MÅ TILLATE EVAKUERING: NATO-sjef Jens Stoltenberg kommer med klar beskjed til Taliban om å tillate evakuering fra Afghanistan. Foto: AP / NTB
MÅ TILLATE EVAKUERING: NATO-sjef Jens Stoltenberg kommer med klar beskjed til Taliban om å tillate evakuering fra Afghanistan. Foto: AP / NTB

Stoltenberg om Afghanistan: – Tøffe spørsmål vi må stille oss

Nato ber opprørsbevegelsen Taliban om å tillate evakueringer fra Afghanistan og ber om tettere samarbeid mellom allierte.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg varsler at han vil sette i gang en gjennomgang av innsatsen i Afghanistan.

– Det er tøffe spørsmål vi må stille oss om innsatsen i Afghanistan. Vi visste om risikoen ved å trekke ut styrkene. Men hastigheten og kollapsen til det afghanske politiske og militære lederskapet og de væpnede styrker var ikke forutsett, sa Stoltenberg på en pressekonferanse fredag.

KAOTISK: Afghanere samles i en veikant nær den militære delen av flyplassen i Kabul i håp om å flykte fra landet Foto: WAKIL KOHSAR / AFP / NTB
KAOTISK: Afghanere samles i en veikant nær den militære delen av flyplassen i Kabul i håp om å flykte fra landet Foto: WAKIL KOHSAR / AFP / NTB

– Det er mange ting vi må ta lærdom av, og jeg skal sette i gang en omfattende gjennomgang av innsatsen i Afghanistan, sa han videre.

Generalsekretæren oppfordret også de allierte til å stå sammen.

– Nord-Amerika og Europa må fortsette å stå sammen i Nato. Den pågående situasjonen i Afghanistan endrer ikke dette, sa Stoltenberg.

Nato-land vil ha mer tid

I en uttalelse etter alliansens utenriksministermøte fredag ber Nato opprørsbevegelsen Taliban om å tillate evakueringer fra Afghanistan og ber om tettere samarbeid mellom allierte.

Utenriksministrene i Nato har diskutert å forlenge fristen for bistand i evakueringsprosessen fra Kabul i Afghanistan for å sørge for at flere kommer seg ut.

Fristen er 31. august, men blant annet USAs president Joe Biden har sagt at fristen kan bli forlenget for å sørge for at alle amerikanere som ønsker å dra fra Afghanistan, kommer seg ut.

– Flere ønsker å forlenge fristen, for å være i stand til å få flere ut, sa Nato-generalsekretær Jens Stoltenberg på en pressekonferanse fredag.

– Så lenge evakueringsoperasjonene pågår, vil vi opprettholde vår tette koordinasjon gjennom militære midler på Hamid Karzai internasjonale flyplass, heter det i uttalelsen fra alliansens utenriksministre.

Kaotisk situasjon

Ifølge Stoltenberg er det vanskelig å få folk ut av Afghanistan – ikke fordi det er mangel på fly, men fordi det er vanskelig å få folk til flyplassen.

En avgjørelse om å forlenge fristen har ikke blitt vedtatt av Nato.

Situasjonen i Afghanistan og på flyplassen i Kabul er svært uoversiktlig og kaotisk etter at opprørsbevegelsen Taliban sist helg tok over hovedstaden.

USA sa torsdag at Taliban har lovet fritt leide til flyplassen i Kabul til alle som ønsker å forlate Afghanistan. En enorm evakueringsoperasjon er nå i gang.

Relatert