Minst 38 døde i flomkatastrofen Tyrkia

Dødstallet fra flommen som har rammet flere byer langs kysten av Svartehavet nord i Tyrkia, har steget til 38, opplyser landets krisemyndighet (AFAD).

Byen Bozkurt i Kastamonu-provinsen er hardt rammet av flommen som onsdag rammet provinsene Bartin, Kastamonu, Sinop og Samsun i Nord-Tyrkia. Foto: Ismail Coskun / IHA via AP / NTB
Byen Bozkurt i Kastamonu-provinsen er hardt rammet av flommen som onsdag rammet provinsene Bartin, Kastamonu, Sinop og Samsun i Nord-Tyrkia. Foto: Ismail Coskun / IHA via AP / NTB Foto: Ismail Coskun

Dager med kraftig regn har tvunget folk til å forlate hjemmene sine til fordel for sovesaler og telt i regionene Bartin, Kastamonu og Sinop.

Av de 38 dødsfallene som er meldt så langt, er 32 av dem Kastamonu og 6 i Sinop. I Bartin er en 85 år gammel kvinne savnet etter at huset hennes kollapset på grunn av vannmassene, ifølge det statlige nyhetsbyrået Anadolu.

Mange uten strøm

Lokale medier viser bilder av beboere som er strandet på taket av en høyblokk og blir reddet med helikopter. Vannstanden er noen steder fem meter høy, og flomvannet har feiet med seg biler, hus og broer.

Det er meldt mer regn i dagene som kommer. AFAD opplyser at nærmere 200 landsbyer i Kastamonu og Sinop var uten strøm.

Over 5.000 redningsmannskaper, 19 helikoptre og mer enn 500 kjøretøy deltar i redningsinnsatsen, ifølge landets krisemyndighet.

Erdogan lover rask gjenoppbygging

President Recep Tayyip Erdogan besøkte fredag en av de hardest rammede byene og lovet å gjenoppbygge flomofrenes hjem innen ett år.

Erdogan framsto både sorgfull og håpefull da han deltok i en begravelse for de første ofrene og ledet en bønn for noen hundre innbyggere i byen Kastamonu i provinsen med samme navn.

– Vi skal gjøre alt vi kan som en stat så raskt vi kan, og reise oss fra asken, sa Erdogan til folkemengden.

Flomutsatt område

Flom og jordskred har ført til store ødeleggelser i blant annet byen Bozkurt i Kastamonu-provinsen. Foto: AP / NTB
Flom og jordskred har ført til store ødeleggelser i blant annet byen Bozkurt i Kastamonu-provinsen. Foto: AP / NTB

Innenriksminister Suleyman Soylu sa torsdag at flommen var «den verste flomkatastrofen jeg noen gang har sett».

Svartehavsregionen er det området i Tyrkia som får mest nedbør hvert år og er derfor utsatt for flom og jordskred.

Tett bebyggelse og dårlig byplanlegging langs elvebreddene har også ført til ødeleggelser og død tidligere.

(©NTB)