GÅR AV: Sveriges statsminister Stefan Løfven går av til høsten. Foto: Fredrik Sandberg/TT / NTB
GÅR AV: Sveriges statsminister Stefan Løfven går av til høsten. Foto: Fredrik Sandberg/TT / NTB

Sveriges statsminister Stefan Löfven går av til høsten

Stefan Löfven går av som Sveriges statsminister og Socialdemokraternas partileder til høsten.

– Til neste år kommer Socialdemokraterna til å være ledet av noen andre enn meg, sa Löfven under sin årlige sommertale, søndag ettermiddag.

Han fortalte videre at han kommer til å avtre som partileder, og dermed også statsminister, under Socialdemokraternas partikongress i november.

Löfven har ledet Socialdemokratene (S) siden 2012, og vært Sveriges statsminister siden 2014.

– Det har vært fantastiske år, men alt har en slutt. Nå begynner prosessen i partiet med å finne min etterfølger, fortsatte han.

Han sa videre at han ønsket å gi etterfølgeren et best mulig utgangspunkt, og at han tror en ny leder kommer til å gi partiet ny energi.

Pressekonferanse

Kort tid etter sommertalen, holdt Löfven pressetreff om beslutningen.

– Det har ikke vært noen lett avgjørelse, men jeg har landet på at dette er det beste for folket i Sverige.

Socialdemokraternas partisekretær Lena Rådström Baastad var også til stede.

– Det er ikke mulig å overdrive hvor viktig Löfven har vært for oss. Han har ledet Sverige gjennom kriser og en pandemi. Det er aldri lett å vite når det er riktig å gå av, men jeg tror at det er passende å gjøre det i høst, sa hun.

Hun meddelte også at velgerne vil få vite hvem som skal ta over som partileder i god tid før valget.

SVT skriver at Socialdemokraterna kommer til å avholde et ekstraordinært partistyremøte søndag.

– Takk Stefan

Sveriges klimaminister Per Bolund fra Miljöpartiet de gröna (mp) har tatt til Twitter for å takke sin regjeringskollega.

– Takk for et sterkt lederskap og et veldig godt samarbeid i mange år. Sammen har vi ledet Sveriges første rødgrønne regjering og tatt store skritt mot målet om å bli verdens første fossilfrie velferdsstat. Det arbeidet fortsetter, skriver Bolund.

Ebba Busch fra Kristdemokraterna (KD) takker også Löfven, men skriver imidlertid videre at hans etterfølger ikke bør få styre landet, hvem nå enn det blir.

– Löfven har jobbet hardt og fortjener en stor takk. Men KD kommer uansett til å fortsette med å arbeide for en ny regjering, uavhengig av hvem som tar over Socialdemokraterna. Det er åpenbart at de mangler løsninger på problemene som Sverige står overfor. Sverige fortjener bedre, skriver Busch.

Tre regjeringer

Löfven dannet i 2014 en mindretallsregjering, Löfven I, med Miljöpartiet de Gröna, og ble statsminister for første gang. Regjeringen hadde Vänsterpartiet (Vp) som støtteparti.

Mp og Socialdemokraterna dannet også regjering Löfven II etter valget i 2018, da med støtte fra Centerpartiet og Liberalerna.

I 2021 gikk Löfven av etter et mistillitsforslag mot regjeringen. Men etter at det ble klart at det ikke var grunnlag for en borgerlig regjering, dannet Löfven regjering på nytt, kalt Löfven III.

Sveriges neste riksdagsvalg avholdes høsten 2022.