Daværende leder for Senatets forsvarskomité Carl Levin i forbindelse med offentliggjøringen av en Pentagon-rapport om seksuelle overgrep i 2013.
Daværende leder for Senatets forsvarskomité Carl Levin i forbindelse med offentliggjøringen av en Pentagon-rapport om seksuelle overgrep i 2013. Foto: J. Scott Applewhite/ AP/ NTB

Senator Carl Levin er død

Carl Levin, som satt 36 år i det amerikanske Senatet og var en markant forsvarspolitiker for Demokratene, er død.

Borgerrettsadvokat og tidligere drosjesjåfør Carl Levin ble først valgt inn i Senatet fra Michigan i 1978 og representerte delstaten lenger enn noen annen senator.

Han gikk i strupen på skatteparadiser, og etter finanskrisen hudflettet han USAs store finanskonserner i senatshøringer.

Levin ledet i flere år forsvarskomiteen og jobbet for økte bevilgninger til forsvaret, men var motstander av Ronald Reagans atomopprustning. I 2002 tilhørte han mindretallet, også blant demokratiske senatskolleger, som motsatte seg krigen i Irak.

Samtidig var han en fremtredende forkjemper for bilindustrien i hjemstaten. I alle år beholdt han sitt opprinnelige medlemskort i bilfabrikantenes fagforening fra 1953 i lommeboka.

I 2006 kåret Time magazine Levin til en av landets ti beste senatorer. Levin forlot Senatet i 2015.

Torsdag døde han, 87 år gammel.