VAKSINETRØBBEL: I flere amerikanske byer sliter myndighetene med å få innbyggerne til å ta vaksinen. Foto: Mary Altaffer
VAKSINETRØBBEL: I flere amerikanske byer sliter myndighetene med å få innbyggerne til å ta vaksinen. Foto: Mary Altaffer

– Jeg går inn på apoteket og gråter

Økende vaksineskepsis skaper store utfordringer i USA. Denne helgen gikk 80.000 vaksinedoser ut på dato i delstaten Arkansas.

De siste ukene har smittesituasjonen og antall koronadødsfall i USA steget kraftig som følge av Delta-varianten.

Men selv om landet har god tilgang på vaksiner er det mange som velger å takke nei.

– Jeg blir sint, lei meg og skuffet, sier doktor Jose Romero, helsesekretær i Arkansas til radiokanalen WPRL.

Denne helgen gikk rundt 80.000 vaksinedoser ut på dato fordi det ikke var nok innbyggere i delstaten som ønsket å vaksinere seg.

– Som nasjon har vi jobbet så hardt for å få vaksiner. Det at offentligheten nå ikke aksepterer den er vanskelig å forstå og vanskelig å akseptere, sier Romero.

– Handler ikke om politikk

Arkansas, som ligger sør i USA, er en av delstatene som har laves vaksinedekning.

Totalt er 36,1 prosent av innbyggerne vaksinert, mens dette tallet nasjonalt ligger på 49,6 prosent, ifølge Centers for Disease Control an Prevention (CDC).

Vaksinemotstanden i delstaten er sterk og myndighetene gjør nå alt de kan for å oppfordre folk til å ta vaksinen.

– Jeg er Trump-supporter, jeg er republikaner, og jeg er fullvaksinert. Det handler ikke om politikk, men om min helse, sier guvernør Asa Hutchinson.

BØNN: Guvernøren i Arkansas har en tydelig bønn til befolkningen. Foto: Staci Vandagriff
BØNN: Guvernøren i Arkansas har en tydelig bønn til befolkningen. Foto: Staci Vandagriff

Gråter på jobb

En av dem som reagerer sterkt på vaksinemotstanden i befolkningen er farmasist Tammy Kellebrew.

– Før vi hadde en vaksine var det hjerteskjærende å se at folk døde uten at vi kunne hjelpe dem. Nå velger de selv å ikke ta vaksinen og vi kan fortsatt ikke hjelpe dem, sier Kellebrew.

Gjennom jobben har Kellebrew reist rundt til ulike sykehus i Arkansas og hun har derfor sett hvor store konsekvenser pandemien kan få.

– Etter hvert dødsfall går jeg inn på apoteket og gråter. Så går jeg tilbake på jobb, sier Kellebrew.

– Ingen ledige senger

Som følge av at få personer i delstaten er fullvaksinert, samt økt spredning av Delta-varianten, har smittetallet skutt i været.

I starten av juni var det bare registrert 30 nye smittede, men de siste ukene har smitten økt til rundt 2000 nye tilfeller hver dag. Det viser statistikk fra The New York Times.

Økt smitte har før til flere innleggelser og flere av sykehusene nærmer seg nå bristepunktet.

På et sykehus vest i delstaten var det forrige uke ingen ledige senger igjen på intensivavdelingen.

– Vi ringe alle sykehus i Arkansas i løpet av 12 timer, men ingen hadde en seng på intensivavdelingen som var tilgjengelig for pasienten vi fikk inn. Så ringte vi Oklahoma, Missouri og Texas, men heller ikke der var det ledig, sier Greg Bledsoe til lokalavisen Arkansas Online.

Flere barn innlagt

På Arkansas Childrens hospital har de nylig satt en dyster rekord. Aldri før har det vært så mange barn innlagt på sykehuset med koronasykdom, skriver CNN.

Flere av barna er så syke at de må ligge på intensivavdelingen og motta respiratorbehandling.

– Vi ser en skikkelig bølge med Delta-varianten som vi ikke har sett tidligere. Dette er absolutt det verste vi har sett for barn, sier doktor Rick Barr, klinisk sjef ved Arkansas Children's Hospital, til CNN.

Dette får folk til å vaksinere seg

Selv om deltavarianten har ført til mer smitte og dødsfall, har det også gjort at flere vaksineskeptikere faktisk velger å vaksinere seg.

Nye tall viser at innbyggere i noen av de hardest rammede delstatene, som Arkansas, Kansas og Missouri i økende grad har brettet opp ermene for å få vaksinen, skriver Washington Post.

Fredag ble det satt 856.000 doser, som er det høyeste tallet siden 3. juli,

25 år gamle Chelsah Skaggs fra Arkansas sier at hun har unngått vaksinen på grunn av falske rykter om at vaksinen kunne forårsake infertilitet.

Men da deltavarianten begynte å spre seg i nabolaget hennes, kom hun på andre tanker og begynte å lese seg opp. Det overbeviste henne om at hun måtte ta vaksinen.

– Skepsis er en god ting, men å være ignorant er noe helt annet. Det eneste jeg angrer nå, er at jeg ikke har tatt vaksinen før, sier hun.

Relatert