KREVER OPPRYDNING: Jon Helgheim (Frp) mener AUF bevisst anklager Frp for rasisme i debatter.
KREVER OPPRYDNING: Jon Helgheim (Frp) mener AUF bevisst anklager Frp for rasisme i debatter. Foto: Håkon Mosvold Larsen

Helgheim reagerer på sønnens skoledebatt: – En kynisk strategi

Jon Helgheim (Frp) ble anklaget for å «spytte på alle oss som er brune og kalle oss for kakerlakker» under en skoledebatt sønnen deltok på.

Under en skoledebatt ved Åssiden videregående skole i Drammen gikk AUF sin debattant Rutkai Sabri hardt ut mot klimapolitikken til Frp og at Jon Helgheim er stortingsrepresentant.

– Også greier dere å sende inn Drammens eneste klimafornekter inn på Stortinget, og det eneste han har prestert det er å spytte på alle som er brune og kalle oss for kakkelakker, sa Sabri under debatten.

Sønnen til Helgheim var til stede i salen. På sin Facebook-side skriver stortingsrepresentanten at «å høre slike løgner sammen sine nye venner de første skoledagene i det nye skoleåret, er nok ikke direkte hyggelig.»

I et intervju med TV 2 forklarer Helgheim at de har brukt mye tid på å forberede sønnen hjemme på hva som kan komme av angrep mot Frp i debatter.

– Han synes ikke det er noe hyggelig, men takler det helt fint, sier han.

Les AUF sitt tilsvar nederst i saken.

Krever opprydning i AUF

Jon Helgheim krever nå at AUF rydder opp etter angrepene under debatten.

– Det er ikke et enkelttilfelle men en strategi hos AUF i enhver debatt å knytte Frp opp mot rasisme. Det er en kynisk strategi, som skaper et fiendebilde av Frp spesielt hos minoritetsungdom, sier han.

Helgheim minner om at skoledebatter for mange ungdom er deres første møte med politikere.

– De som deltar må gå foran og vise respekt for hverandre, og ikke komme med grove beskyldninger, stygg ordbruk, opptre splittende og spre hat, sier han.

SKUFFET: Nestleder i AUF Gaute Skjervø mener det er ufint av Helgheim å legge ut Facebook-posten etter at AUF-eren skal ha beklaget seg.
SKUFFET: Nestleder i AUF Gaute Skjervø mener det er ufint av Helgheim å legge ut Facebook-posten etter at AUF-eren skal ha beklaget seg. Foto: Sandra Tenud/AUF

AUF: – Ufint

Valgkampansvarlig og nestleder i AUF Gaute Skjervø reagerer på at Helgheim legger ut Facebook-posten.

– Jon Helgheim har satt i gang et hardkjør mot en ungdomspolitiker som han burde holdt seg for god til. AUF-eren har beklaget at han sa noe feil til FpU, skolen og direkte til Helgheim personlig.

Skjervø opplyser at de innad har blitt enige om at AUF svarer på vegne av Sabri i denne saken.

Nestlederen sier skoledebattanten har mottatt alvorlig hets, hat og rasisme i etterkant av publiseringen.

– Det er ufint av en erfaren stortingspolitiker som Helgheim med veldig mange følgere på Facebook, likevel velger å publisere sitt innlegg med navn og bilde, etter at han har fått en beklagelse, sier Skjervø.

Relatert