Anmelder restaurant etter smitteboom

Flere kommuner på Sunnmøre opplever økende smitte. Ordfører i Volda kommune, Sølvi Dimmen, forteller til TV 2 at de har bestemt seg for å anmelde restauranten MyKitchen.

Ålesund kommune har meldt om 48 nye smittetilfeller denne uken. Det er det høyeste tallet kommunen har opplevd på en uke i løpet av pandemien.

Ålesund setter foreløpig ikke inn nye tiltak, men opprettholder gult nivå i barnehagene og skolene.

Kommunene Ørsta og Volda har de siste tre dagene registrert 81 smittede.

350 personer testet seg torsdag, og rundt 700 personer er ventet å teste seg på testasjonen mellom Ørsta og Volda fredag.

Kommunene ber alle som ønsker å teste seg om å registrerer seg digitalt, da det ikke er kapasitet til å ta imot bestillinger over telefon.

STEIKJE MYKE KØ: Rundt 700 personer er ventet å teste seg på teststasjonen mellom Volda og Ørsta fredag.
STEIKJE MYKE KØ: Rundt 700 personer er ventet å teste seg på teststasjonen mellom Volda og Ørsta fredag. Foto: Herman Lersveen

Flere av smittetilfellene har blitt sporet tilbake til restauranten MyKitchen i Volda sentrum.

Nå forteller ordføreren at de velger å anmelde restauranten.

Video er årsaken

– Vi er i en prosess hvor vi skal anmelde dette forholdet. Jeg vet ikke om anmeldelsen er sendt allerede, men den skal sendes i dag, sier ordfører i Volda kommune, Sølvi Dimmen (SP).

Møre og Romsdal politidistrikt bekrefter i en pressemelding at de har mottatt anmeldelsen.

– Hvorfor velger dere å anmelde?

– De opplysningene som har kommet fram i media er årsaken til at vi velger å anmelde. Vi har ikke fått noen direkte henvendelser, men vi har sett videoer fra utestedet som er oppsiktsvekkende. Derfor har vi bedt politiet om å undersøke saken videre.

MyKitchen er først og fremst en restaurant, men blir også brukt som bar og utested i Volda.

– Situasjonen er heftig. Nå må vi alle ta dette på alvor og holde oss hjemme.

TV 2 har prøvd å komme i kontakt med restauranten fredag, men har foreløpig ikke fått svar.

MyKitchen har holdt stengt etter smitteutbruddet. Det samme har restauranten Christian Gaard bygdetun på Trandal i Ørsta kommune, fordi en av deres ansatte som var på jobb mandag og tirsdag, senere testet positivt.

Også kirkene og kinoene i Ørsta og Volda holder stengt de neste dagene.

Sliter med sporing

Volda og Ørsta har lenge hatt lave smittetall gjennom pandemien. Men kunne torsdag mellom om til sammen 61 nye smittede.

Da smitten brøt ut hadde ikke kommunene kapasitet på deres felles teststasjon. Teststasjonene er nå bemannet opp, men fremdeles har de utfordringer med kapasiteten ved smittesporingen.

– Vi er ikke gjennom, vi har ikke klart å kontakte alle nærkontakter enda, forteller kommuneoverlege i Ørsta, Marte Vaage Øie.

Foreløpig setter ikke kommunene inn ekstra tiltak, men vurderer det dersom smitten fortsetter å stige.

Kommunene har heller ikke tall på hvor mange som sitter i karantene. For å unngå at smitten sprer seg til risikogruppene, stenger kommunene nå sykehjemmene for besøk.

– Det er veldig mange nærkontakter som ikke er i karantene. Det er et stort sprik mellom antall nærkontakter og antall i karantene.

Kommunene håper å klare å få ned smittetallene innen to uker, men er ikke sikre på om de vil lyktes.

– Vi frykter at det vil ta lenger tid på grunn av problemer med kapasiteten.