det er enda ikke klart hvilke dokumenter som vil offentliggjøres, men avgjørelsen hylles likevel av flere pårørende.

Stilte ultimatum

I august stilte en gruppe på 1800 overlevende, pårørende og andre tilknyttet angrepene et ultimatum til presidenten. Dersom han ikke offentliggjorde dokumentene, ba de ham droppe den årlige minnesmarkeringen ved Ground Zero i New York.

– Vi er begeistret for at presidenten bringer mer bevis om Saudi-Arabias rolle i angrepet frem i lyset, sier Terry Strada, som mistet ektemannen sin under terrorangrepet.

Pårørende gjorde det klart at Biden ikke var velkommen under minnesmarkeringen om han holdt dokumentene skjult. Foto: Spencer Platt/AFP
Pårørende gjorde det klart at Biden ikke var velkommen under minnesmarkeringen om han holdt dokumentene skjult. Foto: Spencer Platt/AFP

– Vi har kjempet mot FBI og etterretningsmiljøet altfor lenge, men dette virker som et vendepunkt, sier Strada i en uttalelse gjengitt av New York Times.

Pårørende tror dokumentene kan vise koblinger mellom Saudi-Arabias myndigheter og flykaprerne som gjennomførte terrorangrepet. Den uavhengige granskingskomiteen som etterforsket terrorangrepene, avfeide denne muligheten i 2004.

– Det er ingen bevis for at Saudi-Arabias myndigheter eller ledende skikkelser i Saudi-Arabia finansierte al-Qaida, konkluderte komiteen den gang.

Da Kongressen offentliggjorde sin 11. september-rapport i 2002, ble 28 sider holdt tilbake.

Det ble spekulert i om de høyt graderte opplysningene kunne avsløre Saudi-Arabias mulige rolle i terrorangrepene.

15 av de 19 flykaprerne var saudiarabere.

Etter 14 års hemmelighold ble store deler av denne informasjonen offentliggjort i juli 2016.

Tre saudiske borgere

Opplysningene styrket tidligere påstander om at Saudi-Arabia var innblandet, og bekreftet FBIs etterforskning av de saudiske borgerne Omar al-Bayoumi og Fahad al-Thumairy.

I mai 2020 fikk anklagene ny næring, da FBI ved en glipp offentliggjorde navnet til en tredje person – Mussaed Ahmed al-Jarrah, ansatt ved Saudi-Arabias ambassade i Washington.

I sommer skrev The Guardian at de tre saudiske borgerne var stevnet i forbindelse med det sivile søksmålet. De skulle blant annet forklare seg om sin kontakt med to av flykaprerne, Khalid al-Mihdhar og Nawaf al-Hazmi.

Al-Jarrahs forklaring skal ifølge Yahoo News romme nye opplysninger om FBIs hemmelige etterforskning av terrorangrepene. Men han skal ikke ha kommet med noen innrømmelser. 103 ganger skal al-Jarrah ha svart «jeg husker ikke».

Pårørende og etterlatte har lenge forsøkt å få utlevert dokumentene som kan vise om Saudi-Arabia bisto eller finansierte noen av de 19 personene som var knyttet til al-Qaidas angrep.

Pårørende, etterlatte, næringsliv og forsikringsselskaper har saksøkt Saudi-Arabia for milliardbeløp.

Bevisopptak i Sverige

I gruppesøksmålet jobber advokatfirmaene Motley Rice og Kreindler & Kreindler med å innhente bevis som kan knytte Saudi-Arabia til terroren.

Uten å informere USA om det, skal myndighetene i Saudi-Arabia ha utstyrt passene til al-Bayoumi og de to flykaprerne al-Mihdhar og al-Hazmi med en hemmelig merking som de brukte på personer knyttet til al-Qaida, ifølge søksmålet fra Kreindler & Kreindler.

Høsten 2020 var det berammet bevisopptak i Södertälje tingsrätt i Sverige. En mann fra Jemen var stevnet som vitne. Men først i mai 2021 ble mannen avhørt bak lukkede dører, ifølge SVT.

Mannen skal ha blitt introdusert for to av flykaprerne av al-Bayoumi, og skal ha hjulpet dem med blant annet å finne flyskoler.

TV 2 avslørte i 2020 at også en norsk statsborger har vært i søkelyset til amerikansk etterretning og FBI.

Mannen, som ifølge USA har hatt en fremtredende rolle i islamistiske ekstremistmiljøer i Norge og Sverige, sto på en liste over 16 personer som 11. september-kommisjonen undersøkte i sitt arbeid med kongressrapporten om terrorangrepene mot USA i 2001.

Relatert