Ett land står for 30 prosent av fly-smitten inn til Norge

Så langt i juli har 33 utenlandsfly hatt med seg koronasmitte til Norge. 30 prosent av smitten kommer fra samme land.

Importsmitten til Norge ligger foreløpig på et svært lavt nivå. Kun tre av tusen reisende får påvist smitte, ifølge Folkehelseinstituttet.

Men nå er den mer smittsomme deltavarianten på rask fremmarsj i Europa, og situasjonen kan derfor endre seg raskt.

– Vi følger situasjonen veldig nøye . Vi skal fortsatt ha kontroll på smitten i Norge, sier avdelingsdirektør Line Vold i FHI til TV 2.

Mange fly med smitte

Over 85 000 personer registrerte seg for innreise i Norge forrige uke, ifølge FHI. Flesteparten kom landeveien.

FHI følger nøye med på deltasituasjonen i Europa, sier Line Vold.
FHI følger nøye med på deltasituasjonen i Europa, sier Line Vold. Foto: Truls Aagedal / TV 2

Men som TV 2 har meldt, eksploderer nå nordmenns reiselyst. Nesten 12 000 ferierer allerede i Spania, som er blodrødt på smittekartet. Både turoperatører og flyselskaper merker at trafikken tar seg kraftig opp.

En oversikt TV 2 har utarbeidet viser at det allerede kommer mye smitte til Norge med fly. Tallene stammer fra FHIs varsler om covd-19 på offentlig kommunikasjon.

33 maskiner har så langt i juli kommet til Norge med smittede personer om bord. Og av disse var hele 30 prosent av flyene fra nordmenns ferieland nummer én; Spania.

Spania er et yndet feriested for nordmenn, her fra Gran Canaria.
Spania er et yndet feriested for nordmenn, her fra Gran Canaria. Foto: Aage Aune / TV 2

Ikke overraskende, mener Line Vold i FHI.

– Vi vet jo at Spania er et land mange reiser til på ferie. Både smittetrykk i landet og hvor mange som reiser vil påvirke hvor mange vi påviser i Norge med smitte etter innreise, sier Vold til TV 2.

Stor smitteøkning

Spania hadde fredag 31 000 nye smittede. Det er like høyt smittetrykk som i januar. Landet står nå foran det myndighetene tror er en femte koronabølge.

Turoperatørene her hjemme ser nå at den dystre smitteutviklingen i både Hellas, Portugal og Spania påvirker folks ferieplaner.

Etter en femte smittebølge har myndighetene i Barcelona nå innført portforbud.
Etter en femte smittebølge har myndighetene i Barcelona nå innført portforbud. Foto: Josep Lago/AFP

TUI har sine første flyvninger til Hellas denne helgen, men har valgt å kansellere sommerens turer til Spania på grunn av lav interesse.

– Det er en del usikkerhet. Det er mye å forholde seg til, men vi forsøker å informere så godt vi kan, sier kommunikasjonssjef Nora Aspengren til TV 2.

– Det er noen som har valgt å kansellere, men veldig mange som også har valgt å flytte reisen til senere, sier Aspengren.

Relatert