Varsler sluttdato for tiltakene – særlig én ting gleder han seg til å gjøre igjen

Endelig har vi en sluttdato for koronatiltakene. Meteren, munnbind og antallsbegrensinger vil trolig høre fortiden til i slutten av september.

Mandag meldte TV 2 at alle over 18 år vil få tilbud om andre dose innen september. Tirsdag kommer helseminister Bent Høie (H) med nok en gladnyhet.

– Vi regner med at alle over 18 har fått tilbud om dose to i slutten av september og er dermed godt beskyttet mot både mot alvorlig sykdom og smitte. Da kan vi leve som normalt igjen, sier Høie (H) til TV 2.

Selv om det blir slutt på restriksjoner, minner han om at vi ikke kommer til å bli helt kvitt korona.

– Det vil være smitte i samfunnet, noen er ikke vaksinert og vaksinen virker 90 prosent. Det betyr at noen dessverre fortsatt vil bli alvorlig syke og dø, men vi kan ikke ha strenge restriksjoner i samfunnet i en situasjon der vi har så god beskyttelse gjennom vaksine, sier Høie.

Det var VG som først fikk bekreftet at vi endelig har en sluttdato for tiltakene.

UTELIV: Antallsbegrensninger og avstand vil snart være fortid på restauranter. Foto: Kåre Breivik / TV 2
UTELIV: Antallsbegrensninger og avstand vil snart være fortid på restauranter. Foto: Kåre Breivik / TV 2

Gleder seg

Helseministeren forklarer at han ser for seg et samfunn uten tiltak fra slutten av september.

– Hvor sikre er dere på det?

– Vi har jo fått overraskelser før, men fremdriften i vaksineringer går raskt fremover og vi jobber for å få tak i enda flere vaksiner. Det er det som vi tror mest på nå, svarer Høie.

Det betyr full gjenåpning, slutt på munnbind, antallsbegresninger og å holde avstand.

– Hva gleder du deg mest til å slippe?

– Jeg gleder meg til slippe med meteren. Nå som jeg er mer ute og treffer folk er det vanskelig å overholde. Også skal det bli kjekt å danse igjen på byen, sier helseministeren.

DANS: Utestedene vil igjen kunne la gjestene sine danse fritt. Foto: Annika Byrde / NTB
DANS: Utestedene vil igjen kunne la gjestene sine danse fritt. Foto: Annika Byrde / NTB

– En finere tid i sikte

Om dagen der Norge for fullt tar tilbake en normalen skal markeres, vil han foreløpig ikke svare på.

– Det må vi få komme tilbake til. Livet vil komme litt gradvis tilbake, og jeg tror at folk flest opplever at de har det fint nå. Så får vi se hvordan det skal markeres, sier han.

Videre roser han den norske befolkningen for at vi har så høy oppslutning om vaksinen.

– Det er fint å tenke på at siden den norske befolkning er flinke til å stille opp og lar seg vaksinere, så gjør det at vi har finere tid i sikte.

VAKSINERING: Norge ligger an til å få høyest oppslutning om vaksinen i verden. Foto: Geir Johnny Huneide / TV 2
VAKSINERING: Norge ligger an til å få høyest oppslutning om vaksinen i verden. Foto: Geir Johnny Huneide / TV 2

Tilbakeholden med trinn fire

I slutten av juli besluttet regjeringen å utsette trinn fire av den videre gjenåpningen. En ny vurdering tas denne uken.

– Hvis vi skal gjenåpne samfunnet i slutten av september, hvorfor har vi enda ikke gått til trinn fire?

– Det kan være god grunn til å være tilbakeholden nå. Denne uken vil de fleste over 18 år få tilbud om første dose. Det betyr at de vil være beskyttet mot alvorlig sykdom og død etter tre uker. Vi bør være tilbakeholdende for å gi folk muligheten til å få beskyttelse før vi åpner mer opp, sier helseministeren.

Høie understreker at de ikke har konkludert, men at det er dette de sitter og vurderer nå.

– Vi må på et tidspunkt leve med denne sykdommen også, som dessverre folk blir syke og dør av, men som ikke lenger er en trussel mot helsetjenesten vår.

KONSERT: Uten meteren vil vi kunne stå tett i tett på konsert igjen. Foto: Fredrik Hagen / NTB
KONSERT: Uten meteren vil vi kunne stå tett i tett på konsert igjen. Foto: Fredrik Hagen / NTB

Vil beskytte kommunene

Selv om flesteparten av personene som blir smittet nå, løper liten risiko for bli alvorlig syke, mener Høie at det fortsatt er grunn til å holde smittetallene nede.

– Vi beskytter oss mot å få en total overbelastning i kommunene, som skal drive med smittesporing, vaksinering og andre tunge oppgaver. Hvis mange blir smittet på kort tid, er det i tillegg en del i samfunnet som ikke har god nok beskyttelse, så da risikerer vi at de blir alvorlige syke og dør, sier helseministeren.

De siste sju dagene er det i snitt registrert 438 koronasmittede per dag. Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 309, så trenden er stigende.

– Hadde vi vært i en situasjon som vi var i for et år siden, hadde jeg strammet inn for lenge siden med disse smittetallene, sier Høie.

Samtidig minner han om at selv om tiltakene vil heves i slutten av september, vil de være på vakt i tilfelle situasjonen endrer seg.

– Ute i verden er ikke pandemien over og det det kan også oppstå nye mutasjoner, som vi må ha beredskap for.

Relatert