IKKE GULT: Byrådet i Oslo velger å ikke innføre gult nivå på skolene, tross høye smittetall og klar oppfordring fra regjeringen.
IKKE GULT: Byrådet i Oslo velger å ikke innføre gult nivå på skolene, tross høye smittetall og klar oppfordring fra regjeringen. Foto: Kristin Grønning / TV 2

Innfører ikke gult nivå på alle skolene i Oslo

Det sier byråd for oppvekst og kunnskap, Inga Marte Thorkildsen, til TV 2.

I går satte byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, krav om tydeligere svar fra myndighetene om hovedstaden burde sette inn tiltak for å få ned de økende smittetallene.

– Rådene er veldig avventende. FHI har sagt at dette er en høyere smitteøkning enn forventet. Vi har vært opptatt av å få råd som er helt tydelige, men vi er litt usikre på hvordan rådene skal tolkes, sa Johansen til TV 2 tirsdag.

Onsdag meldes det om 548 nye smittetilfeller i Oslo det siste døgnet. På EUs smittekart er hovedstaden mørkerød.

På regjeringens pressekonferanse om korona ga statsminister Erna Solberg klar beskjed til kommunene:

– Jeg oppfordrer kommuner som opplever mye smitte å innføre gult nivå hvis det gir flere elever på skolen og en bedre undervisning, sa statsminister Erna Solberg (H).

Helseminister Bent Høie presiserer at regjeringens anbefaling om gult nivå på skolen ikke nødvendigvis trenger å gjelde for hele kommunen.

– I en kommune som Oslo vil det være naturlig å ha forskjellige regler i ulike bydeler, for eksempel.

Gult nivå på skoler med høyt smittetrykk

Byråden sier kommunen har besluttet å ikke innføre gult nivå på alle skolene. De mener de allerede bruker trafikklysmodellen på skoler med stort smittetrykk.

– Vi har en rekke andre tiltak for å redusere smitte og sammen med opptrapping av massetesting som kommer i gang på skolene fra mandag kommende uke, vil dette bidra til oversikt og bedre kontroll. Det er mange skoler med lite smitte i Oslo nå og på disse skolene ville gult nivå trolig ført til mindre tilstedeværelse enn grønt nivå, sier byråd for oppvekst og kunnskap, Inga Marte Thorkildsen (SV), til TV 2.

Byråden sier det er knyttet stor usikkerhet til om det er hensiktsmessig å sette hele kommunen på samme nivå.

– Men, som vi alle vet kan situasjonen endre seg raskt, og vi følger situasjonen nøye og løpende vurderer behovet for nye tiltak, understreker Thorkildsen.

Opp til kommunene selv

Helseminister Bent Høie er klar på at kommunene selv må finne de beste løsningene for den gjeldene smittesituasjonen.

– Oslo trosser anbefalingen om å innføre gult nivå, hva er din reaksjon på det?

– Det er først og fremst Oslo som skal ta den endelige avgjørelsen. Johansen ba i går om faglig råd fra FHI og det har han fått. De kjenner situasjonen i kommunen best og vi kommer til å støtte den beslutningen de tar, sier Bent Høie til TV 2.

– Johansen sier rådene fra myndighetene har vært uklare, hva sier du til det?

– Nei, de har definitivt ikke vært uklare. Så er det som det har vært gjennom hele pandemien, at kommunene må gjøre de endelige beslutningene. Det har også Raymond Johansen selv vært klar på.

Smitteverndirektør i FHI, Geir Bukholm, er enig med Høie. Han mener også det er kommunene som må ta det endelige valget om smitteverntiltak i den enkelte kommune.

– Er ikke dere som ekspert klokere til å fatte slike beslutninger enn en kommune?

– Vi kan gi gode faglige råd, men de må ta beslutningen. Det er mulig å gjøre dette på ulike måter og at det er lurt med en lokal vurdering rundt dette, sier Bukholm til TV 2.

Relatert