VIL IKKE: Ohio-mannen Brandon Rutherford ønsker ikke å ta Covid-19-vaksinen, men det kan koste ham friheten. Foto: Tobias Schwarz/AP
VIL IKKE: Ohio-mannen Brandon Rutherford ønsker ikke å ta Covid-19-vaksinen, men det kan koste ham friheten. Foto: Tobias Schwarz/AP

21-åring må velge mellom koronavaksine eller fengsel

En amerikansk dommer krever at narkodømte Brandon Rutherford tar Covid-19-vaksinen. Gjør han ikke dette, kan han få 18 måneder i fengsel.

– Jeg tar ikke vaksinen, sier 21-åringen til CNN.

4. august ble Rutherford dømt til to års prøvetid etter å ha sagt seg skyldig i narkotikabesittelse.

Ett av kriteriene for å slippe unna fengsel, er at han tar Covid-19-vaksinen.

TOK AVGJØRELSEN: Dommer Christopher Wagner. Foto: Hamilton County
TOK AVGJØRELSEN: Dommer Christopher Wagner. Foto: Hamilton County

Rutherford nekter å la seg vaksinere.

Da han møtte i retten i Cincinnati i Ohio, hadde han på seg munnbind.

Han forklarte dette med at han ikke var vaksinert, og at han heller ikke hadde planer om å bli det.

Dommeren, Christopher Wagner, ga ham deretter valget om å enten ta vaksinen innen 60 dager, eller risikere 18 måneder i fengsel.

Tatt med fentanyl

– Fordi jeg ikke tar vaksinen, kan de sende meg i fengsel? Jeg er ikke enig i det. Jeg prøver bare å gjøre det jeg kan for å komme meg videre raskest mulig, som å finne meg en jobb og alt annet. Men denne lille greia kan sette meg tilbake, sier Rutherford til Lex 18.

Rutherford sier at han ble «litt sjokkert» da dommeren kom med vaksinekravet.

Selv sier dommeren at dette er til Rutherfords beste.

– Den anklagede var i besittelse av fentanyl, som er dødeligere enn vaksinen og Covid-19, skriver han i en pressemelding ifølge AP.

Fentanyl er et syntetisk opioid beslektet med heroin, og er mellom 75 og 100 ganger sterkere enn morfin.

– Jeg er bare en dommer, ikke en lege

I retten forklarte dommeren avgjørelsen med at han mener at vaksinen er mye tryggere enn fentanyl.

– Jeg er bare en dommer, ikke en lege, men jeg tror vaksinen er mye tryggere enn fentanyl, som er det du hadde i lommen. Du kommer til å få deg jobb. Du kommer ikke til å være i nærheten av et skytevåpen. Jeg kommer til å be deg om at du i løpet av de to neste månedene får en vaksine og viser dette til kriminalomsorgen, sa han.

Wagner sier til Lex 18 at det ikke er uvanlig at dommere tar slike avgjørelser for å ivareta helsen til de anklagede.

– Dommerne tar jevnlig avgjørelser vedrørende tiltaltes fysiske og psykiske helse, som for eksempel å forespørre narkotika-, alkohol- og psykisk helse-behandling, skriver han i pressemeldingen.

Rutherfords forsvarer, Carl Lewis, sier at han aldri har hørt om en dommer som krever at noen tar en vaksine.

– Hvis han virkelig tror at det er innenfor hans myndighet å beordre enkeltpersoner til å ta en vaksine, har vi noen juridiske spørsmål, sier han.

Cincinnati Enquirer skrivet at en håndfull dommere i Ohio tidligere har fått tiltalte til å ta vaksinen, og at to av dommerne har redusert prøvetiden til de tiltalte mot at de lot seg vaksinere.

Venter i 60 dager

Forsvarer Lewis sier at han og Rutherford kommer til å vente de 60 dagene for å se hva Wagner gjør videre.

Wagner sier at Rutherford ikke motsatte seg vaksineordren i retten, men at han har registrert at 21-åringen nå viser motstand.

– Vi får se hva som skjer nå som tiltalte uttrykker motstand. Vi må kanskje holde en høring hvis tiltalte har en god grunn til å ikke ta vaksinen. Tiltaltes forsvarer har i skrivende stund ikke bedt om en høring, sier han.

Relatert