MÅ MØTE HER: Saken mot den tidligere realitydeltakeren og tre andre personer begynner i Halden tingrett tirsdag. Foto: Fredrik Hagen / NTB
MÅ MØTE HER: Saken mot den tidligere realitydeltakeren og tre andre personer begynner i Halden tingrett tirsdag. Foto: Fredrik Hagen / NTB

Dopet ned og gruppevoldtok kvinne

En mann som tidligere har deltatt i realityprogrammer på norsk TV er tiltalt for tre voldtekter. Blir mannen dømt, risikerer han forvaringsstraff.

– Han erkjenner ikke straffskyld for det han er tiltalt for, med unntak av et av de mindre forholdene, sier den tidligere realitydeltakerens forsvarer, advokat Hans Christian Wang til TV 2.

Han representerer mannen som tirsdag må møte i Halden tingrett, tiltalt for tre alvorlige forhold.

  • Før jul i 2011 voldtok han en kvinne i Halden, ifølge tiltalen. Påtalemyndigheten mener at hun var ute av stand til å motsette seg handlingen på grunn av ruspåvirkning eller fordi hun sov.
  • I november i 2015 begikk han et lignende forhold mot en annen kvinne, ifølge tiltalen. Også denne påståtte voldtekten skjedde i Halden.

Det mest alvorlige forholdet i tiltalen fant sted om kvelden fredag 7. september i 2018, mener påtalemyndigheten. I en bolig i Halden skal han ha gitt en kvinne legemidlene klonazepam og alprazolam via mat eller drikke.

Dette førte til at kvinnen fikk kraftig nedsatt bevissthet.

Ble først henlagt

I boligen var den tidligere realitydeltakeren sammen med tre andre personer: To menn og en kvinne.

Den neddopede kvinnen ble ifølge tiltalen utsatt for gjentatte seksuelle overgrep. Deler av handlingen ble filmet av realitydeltakeren, og han skal ha tatt bilder av kvinnens nakne underliv, ifølge pålemyndigheten.

Overgrepet vedvarte i mange timer og samtlige som var til stede i boligen deltok i overgrepet, ifølge tiltalen.

I utgangspunktet ble de to første voldtektsanklagene, fra 2011 og 2015, henlagt etter bevisets stilling av statsadvokaten etter at de var anmeldt og etterforsket. I forbindelse med etterforskningen av gruppevoldtekten i 2018 ble sakene imidlertid gjenåpnet.

– Det skjedde etter en fornyet vurdering i forbindelse med de nye forholdene, hvor vi også fant at det var bevismessig grunnlag for å tiltale ham for disse forholdene, sier konstituert statsadvokat Daniel Sollie til TV 2.

AKTOR: Konstituert statsadvokat Daniel Sollie har tatt forbehold om å legge ned påstand om forvaring. Foto: Tore Meek / NTB
AKTOR: Konstituert statsadvokat Daniel Sollie har tatt forbehold om å legge ned påstand om forvaring. Foto: Tore Meek / NTB

Risikerer forvaring

Påtalemyndigheten har tatt forbehold om at de vil legge ned påstand om forvaring, altså fengsel på ubestemt tid, for mannen som tidligere har deltatt i to TV-programmer.

– Vi har tatt forbehold om dette, fordi vi mener at vilkårene for dette kan være oppfylt. De rettsoppnevnte sakkyndige har avgitt en rapport, og vil avgi vitnemål for retten etter å ha fulgt bevisførselen. Etter endt bevisførsel vil vi foreta en vurdering av om vilkårene for dette er oppfylt og om vi skal nedlegge slik påstand, sier Sollie.

Forsvarer Wang sier at hans klient er overrasket over at det er forbehold om at det kan bli lagt ned forvaringspåstand.

– Vi mener det ikke grunnlag for å oppfatte ham som farlig, sier han.

Hva gjelder de tre andre tiltalte i gruppevoldtekt-saken mener de sakkyndige at disse kan være lettere psykisk utviklingshemmet, noe som vil bli gjenstand for bevisførselen og som retten må ta stilling til.

Dersom dette er tilfelle, vil det i så fall kunne gi redusert straff.

– Voldsomt traumatisk

Daniel Storrvik, som representerer en av de andre tiltalte, sier at hans klient erkjenner å ha vært til stede i boligen, men at han nekter straffskyld etter tiltalen.

De to siste tiltalte forsvares av Kristin Morch og Asmund Riegels. De har ikke besvart TV 2s henvendelser.

Kvinnen som er fornærmet i gruppevoldtekt-saken fra 2018 representeres av bistandsadvokat Anders Green.

– Hun synes det har vært en voldsom belastning å vente på en avklaring i saken. Det har snart gått tre år siden hendelsen fant sted, og hun er sterkt preget av saken. Min klient har nærmest levd i unntakstilstand siden, og dette har vært voldsomt traumatisk for henne.

– Håper de blir stilt til ansvar

Samtidig, sier Green, ser kvinnen frem til at saken kommer opp for retten etter at den ble utsatt i februar.

– Hun håper at de ansvarlige blir stilt til ansvar.

Kvinnen som er fornærmet i saken fra 2015 representeres av Sigurd Ihlen. Han ønsker ikke å kommentere saken. Bistandsadvokaten til den siste fornærmede i saken fra 2011 har ikke besvart TV 2s henvendelser.

I retten er det lagt opp til omfattende bevisførsel. I tillegg til en rekke vitner, vil det bli lagt frem en rekke digitale bevis, blant annet materiale fra de involvertes mobiltelefoner.

Relatert