ENDEN AV TUNNELEN: Det er sju uker igjen til slutten av september, og kommuner TV 2 har snakket med sier at de regner med å være ferdig med vaksineringen innen den tid, dersom leveringene blir som forventet.
ENDEN AV TUNNELEN: Det er sju uker igjen til slutten av september, og kommuner TV 2 har snakket med sier at de regner med å være ferdig med vaksineringen innen den tid, dersom leveringene blir som forventet. Foto: Heiko Junge / NTB

– Alle voksne vil få tilbud om andre dose i siste halvdel av september

Helse- og omsorgsdepartementet skryter av nordmenns vaksinevilje, og kommer samtidig med oppløftende nyheter.

Det har nå snart gått åtte måneder siden det første korona-vaksinestikket ble satt i Norge.

Siden da har over 86 prosent av den voksne befolkningen blitt vaksinert med minst én dose. Akkurat nå er intervallet mellom første og andre dose satt til 12 uker.

Men statssekretær Saliba Andreas Korkunc (H) opplyser til TV 2 mandag at mange kan komme til å få dose to tidligere enn forventet.

– Vi regner med at alle voksne vil ha fått tilbud om andre dose i siste halvdel av september, sier han.

Scenarioet bekreftes av FHI sin vaksinasjonskalender som mener at alle voksne skal være ferdigvaksinert innen uke 38-39.

SJU UKER: Statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Saliba Andreas Korkunc, regner med at alle voksne i Norge vil ha fått tilbud om andre dose innen sju uker.
SJU UKER: Statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Saliba Andreas Korkunc, regner med at alle voksne i Norge vil ha fått tilbud om andre dose innen sju uker. Foto: Morten Kristoffersen / TV 2

– Helt fantastisk

Korkunc skryter samtidig av nordmenns vaksinevilje, og sier at Norge er et av de landene i verden med best vaksinedekning.

– Nordmenns vaksineringsvilje har også vært helt fantastisk, og over all forventning. Det er veldig positivt, sier statssekretæren.

TV 2 har vært i kontakt med flere kommuner som bekrefter at de fremskynder vaksinetimene til sine innbyggere.

Blant annet opplyser Lørenskog kommune at de får ti ganger så mange vaksinedoser neste uke enn tidligere antatt.

– Det er gledelig. Vi er i en god stim og håper takten fortsetter, sier vaksineansvarlig May-Hilde Garden i Lørenskog kommune til TV 2.

Garden sier at flere doser fører til at de kommer til å være ferdig med vaksineringen tidligere enn de hadde trodd. Hun anslår, dersom antallet doser kommer som forventet, at de er ferdig med vaksineringen i slutten av september.

Økte leveranser til kommunen har gjort at intervallet mellom første og andre dose er minket med tre uker.

Eyvind Jørgensen Schumacher, ordfører i Ullensaker kommune (ap).
Eyvind Jørgensen Schumacher, ordfører i Ullensaker kommune (ap). Foto: Kristin Grønning / TV 2

Ny vaksinedato

Også en annen Romerike-kommune, Ullensaker, gleder seg over økte leveranser.

– Det var en positiv overraskelse, sier ordfører Eyvind Jørgensen Schumacher.

Kommunen trodde de skulle få 250 doser neste uke. I stedet får de 2300 doser, opplyser de.

Flere doser gjør at også de gir innbyggerne dose to tidligere. Kommunen har sendt ut SMS til innbyggere som har fått én dose om at de kan få en ny dose 2-dato.

Kommunen har som mål om å være ferdig med massevaksinering når kontrakten med eieren av konferansesenteret som de leier, går ut 22. september.

FORNØYD: Assisterende kommuneoverlege, Miert Skjoldborg Lindboe, sier vaksinedekningen i Oslo er god.
FORNØYD: Assisterende kommuneoverlege, Miert Skjoldborg Lindboe, sier vaksinedekningen i Oslo er god. Foto: Lise Åserud / NTB

– Ut fra prognosene skal vi være ferdig til den tid, sier Jørgensen Schumacher til TV 2.

– Stangnert noe

Også Oslo kommune framskynder andre vaksinedose for flere innbyggere. Ifølge kommunen selv har alle fått tilbud om første dose.

Kommunen har en vaksineringsgrad på 86 prosent.

– Vaksineringen har stagnert noe, men dette er helt naturlig da vi nå har tilbudt vaksine til alle innbyggere i årskull 2003 og eldre. Per nå har vi 86% vaksinedekning, som er veldig bra, sier assisterende kommuneoverlege og stedfortredende leder for vaksineprogrammet i Oslo, Miert Skjoldborg Lindboe, i en e-post til TV 2.

Relatert