FALT TIL TALIBAN: Medlemmer av en privat milits på patrulje i Herat fredag forrige uke. Torsdag tok Taliban kontrollen over byen. Foto: Hamed Sarfarazi / AP / NTB
FALT TIL TALIBAN: Medlemmer av en privat milits på patrulje i Herat fredag forrige uke. Torsdag tok Taliban kontrollen over byen. Foto: Hamed Sarfarazi / AP / NTB

Afghanistans tredje største by har falt til Taliban

Taliban har tatt kontroll over Herat vest i Afghanistan, bekrefter lokale tjenestemenn. Torsdag falt også Ghazni, 15 mil sør for Kabul.

Talsmannen for sikkerhetsstyrkene sier at regjeringsstyrkene og provinsadministrasjonen har trukket seg ut av Herat, som er landets tredje største by.

– Vi måtte forlate byen for å unngå mer ødeleggelse, sier talsmannen.

En AFP-journalist i byen sa tidligere at Taliban ikke møtte noe motstand, mens en talsmann for opprørsgruppen skriver på Twitter at «fienden flyktet». Han filmet Talibans flagg over politihovedkvarteret.

Flere titall kjøretøy, våpen og ammunisjon er nå overtatt av Taliban, ifølge talsmannen.

En person med bånd til den lokale krigsherren Ismail Khan sa tidligere torsdag at hans styrker fortsatt holdt guvernørens palass og bygget til etterretningstjenesten, som var under beleiring.

Khan har i ukevis mobilisert sine styrker for å stå imot Taliban ved Herat, som har vært under Taliban-beleiring i flere dager, og Taliban brøt gjennom byens forsvarslinjer torsdag.

BEFOKNINGEN FLYKTER: En afghansk familie på flukt fra Herat, som ligger 64 mil vest for Kabul. Bildet ble tatt søndag. Foto: Hamed Sarfarazi / AP / NTB
BEFOKNINGEN FLYKTER: En afghansk familie på flukt fra Herat, som ligger 64 mil vest for Kabul. Bildet ble tatt søndag. Foto: Hamed Sarfarazi / AP / NTB

Elleve hovedsteder

Med erobringen av Herat har Taliban fått kontroll over nesten hele Vest-Afghanistan, dagen etter at de gjorde ferdig erobringen av den nordøstlige delen av landet. Elleve hovedsteder er falt på bare en uke.

Tidligere torsdag bekreftet innenriksdepartementet at Ghazni, som ligger strategisk til ved hovedveien mellom Kabul og Kandahar, 15 mil sør for Kabul, var falt.

Erobringen av Ghazni regnes som en av de viktigste i offensiven til Taliban, som startet da USA og Nato innledet tilbaketrekningen i mai.

Den siste vurderingen fra amerikansk etterretning er at Kabul kan havne under press fra opprørerne innen 30 dager.

Dersom dagens utvikling fortsetter, kan Taliban ha full kontroll over Afghanistan innen få måneder, mener amerikanerne.

Fakta om Talibans framrykking

* USA og Nato begynte sin tilbaketrekking fra Afghanistan i mai.

* Taliban innledet samtidig en stor offensiv og hevdet i juli å ha kontroll over 85 prosent av landet. Opplysninger om hvor mange distrikter de kontrollerer, spriker.

* I juli tok opprørerne kontroll over strategisk viktige grenseoverganger til nabolandene Tadsjikistan, Usbekistan, Turkmenistan, Iran og Pakistan.

* Deretter sto administrasjonssentre i landets 34 provinser for tur.

* Taliban har i august tatt kontroll over elleve provinshovedsteder: Zaranj i Nimroz, Sheberghan i Jowzjan, Sar-e-Pol i Sar-e-Pol, Taloqan i Takhar, Kunduz i Kunduz, Aybak i Samangan, Farah i Farah, Pul-e-Khumri i Baghlan, Faizabad i Badakshan, Ghazni i Ghazni og Herat i Herat, som er landets tredje største by.

* Opprørerne har også beleiret og angriper nå flere andre provinshovedsteder, blant dem Kandahar i Kandahar, Lashkar Gah i Helmand og Mazar-e-Sharif i Balkh.

* I flere av disse byene er Taliban-krigere alt tungt til stede og kontrollerer en rekke distrikter.

Kilde: NTB

Tusenvis på flukt

Tusenvis av afghanske barn bor på gata i Kabul etter å ha flyktet til hovedstaden fra Talibans offensiv, ifølge Redd Barna.

Organisasjonen anslår at det er 72.000 barn blant de mange internt fordrevne som har ankommet Kabul de siste dagene.

Mange av dem bor på gata, under presenninger.

– Dette er en humanitær katastrofe som utspiller seg foran verdens øyne, sier Redd Barnas landdirektør, Christopher Nyamandi, ifølge en pressemelding.

Han sier at familier som allerede bor i Kabul, forsøker å hjelpe de nyankomne med mat, men det er langt fra nok.

– Og flere familier ankommer for hver time som går. Vi vil snart oppleve at barn går sultne og blir underernærte innen kort tid, sier Nyamandi.

Rykker fram

Krigen i Afghanistan er kraftig trappet opp siden mai, da USA og Nato begynte å trekke sine siste styrker ut etter 20 år med okkupasjon. Titusenvis er drevet på flukt, og kampene krever stadig flere sivile liv.

Torsdag ble det også klart at opprørerne har erobret politihovedkvarteret i provinshovedstaden Lashkar Gah i Helmand sør i landet.

Regjeringsstyrkene er omringet, men håper fortsatt å beholde kontrollen over Lashkar Gah.

Samtidig meldes det om nye flyangrep en rekke steder gjennom natten. Afghanistans flyvåpen har begrenset kapasitet, så USA antas å ha utført flere runder med angrep til støtte for regjeringsstyrkene.

Relatert