DEMONSTRASJONER: Støttespillere av den cubanske regjeringen viste sin støtte samtidig som demonstrasjonene pågikk.
DEMONSTRASJONER: Støttespillere av den cubanske regjeringen viste sin støtte samtidig som demonstrasjonene pågikk. Foto: Ismael Francisco / AP / NTB

Anklager USA for å oppildne til sosial uro

Dagen etter at flere tusen cubanere demonstrerte mot regjeringen, anklager president Miguel Díaz-Canel USA for å kvele landet økonomisk for å fremme uro. Joe Biden oppfordrer den cubanske regjeringen til å lytte til folket.

I en TV-sendt tale sa presidenten at Cuba har forsøkt å imøtegå og bekjempe vanskelighetene som tiårene med den USA-ledede blokaden har ført med seg.

Flere tusen cubanere luftet søndag sin misnøye med regjeringen. I den høyst uvanlige markeringen ble det blant annet ropt «Ned med diktaturet».

Lange matkøer og kritisk mangel på medisiner siden starten på pandemien har ført til økende sinne blant vanlige cubanere.

Biden: – Lytt til folket

USAs president Joe Biden ber Cubas kommunistregjering om å lytte til demonstrantene som ber om en slutt på fattigdom og undertrykkelse.

– Vi står sammen med det cubanske folk og deres ønske om frihet og avlastning fra pandemiens tragiske grep og tiår med undertrykkelse og økonomisk lidelse som det autoritært regime har utsatt dem for, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus.

Biden ber regjeringen på Cuba om å lytte til folket og jobbe for dem i stedet for å berike seg selv.

Cubas president Miguel Díaz-Canel anklager på sin side USA for å kvele den cubanske økonomien gjennom sin blokade.

MISFORNØYD: Hundrevis av personer demonstrerte i gatene i Cubas hovedstad Havanna søndag. Også andre steder i landet var det protester mot regjeringen.
MISFORNØYD: Hundrevis av personer demonstrerte i gatene i Cubas hovedstad Havanna søndag. Også andre steder i landet var det protester mot regjeringen. Foto: Ismael Francisco / AP / NTB

USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan advarer Cuba mot å gripe inn mot dem som deltok i de uvanlige demonstrasjonene mot regjeringen i landet.

– USA støtter ytrings- og forsamlingsfrihet på hele Cuba og vil på det sterkeste fordømme enhver form for vold eller målrettede angrep mot fredelige demonstranter som utøver sine universale rettigheter, skriver Sullivan på Twitter.

Hardt rammet

Det var protester flere steder i landet søndag, blant annet i hovedstaden Havanna og i San Antonia de los Banos, en liten by med 50.000 mennesker sørvest for Havanna.

Cuba gjennomlever den hardeste fasen så langt i koronapandemien, og protestmarsjene kom samtidig som det ble meldt om ny dagsrekord i smittede og døde.

Relatert