MINNEMARKERING: Kulturminister Abid Raja (V) deltok på minnemarkeringen for angrepet 10. august. Foto: Javad Parsa/NTB
MINNEMARKERING: Kulturminister Abid Raja (V) deltok på minnemarkeringen for angrepet 10. august. Foto: Javad Parsa/NTB

– Hatet er iblant oss

Tirsdag ble det avholdt minnemarkeringen for angrepet mot Al-Noor-moskeen og drapet på Johanne Zhangjia Ihle-Hansen 10. august.

Tirsdag er det to år siden Philip Manshaus drepte sin 17 år gamle søster Johanne Zhangjia Ihle-Hansen, før han gikk til angrep mot Al-Noor-moskeen i Bærum.

Stiftelsen 10. august avholdt i den anledning en minnemarkering i den samme moskeen, tirsdag kveld.

Kulturminister Abid Raja (V) møtte opp, og brukte anledningen til å rette oppmerksomheten mot høyreekstremisme.

– Angrepet 10. august var et angrep for å bli kvitt muslimer, og å ramme muslimer nådeløst. Høyreekstremismen og hatideologien tok livet av Johanne, innledet Raja.

DRAP: 17 år gamle Johanne Zhangija Ihle-Hansen ble drept 10. august 2019. Foto: Privat / NTB
DRAP: 17 år gamle Johanne Zhangija Ihle-Hansen ble drept 10. august 2019. Foto: Privat / NTB

Han sa videre at hatideologien stadig lever videre, selv om Anders Behring Breivik og Philip Manshaus sitter i fengsel.

– Hatet er iblant oss, fortsatte han.

– Tryggheten er skjør

Raja sa videre at angrepene 10. august «hadde som mål å bli kvitt muslimer, og å ramme muslimer nådeløst».

– Jeg snakker for alle som er her, når jeg sier at vi har kommet for å bli. Folk sier: «Dra hjem dit hvor du kommer fra», men hvor skal vi som er født i Norge dra? Nei, vi trenger ikke å dra noe sted, sa kulturministeren.

Finansminister Jan Tore Sanner (H), som selv er fra Bærum, takket stiftelsen 10. august.

– Vi lever i et av verdens tryggeste land, men på dager på denne så blir vi minnet om at vår trygghet er skjør, og at viktige verdier i samfunnet utfordres. I dag markerer vi at vi står sammen, sa Sanner.

Kunnskapsminister Guri Melby (V) var også til stede.

– I dag går mine tanker til Johannes familie, venner og kjente. Det er en tung sorg å bære på. Og så tenker jeg på alle dem som møter rasisme, fremmedfrykt, fordommer, hat og hets, sa hun.

TALE: Finansminister Jan Tore Sanner holder tale under markeringen i Al-Noor moskeen.
Foto: Javad Parsa / NTB
TALE: Finansminister Jan Tore Sanner holder tale under markeringen i Al-Noor moskeen. Foto: Javad Parsa / NTB

Tajjik: – Et politisk ansvar

Manshaus' angrep mot Al-Noor-moskeen ble avbrutt av Muhammad Rafiq og Mohammad Iqbal som overmannet terroristen, noe de har blitt tildelt Medaljen for edel dåd for.

– Hadde det ikke vært for deres innsats kunne episoden ha resultert i langt flere drepte, sa Ap-nestleder Hadia Tajjik, som også tok del i minnemarkeringen.

– Men like viktig er det å understreke at muslimers trygghet i Norge ikke skal avhenge av enkeltpersoners mot. Det er et politisk ansvar og en felles oppgave, fortsatte hun.

OVERMANNET MANSHAUS: Muhammad Rafiq la 21 år gamle Manshaus i bakken før terroristen rakk å skyte noen i Al-Noor-moskeen. Foto: Javad Parsa / NTB
OVERMANNET MANSHAUS: Muhammad Rafiq la 21 år gamle Manshaus i bakken før terroristen rakk å skyte noen i Al-Noor-moskeen. Foto: Javad Parsa / NTB

10. august

Stiftelsen 10. august ble opprettet for å lære av erfaringene fra angrepet.

Stiftelsen skal plante et tre til minne om Johanne Zhangija Ihle-Hansen. Det ble også avholdt ett minutts stilhet for Ihle-Hansen under markeringen.

Overmannet angriperen

På ettermiddagen 10. august 2019 ble 17 år gamle Johanne Zhangjia Ihle-Hansen skutt og drept av sin stebror Philip Manshaus i deres felles barndomshjem på Eiksmarka i Bærum.

Deretter kjørte Manshaus til moskeen Al-Noor i Skui på motsatt side av kommunen. Der gikk han inn med skytevåpen, men ble raskt stanset av de få personene som var i moskeen.

11. juni 2020 ble Manshaus dømt til 21 års forvaring med 14 års minstetid for drapet på stesøsteren, samt forsøk på terrorhandling mot moskeen.

Relatert