Skal bruke MDMA i behandling av pasienter: – Kan være en døråpner

Sykehuset Østfold er i gang med kliniske studier av MDMA-assistert psykoterapi for personer med posttraumatisk stress. – Vil bane vei for flere utradisjonelle behandlingsformer.

DPS Moss ved Sykehuset Østfold er de første i Norden som skal gjennomføre offentlig behandling av pasienter med posttraumatisk stresslidelse med MDMA-assistert psykoterapi.

– Dette kan være en døråpner for andre, og flere kliniske studier med utradisjonelle behandlingsformer som vi er så heldige å få være med å prøve ut, sier studiekoordinator Inger-Tove Jentoft van de Vooren ved Sykehuset Østfold.

POSITIV: Inger-Tove Jentoft van de Vooren ved Sykehuset Østfold håper denne studien vil bringe gode resultater.
POSITIV: Inger-Tove Jentoft van de Vooren ved Sykehuset Østfold håper denne studien vil bringe gode resultater. Foto: Nico Sollie / TV 2

– Godt forsket på

Hun forklarer videre at dette ikke er en alternativ behandling

– Dette er en behandling som er godt forsket på, og som vi muligens skal gi til pasienter i det offentlige i fremtiden, sier Vooren.

MDMA er et ulovlig rusmiddel som er det aktive stoffet i det kjente partydopet «ecstacy».

Studiedeltakeren blir møtt av to terapeuter, en mann og en kvinne, som har spesialkompetanse innen MDMA-terapi. Virkningen av stoffet varer mellom 6 til 8 timer og er kombinert med samtaleterapi. Målet er å få bearbeidet traumer, redusere plager og øke livskvaliteten.

– Det som er unikt med MDMA, er at det gir redusert angst, samtidig som det ikke demper følelsesregistret. Man får god tilgang til både følelser og minner. Dette skaper gode betingelser for bearbeiding av traumatiske opplevelser, sier psykiater og overlege ved DPS Moss, Tor-Morten Kvam.

SENGEN: Her skal studiedeltakeren ligge i 6 til 8 timer under en MDMA-assistert samtaleterapi.
SENGEN: Her skal studiedeltakeren ligge i 6 til 8 timer under en MDMA-assistert samtaleterapi. Foto: Nico Sollie / TV 2

Kvam forteller at behandlingen fremstår lovende, men at det fremdeles gjenstår en del jobb.

– Vi må vite mer om hvilke pasienter som har nytte av denne behandlingen, men der er vi i løypa, sier Kvam.

– Ingen mirakelkur

Ulrik Fredrik Kvam, som er professor og leder i Norsk psykiatrisk forening, mener at det er for lite forskning på behandlingen.

– Hver gang det kommer en ny behandling roper folk «halleluja», og så viser det seg at en undergruppe har utbytte av behandlingen, men at det også er mange som ikke får det. Så man må ikke selge dette som en mirakelkur, sier Ulrik Fredrik Kvam.

Relatert