HISTORISK: Telleverket passerte tirsdag ettermiddag 12.000 milliarder kroner.
HISTORISK: Telleverket passerte tirsdag ettermiddag 12.000 milliarder kroner. Foto: Skjermdump

Oljefondet har passert 12.000 milliarder kroner

Markedsverdien passerte ny milepæl.

Telleverket på Oljefondets nettsider viste at en milepæl ble nådd tirsdag ettermiddag, skriver E24.

For første gang passerte oljefondet en markedsverdi på 12.000 milliarder kroner.

Siden nyttår har Oljefondet økt over 1000 milliarder, skriver nettstedet.

Kort etter falt imidlertid verdien på fondet under milepælen og fortsatte nedover. Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen, i Sparebank 1 Markets, tror likevel det er det er en merkedag for fondet.

Han påpeker at den høye verdien er resultatet av store svingninger, både i aksjemarkedet, kronekursen og obligasjonsmarkedet, og sier oljefondet nå har en verdi som er 40 prosent høyere enn gjennomsnittet de siste ti årene.

– Det er heller verdien på fondet i en normalsituasjon vi burde ta utgangspunkt i, sier Magnussen. (NTB/TV 2)

Statens pensjonsfond utland

  • Statens pensjonsfond utland (SPU), tidligere Statens petroleumsfond, omtales vanligvis som oljefondet. De første pengene ble overført i 1996.
  • Finansdepartementet er formell eier, mens Norges Bank har ansvaret for den operative forvaltningen av fondets internasjonale plasseringer.
  • Oljefondet er et av verdens største fond og eier nær 1,5 prosent av alle børsnoterte selskaper i verden. Fondet eier hundrevis av bygg i de største byene i verden, noe som genererer store leieinntekter.
  • Bruken av verdiene i fondet reguleres av den såkalte handlingsregelen. Den innebærer at regjeringen maksimalt kan bruke 3 prosent av fondets kapital over statsbudsjettet hvert år.
  • I 2021 har regjeringen lagt opp til å bruke over 400 milliarder oljekroner, tilsvarende 3,7 prosent av oljefondet. (NTB)