ALVORLIG: Smittesituasjonen i Norge nå beskrives av helsemyndighetene som alvorlig. Helsedirektør Bjørn Guldvog lokker med et normalt samfunn for å få folk til å vaksinere seg.
ALVORLIG: Smittesituasjonen i Norge nå beskrives av helsemyndighetene som alvorlig. Helsedirektør Bjørn Guldvog lokker med et normalt samfunn for å få folk til å vaksinere seg. Foto: Ali Zare / NTB

Dette kan bremse gjenåpningen

Tempoet i gjenåpningen står på spill om ikke flere vaksinerer seg. – Den positive gevinsten bør være lokkemiddel nok, sier helsedirektøren.

Flere kommuner melder om at vaksineringstempoet går sakte.

Helseminister Bent Høie (H) sa på en pressekonferanse fredag at regjeringen snart skal ta en beslutning om videre gjenåpning.

Men det at vaksineringen går sakte, kan få konsekvenser for den videre gjenåpningen.

– Det er satt et mål om at vaksinasjonsgraden i Norge skal være 90 prosent. Hvis vi ikke oppnår en så høy vaksinasjonsgrad, kan det bremse gjenåpningen?

– Ja, det kan det. Nå håper vi, og har grunn til å tro, at det er realistisk å oppnå 90 prosent vaksinasjonsgrad i alle aldersgrupper. Det vil gi oss et godt grunnlag å gjenåpne på en kontrollert måte, sier helsedirektør Bjørn Guldvog og fortsetter:

– Hvis vi får mange som ikke tar vaksinen i de ulike aldersgruppene, vil dette bli mindre ordnet enn det det kunne ha vært ellers.

Planen til regjeringen er full gjenåpning i midten av september, når alle har fått to doser.

Høies bønn til de uvaksinerte: – Det er ikke for sent

Én gruppe henger etter

Helsemyndighetene vet ikke hvorfor vaksineringen går sakte, men peker på at det kan være fordi kapasiteten i kommunene er sprengt, eller fordi folk ikke møter til time.

– Det er en fordel å bli ferdig med vaksineringen så raskt som mulig, sier Guldvog.

Helseminister Høie kom fredag med en klar oppfordring til alle som ikke tok vaksine i sommer: det er ikke for sent.

Den gruppen som det er færrest vaksinerte, er aldersgruppen 25-39 år.

Guldvog peker på den gruppen kan være travel med familien sin og har ikke prioritert vaksinetime, eller så har kommunene har vanskeligheter med å sette nok personell på vaksineringen.

ØL OG VAKSINE: Disse personene står i kø for å få vaksine og en gratis øl i etterkant ved et vaksinesenter i Washington.
ØL OG VAKSINE: Disse personene står i kø for å få vaksine og en gratis øl i etterkant ved et vaksinesenter i Washington. Foto: Jacquelyn Martin / AP / NTB

Vil ikke lokke med penger og øl

I USA har de innført lokkemidler for å få folk til å vaksinere seg, alt fra penger til mat, hasj og øl.

Guldvog sier at de har diskutert om lokkemidler hadde vært noe å innføre i Norge dersom man ser at man ikke oppnår 90 prosent vaksinedekning.

Men det ligger ikke naturlig i den norske folkesjela, sier han.

– Vi vet at folk flest i Norge er opptatt av det som er kunnskapsbasert og har tillit til informasjonen som gis. Det er vi veldig glad for, og derfor har vi en gunstig situasjon enn veldig mange andre land i verden, sier Guldvog.

– Vi bruker andre argumenter som den positive gevinsten vaksinen har. Det bør være lokkemiddel nok i seg selv, sier han.

Relatert