ØKT AKTIVITET: Toppmoderne russiske krigsskip og ubåter øver utenfor norskekysten
ØKT AKTIVITET: Toppmoderne russiske krigsskip og ubåter øver utenfor norskekysten Foto: Forsvaret

Økt russisk aktivitet langs norskekysten

Disse ferske overvåkingsbildene tatt av Forsvaret for under et døgn siden viser at det nå pågår en økt russisk militær aktivitet utenfor kysten av Norge.

Etterretningsinformasjon som TV 2 har fått tilgang til, viser at det er registrert rundt ti fartøy i Norges nærområder for tiden.

Av disse er fire undervannsbåter. Tre av disse igjen er reaktordrevne og en er konvensjonell.

Den ene ubåten er av Dolgorukiy-klassen som er topp moderne og en av de nyeste farkostene som russerne har.

De moderne marinefartøyene fra Nordflåten er på vei tilbake til basene på Kola etter feiring av Marinens Dag i St. Petersburg 25. juli.

Historisk sett de siste tre – fire årene har man brukt denne anledningen til å øve utenfor den norske kysten.

FØLGER MED: – Vår jobb er å ha et bildet på hva som skjer utenfor vår kyst, sier Yngve Odlo, sjef for Forsvarets Operative Hovedkvarter.
FØLGER MED: – Vår jobb er å ha et bildet på hva som skjer utenfor vår kyst, sier Yngve Odlo, sjef for Forsvarets Operative Hovedkvarter. Foto: Sigfinn Andersen

– Viktig å følge med

– Det russerne gjør er helt legitimt og de går i internasjonalt farvann. Tilstedeværelsen er annonsert på forhånd, sier Yngve Odlo, sjef ved Forsvarets Operative Hovedkvarter.

– Det vi skal legge merke til nå er at denne aktiviteten ikke bare foregår i Barentshavet, men også utenfor Trøndelag, Vestlandet og Sør-Norge, sier Odlo.

– Hva er det det russiske nordflåten øver på?

– Slik vi ser det nå er det flere fartøygrupper som er på tur nordover. Det vil nok gjennomføre øvingsaktivitet. Når og hvor det skjer er ukjent for oss, sier Odlo.

Omringet av russere

At den russiske nordflåten viser seg fram med stadig større styrker er blitt mer og mer vanlig utenfor norskekysten.

– De driver blant annet strategisk signalering og forsvarssjefen var ute for noen år siden og kommenterte at slik han så situasjonen nå, så var Norge omringet av russiske marinestyrker, sier Odlo.

IKKE SKREMT: Rundt 10 russiske fartøy er registrert utenfor kysten av Norge.
IKKE SKREMT: Rundt 10 russiske fartøy er registrert utenfor kysten av Norge. Foto: Forsvaret.

Seilasen nordover overvåkes av både norske og NATO -allierte styrker til vanns og i lufta.

– Det er viktig å følge med. Vår jobb er å ha en god kontroll i våre nærområder. Det er viktig å ha et bilde på det som foregår, sier Odlo.

– Russland bruker militærmakten sin på en helt annen måte nå. De har en stor evne og har vist vilje til å bruke den for å annektere et annet territorium og det skal vi bite oss merke i, forteller sjefen ved FOH.

Bidraget fra allierte styrker er viktig med tanke på at Norge har store havområder å overvåke.

– Vi har et godt forsvar og en god struktur, men med de klart at med de store områdene og vår geografiske plassering så er vi helt avhengige av tett og daglig samvirke med våre allierte fra USA, Storbritannia, Tyskland og Frankrike, men også NATO må skru på sensorene sine før vi går inn i en krise, sier Odlo.

Relatert