Forsvaret sender Hercules-fly for å evakuere de siste på ambassaden i Kabul

Alle norske statsborgere er evakuert fra Kabul. Nå sender forsvaret et Hercules-fly for å evakuere de lokalt ansatte.

SISTE: Pentagon opplyser ifølge nyhetsbyrået AFP er alle flyvninger fra flyplassen i Kabul er stanset. Det er snakk om et midlertidig sikkerhetstiltak, men det er ikke avklart når flyvningene vil gjenopptas.

Associated Press melder at den amerikanske hæren sender inn en ytterligere 1000 mann for å få kontroll på kaoset som hersker på flyplassen. Pentagon bekrefter videre at amerikanske styrker har skutt og drept to bevæpnede personer ved flyplassen.

Det amerikanske Forsvaret opplyser også at de nå sender ytterligere 1000 soldater

Samtidig sender Norge Hercules-fly for å evakuere de siste lokalt ansatte ambassadeansatte fra Kabul. Det bekrefter kommunikasjonssjef for Forsvarssjefen Eystein Kvavring overfor TV 2.

Det var VG som først omtalte nyheten.

Det har mandag oppstått fullstendig kaos på flyplassen i Kabul. Ifølge Associated Press har minst syv personer mistet livet under flyplasskaoset.

Opplysningene kommer fra ledende tjenestefolk i det amerikanske militæret. Blant de døde er mennesker som klamret seg fast til et amerikansk militærfly på rullebanen, og falt av da flyet var i luften.

Tusenvis av afghanere flokket til flyplassen i et forsøk på å flykte landet, etter at Taliban tok kontroll over hovedstaden.

En talsperson for det amerikanske militæret sa tidligere til Reuters at de må rydde rullebanen i Kabul fri for mennesker før de fortsetter.

Norsk personell evakuert

Forsvarssjef Eirik Kristoffersen sier til TV 2 mandag ettermiddag at norsk personell er trukket ut av området. Norske styrker løser nå to oppdrag i Kabul: de bidrar til evakueringen, og opprettholder sikkerheten på et militærsykehus.

– Nå er det kun essensielt personell igjen på sykehuset. 27 personer er igjen, ni er trukket ut. De som er trukket ut er norske statsborgere. Vi jobber med å få ut de lokalt ansatte, sier Kristoffersen.

Forsvarssjefen opplyser at det er god kontroll på den militære siden av flyplassen. Bildene av den overfylte rullebanen er ifølge Kristoffersen på den sivile siden.

– Vi har alle sett bildene. Det som pågår nå er at man må få ryddet flystripen, sier han.

Ingen norske er skadet i kaoset.

Ifølge The New York Times skal amerikanske styrker ha skutt og drept minst to væpnede menn i kaoset og trengselen på flyplassen i Kabul.

– Forferdelige scener

Mandag kveld satt FNs sikkerhetsråd i hastemøte om situasjonen. Ingen konkret resolusjon ble vedtatt, men Sikkerhetsrådet oppfordret verdenssamfunnet til å bruke alle mulige virkemidler for å unngå vold mot sivile.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide har fulgt møtet tett, og forventer en uttalelse fra Sikkerhetsrådet innen kort tid.

– Norge tok sammen med Estland initiativ til møtet i Sikkerhetsrådet, fordi vi mener det er viktig å få en vurdering av situasjonen fra det internasjonale samfunnet. Samtidig vil vi stille noen veldig tydelige krav til Taliban rundt den maktoverføringen som nå skjer, sier Søreide til TV 2.

Alt norsk ambassadepersonell er nå ute av Afghanistan. Samtidig fortsetter Utenriksdepartementet arbeidet med å hente ut lokalt ansatte og deres familiemedlemmer.

– Vi jobber på spreng, forsikrer Søreide.

Dramatiske bilder av desperate afghanere som klamrer seg til lettende fly er med på å understreke alvoret i situasjonen tusenvis av afghanere nå befinner seg i.

– Det er helt forferdelige scener. Det forteller mye om det kaoset som er ved flyplassen og andre stedet, men det forteller også mye om den frykten mange afghanere nå har, derfor ønsker de også å komme seg ut av landet, avslutter utenriksministeren.

Viseadmiral Nils Andreas Stensønes er sjef for Etterretningstjenesten. Foto: Sverre Saabye / TV 2
Viseadmiral Nils Andreas Stensønes er sjef for Etterretningstjenesten. Foto: Sverre Saabye / TV 2

Får E-bistand

Det gjenstår fortsatt noen lokalt ansatte og deres familier i Kabul som også skal evakueres.

Situasjonen er etter forholdene bra for den norske sanitetsstyrken ved feltsykehuset i Kabul, ifølge Forsvaret.

Den norske saniteten beskyttes av amerikanske sikkerhetsstyrker, opplyser Forsvarets operative hovedkvarter (FOH).

– Det amerikanske sykehuset med norsk personell leverer sanitetstjenester og er operativt, sier oberstløytnant Ivar Moen ved FOH til TV 2.

Det norske utenriksdepartementet har ikke ønsket å kommentere fortløpende på den pågående situasjonen.

Norsk etterretning er koblet inn, bekrefter Etterretningstjenesten til TV 2.

– For å sikre at norske myndigheter har et best mulig beslutningsgrunnlag deler Etterretningstjenesten løpende informasjon og vår situasjonsforståelse med UD og Forsvaret, sier viseadmiral Nils Andreas Stensønes til TV 2.

FOH sier at de har bistått UD i evakueringen, men ønsket mandag ikke å kommentere evakueringsoperasjonen.

– TV-bildene tilsier at rullebanen i Kabul ikke er operativ, og at man må ha kontroll. Sammen med våre amerikanske allierte gjøres det en kontinuerlig evaluering av situasjonen. sier oberstløytnant Moen.

Taliban-krigere i presidentpalasset i Kabul. Foto: Zabi Karimi/AP/NTB
Taliban-krigere i presidentpalasset i Kabul. Foto: Zabi Karimi/AP/NTB

– Veldig ustabilt

Talibans overtakelse av makten i Kabul førte til panikk og kaos.

Mandag morgen hadde store menneskemengder tatt seg inn på flyplassen, hvor de forsøkte å ta seg inn i flyene.

Statsminister Erna Solberg bekreftet mandag i 12-tiden at nordmenn var evakuert ut av Afghanistan, men ville ikke gi ytterligere kommentar av sikkerhetsmessige grunner.

– Det er en veldig ustabil situasjon på flyplassen, rundt det som skjer nå. Derfor er det viktig at våre folk som jobber med evakueringen får ro og mulighet, slik at vi kan hjelpe flest mulig, sa statsminister Erna Solberg til TV 2 i 12-tiden.

Videoer postet på sosiale medier viser fortvilte mennesker som løper etter et amerikansk C-17 militært transportfly som takser på rullebanen. Flere av dem klamret seg fast da flyet var i ferd med å ta av.

Det er også kommet ubekreftede meldinger om personer som har falt ned fra fly som har tatt av.

Dataanalytikeren Massouma Tajik (22) forteller til nyhetsbyrået AP at hun hørte skudd da en gruppe menn og kvinner forsøkte å klyve om bord på et fly.

Afghanere ved flystripen. Foto: Shakib Rahmani/AFP/NTB
Afghanere ved flystripen. Foto: Shakib Rahmani/AFP/NTB

– Jeg føler meg veldig utrygg her. De avfyrer skudd i luften, sa en kilde på stedet til nyhetsbyrået AFP mandag.

Afghanske luftfartsmyndigheter har opplyst at alle kommersielle flygninger fra Kabul er kansellert. USA har overtatt kontrollen over flytrafikken.

– Det vil ikke bli noen kommersielle flygninger fra Hamid Karzai lufthavn for å unngå plyndring. Vennligst ikke dra i all hast til flyplassen, heter det i en uttalelse fra luftfartsmyndighetene.

11 dagers offensiv

Mens Taliban tok kontroll over Kabul, flyktet president Ashraf Ghani fra landet.

Etter å ha tatt presidentpalasset i Kabul, erklærte Taliban at krigen i Afghanistan er over, ifølge Al Jazeera.

– Denne dagen er en stor dag for det afghanske folket og mujahedin. De har sett resultatene av sin innsats de siste 20-årene, sier Taliban-talsmann Mohammad Naeem til Al Jazeera.

Lynoffensiven tok 11 dager.

Et Taliban-medlem står utenfor flyplassen. Foto: Reuters/NTB
Et Taliban-medlem står utenfor flyplassen. Foto: Reuters/NTB

Forrige søndag falt storbyen Kunduz, lengst i nord i Afghanistan.

Kunduz hadde vært et mål for Taliban lenge. De inntok byen i korte perioder i 2015 og 2016, men klarte ikke å holde den lenge.

Opprørsbevegelsen hadde frem til da tatt kontroll over store deler av den afghanske landsbygda og beleiret flere provinshovedsteder. Opprørerne hadde også tatt kontroll over grenseoverganger til naboland.

Flere land har evakuert

Europeiske land jobbet mandag på spreng for å få personell ut av Afghanistan. Også EU gjør sitt beste for å hente ut sine utsendte og lokalt ansatte.

Alt utsendt personell på den svenske ambassaden i Kabul er ute av Afghanistan, opplyser utenriksminister Ann Linde.

Linde bekrefter evakueringen av 19 ansatte til Doha i Qatar på en pressekonferanse mandag formiddag. USA bisto med helikopter i evakueringen av det svenske ambassadepersonellet.

Utenriksministeren sier myndighetene jobber for å kunne hente ut lokalt ansatte og deres familier, men legger til at det er mange hindringer i veien.

Natt til mandag opplyste Danmarks forsvarsminister Trine Bramsen at det danske forsvaret sent kvelden i forveien hadde evakuert en gruppe dansker og nordmenn fra Afghanistan. Operasjonen skjedde under «meget vanskelige forhold».

Det er fortsatt dansker igjen, sier forsvarsministeren mandag formiddag ifølge dansk TV 2.

– Svært utfordrende

Flere hundre dansker og lokalt ansatte har mandag ettermiddag fortsatt ikke blitt evakuert fra Kabul, ifølge utenriksminister Jeppe Kofod.

– Det dreier seg om hundrevis av personer. Vi har også kontakt med våre lokalt ansatte ved ambassaden. Det er selvfølgelig svært utfordrende. Mobilnettet faller ut, og det er vanskelig å kommunisere, sier Kofod til Danmarks Radio.

Amerikanske soldater på flyplassen i Kabul mandag. Foto: Shakib Rahmani/AFP/NTB
Amerikanske soldater på flyplassen i Kabul mandag. Foto: Shakib Rahmani/AFP/NTB

Danmarks statsminister Mette Frederiksen beskriver situasjonen som katastrofal.

– Vi jobber døgnet rundt, og dere kan selv se bildene fra flyplassen i Kabul. Det har vært et svært dramatisk døgn. Situasjonen er ikke bare alvorlig, den er katastrofal, sier Frederiksen mandag.

Avisen Helsingin Sanomat skriver at finske styrker har evakuert ansatte fra den finske ambassaden. De ble fløyet ut i et amerikansk fly, ifølge avisens kilder.

Italia evakuerte 70 ambassadeansatte og lokalt ansatte, og flyet landet i Roma mandag ettermiddag.

Tsjekkia har evakuert 46 personer, ifølge statsminister Andrej Babis, mens Saudi-Arabia opplyser at de evakuerte personell søndag.

Frankrike vil begynne evakueringen av franske statsborgere og afghanske kollegaer mandag, opplyser forsvarsdepartementet i Paris. Evakueringene skal pågå ut dagen mandag.

– På en base vi har i De forente arabiske emirater, har vi organisert kapasitet for å motta de første evakueringene, sier forsvarsminister Florence Parly.

Den britiske forsvarsministeren Ben Wallace sier at myndighetene jobber med å hente ut over 1500 personer de to neste dagene. Australia sender transportfly for å hente hjem over 130 australske borgere og deres familier.

Kina og Russland evakuerer ikke

Russlands ambassadør til Afghanistan skal møte Taliban, opplyser det russiske utenriksdepartementet.

– Ambassadøren vår er i kontakt med Taliban-lederskapet, og i morgen vil han møte Talibans sikkerhetskoordinator, sier talsperson Zamir Kabulov for det russiske utenriksdepartementet til radiokanalen Ekho Moskvij.

Russland vil bestemme seg for om de skal anerkjenne en Taliban-regjering når de har vurdert atferden til det nye regimet, ifølge Kabulov.

Afghanere har flyktet inn på rullebanen. Foto: AFP/NTB
Afghanere har flyktet inn på rullebanen. Foto: AFP/NTB

Kinas ambassade i Kabul antydet søndag at de har vært i kontakt med Taliban og vil bli i Kabul. Russland evakuerer bare deler av sitt ambassadepersonell.

Kinas ambassade sier de har bedt «de ulike partene» i landet ivareta sikkerheten til kinesiske borgere og sikre Kinas interesser, skriver South China Morning Post.

– Ambassaden vi ta ytterligere skritt for å minne kinesiske borgere om å følge nøye med på sikkerhetssituasjonen, ta ytterligere forholdsregler og unngå å gå utendørs, heter det i en uttalelse fra ambassaden.

Russland sa søndag at de ikke ville evakuere sin ambassade, men sier mandag at deler av staben skal evakueres.

En talsmann for Taliban sa søndag de har forsikret «alle ambassader, diplomatiske sentre, institusjoner og utenlandske borgere » i Kabul om at de fortsatt vil være trygge.

På et møte i juli fikk Kinas utenriksminister Wang Yi forsikringer fra Afghanistan om at ingen skal få «bruke afghansk territorium til i utføre handlinger som er skadelige for Kina». Kina er bekymret for hva utviklingen i Afghanistan kan bety for Turkestans islamistiske parti, som Kina gir skylden for uroen i den vestkinesiske provinsen Xinjiang.

Relatert