MOTSTAND: Vaksineskepsisen sprer seg i USA. Her fra Texas, hvor sykehusansatte må vaksinere seg for å beholde jobben.
MOTSTAND: Vaksineskepsisen sprer seg i USA. Her fra Texas, hvor sykehusansatte må vaksinere seg for å beholde jobben. Foto: Yi-Chin Lee/AP Photo

Vaksinekrigen tilspisser seg i USA – politikere og programledere får skylden

Amerikanske myndigheter mener sosiale medier har skylden for at stadig færre vaksinerer seg. Nå har Twitter tatt grep, og utestengt en omstridt republikaner.

USAs president Joe Biden vakte oppsikt da han forrige uke uttalte at sosiale medier-selskaper som Facebook «tar livet av folk».

Ifølge amerikanske medier har Biden-administrasjonen lenge latt seg frustrere av hvordan plattformer som Facebook ikke gjør mer for å bekjempe misvisende informasjon om koronaviruset og vaksiner. Forrige ukes utblåsning var derimot første gang disse frustrasjonene ble luftet offentlig.

Denne uken tok sosiale medier-giganten Twitter grep, og utestengte den republikanske kongresskvinnen Marjorie Taylor Greene i 12 timer. Utestengelsen kom etter at Greene publiserte en rekke meldinger som inneholdt misvisende informasjon om koronavaksinen, skriver New York Times.

Greene har lenge vært kritisk til både koronaviruset og behovet for vaksiner. I flere Twitter-meldinger publisert søndag og mandag, hevdet hun feilaktig at viruset kun er farlig om man er over 65 eller overvektig. Derfor hevdet Greene, som tidligere har tatt til orde for å henrette demokrater, at vaksiner ikke bør være påkrevd.

– Vi tok grep rundt kontoen @mtgreenee for brudd på Twitter-reglene, spesifikt reglene våre tilknyttet feilinformasjon om Covid-19, sier en talsperson for selskapet til NYT.

Tirsdag ettermiddag var Greene tilbake på plattformen, og nølte ikke med å anklage Twitter for sensur og knebling av ytringsfriheten.

– Vet dere hvem andre som stilner, sensurerer og utestenger folk de ikke liker eller vil skal høres? Kommunist-Kina, skriver republikaneren.

Voldsom økning

Greene står på sitt, men smittetallene i USA taler for seg. Delta-varianten står nå for over halvparten av nye smittetilfeller i landet, og i Greenes hjemstat Georgia har ny tilfeller nesten tredoblet seg de siste to ukene.

Tall fra Johns Hopkins viser at de daglige smittetallene i USA nå ligger på 32.728. Det er en økning på 66 prosent fra uken før, og 145 prosent uken før det igjen. Daglig dør det 258 amerikanere med koronasmitte, også dette en økning på 13 prosent fra uken før.

Den amerikanske smittevernetaten CDC er tydelig på hvorfor pilene nå peker i feil retning:

Vaksinedemonstranter samler seg i gatene i Boston.
Vaksinedemonstranter samler seg i gatene i Boston. Foto: Nancy Lane/AP

– Dette er en pandemi for de uvaksinerte, sier Rochelle Walensky, leder ved CDC til CNN. Hun påpeker at uvaksinerte står for 97 prosent av alle sykehusinnleggelser, og 99,5 av alle koronarelaterte dødsfall.

Programledere og politikere

Etter å lenge ha vært i verdenstoppen for vaksinering, har trenden snudd. Tall fra CDC viser at kun 48,5 prosent av alle amerikanere er fullvaksinert, og antallet som velger å vaksinere seg synker stadig.

I tillegg til sosiale medier-plattformer som Facebook, får både konservative politikere og programledere mye av skylden for den amerikanske vaksineskepsisen. Den republikanske senatoren Ron Johnson hevdet nylig at koronasmitte gir bedre beskyttelse enn selve vaksinen, noe som har blitt avvist av en rekke studier.

Tucker Carlson leder USAs mest populære nyhetsprogram. Der uttrykker han skepsis mot koronavaksiner.
Tucker Carlson leder USAs mest populære nyhetsprogram. Der uttrykker han skepsis mot koronavaksiner. Foto: Richard Drew/AP Photo

Fox News-stjerne Tucker Carlson må også tåle kritikk for sin fremstilling av vaksinen. Da Joe Biden nylig foreslo å gå fra dør til dør for å overtale amerikanere til å bli vaksinert, tente Carlson på alle plugger.

– Dette er et forsøk på å tvinge folk til å ta medisin de verken ønsker eller trenger, slo Carlson fast til sine 2,9 millioner seere. Han omtalte Bidens plan som «den største skandalen i mitt liv».

Carlson har fått massiv kritikk for uttalelsen, og tirsdag rapporterer CNNs korrespondent i Det hvite hus, Kaitlan Collins, at Biden-administrasjonen har tatt grep. Ifølge Collins har ledende tjenestemenn i Det hvite hus vært i jevnlig kontakt med Fox om kanalens korona-dekning.

I en uttalelse nekter Fox for at slike samtaler har funnet sted. Mandag oppfordret Carlson sine seere til å «ta koronaviruset på alvor».

– En fornærmelse mot Trump

Senator og republikaner Mitt Romney, er blant dem som reagerer sterkt på den nye vaksineskepsisen blant både programledere og politikere:

– Vi kontrollerer ikke konservative mediefigurer. Når det er sagt, mener jeg det er en enorm feil å hevde at vi ikke bør bli vaksinert, sier Romney. Politiseringen av vaksiner er hårreisende og helt ærlig idiotisk, sier Romney til NYT.

Den republikanske senatoren Mitt Romney er bekymret over utviklingen.
Den republikanske senatoren Mitt Romney er bekymret over utviklingen. Foto: Kevin Dietsch/AFP

Smittetallene viser at viruset sprer seg særlig raskt i republikanske delstater, slik som Missouri og Arkansas. Romney er en kjent kritiker av Donald Trump, men forsøker likevel å appellere til de mange Trump-tilhengerne i de hardt rammede sørstatene:

– Folk som støtter Trump hyller ham fordi han satt himmel og jord i bevegelse for å skaffe oss vaksiner i tide. Han oppnådde det, og å ikke utnytte seg av det vil være en fornærmelse, avslutter Romney.

Relatert