ROLIG STRØK: Klokken var 08.27 da politiet fikk de første meldingene om skyting i Tostrups gate på Frogner i Oslo 28. april. Der hadde Fevziye Kaya Sørebø (50) blitt skutt i sin egen bil.
ROLIG STRØK: Klokken var 08.27 da politiet fikk de første meldingene om skyting i Tostrups gate på Frogner i Oslo 28. april. Der hadde Fevziye Kaya Sørebø (50) blitt skutt i sin egen bil. Foto: Frode Sunde / TV 2

Skjøt kvinne i hodet og ble innlagt på psykiatrisk – var ikke utilregnelig

Mannen som skjøt Fevziye Kaya Sørebø (50) på åpen gate på Frogner i april, lå to uker på psykiatrisk sykehus etter drapet. De sakkyndige mener han var tilregnelig og kan straffes.

Det fremgår av en fersk kjennelse fra Oslo tingrett, der den 40 år gamle mannen er varetektsfengslet i fire nye uker.

Drapet skjedde rett før klokken 8.30 en onsdagsmorgen i Tostrups gate 28. april i år.

Sørebø hadde satt seg i bilen sin i det rolige og fasjonable nabolaget da hun ble oppsøkt av 40-åringen. Etter en kort samtale avfyrte han ni skudd mot hodet hennes fra kloss hold.

Mangeårig økonomisk konflikt

Etter drapet satt siktede seg i bilen og kjørte vestover. Rundt ti minutter senere, i en busslomme på E18 i Bærum, ble han pågrepet. Til politiet på stedet sa han: «Jeg melder meg».

DREPT: Fevziye Kaya Sørebø (50) hadde i tiden før drapet vunnet en rettssak mot drapsmannen. Her er hun avbildet under SKUP-konferansen i 2019, der hun var engasjert som tolk.
DREPT: Fevziye Kaya Sørebø (50) hadde i tiden før drapet vunnet en rettssak mot drapsmannen. Her er hun avbildet under SKUP-konferansen i 2019, der hun var engasjert som tolk. Foto: Berit Roald / NTB

Fordi mannen måtte legges inn på psykiatrisk sykehus, tok det noe tid før politiet fikk avhørt ham. Han har erkjent straffskyld.

– Fra hans side er det ikke bestridt at han var tilregnelig på gjerningstidspunktet, sier mannens forsvarer, advokat Ole Petter Drevland, til TV 2.

Tidlig ble det kjent at drapsmannen og Sørebø var i en mangeårig konflikt som endte med at han ble dømt til å betale henne totalt 12,7 millioner kroner.

Ønsker nye avhør

Politiet ønsker likevel å gjøre flere avhør med mannen, blant annet for å få klarhet i spørsmål knyttet til hendelsesforløpet frem til drapet skjedde, ifølge den siste fengslingskjennelsen.

– Fra vårt ståsted er det ingen uklarheter. Han har forklart seg konsistent om hele forløpet, hendelsen og kontakten med avdøde, sier Drevland.

I tillegg til drap er mannen siktet for grov ulovlig bevæpning med skytevåpen på offentlig sted.

– Vil komme til hektene

I tillegg til den rettspsykiatriske rapporten har politiet nylig mottatt en endelig obduksjonsrapport som underbygger det hendelsesforløpet politiet har fått forklart.

Politiet har overfor retten ikke kunnet svare på når saken ventes ferdig etterforsket, men sier det er realistisk å sende en innstilling på tiltale i løpet av høsten.

– Det er fortsatt en del tekniske bevis som ikke er gjennomgått, blant annet elektroniske beslag som må gjennomgås av retten for utsortering av korrespondanse med advokat, sier politiadvokat Rita Parnas til TV 2.

ETTERFORSKNINGSLEDER: Politiadvokat Rita Parnas satser på en skrive en innstilling til tiltale i løpet av høsten.
ETTERFORSKNINGSLEDER: Politiadvokat Rita Parnas satser på en skrive en innstilling til tiltale i løpet av høsten. Foto: Ingvild Gjerdsjø / TV 2

Det gjenstår også en rekke vitneavhør, og retten mener derfor det ville vært en fare for bevisforspillelse om mannen fikk kommunisere fritt med personer utenfor fengsel. Han sitter derfor på brev- og besøkskontroll.

– Han bruker tiden på å komme til hektene igjen etter en tøff periode, sier Drevland.

Relatert