PÅGREPET: 21 personer er nå pågrepet for sin rolle i attentatet mot Haitis president.
PÅGREPET: 21 personer er nå pågrepet for sin rolle i attentatet mot Haitis president. Foto: Joseph Odelyn/AP Photo

«Nøkkelfigur» arrestert i Haiti – sår tvil om myndighetenes forklaring

En lege med president-ambisjoner er pågrepet i Haiti. Det er fremdeles mange ubesvarte spørsmål om presidentdrapet, og befolkningen tviler på myndighetenes forklaring.

Natt til onsdag forrige uke ble Haitis president Jovenel Moïse drept i sitt eget hjem. Ifølge politiet stormet 28 personer den tungt bevoktede eiendommen, før de skjøt og drepte presidenten og såret hans kone.

Ifølge politiet var det i alt 28 «profesjonelle mordere» som stormet eiendommen til president Jovenel Moïse. 21 er så langt pågrepet, to av dem amerikanske statsborgere. I tillegg er 18 av de mistenkte fra Colombia, flere av dem tidligere elitesoldater.

Minst 18 av de pågrepne er fra Colombia.
Minst 18 av de pågrepne er fra Colombia. Foto: Estailove St. Val/REUTERS

Natt til mandag ble nok en person arrestert, mistenkt for å ha spilt en sentral rolle i planleggingen av drapet. Legen Christian Emmanuel Sanon betegnes som en «nøkkelfigur» med «politiske motiver», skriver Washington Post.

– Han ankom med privatfly i juni med politiske motiver. Han kontaktet en privat sikkerhetstjeneste for å rekruttere menneskene som begikk denne forbrytelsen, sier politimester i Haiti, Leon Charles, ifølge BBC.

Ville bli president

Sanon er født i Haiti, men har de siste årene vært bosatt i Florida, hvor han har arbeidet som lege, skriver New York Times. Han har lenge hatt politiske ambisjoner, og kontaktet en privat sikkerhetstjeneste i Florida for å skaffe seg beskyttelse før han reiste til Haiti.

Ifølge politiet ønsket Sanon å pågripe Moïse og innsette seg selv som president. Oppdraget skal plutselig ha endret seg, noe som ifølge politiet resulterte i attentatet mot Moïse, skriver Miami Herald.

– Da politiet stanset planene til disse bandittene etter drapet, var Christian Emmanuel Sanon en av de første personene leiemorderne kontaktet, sier politimester i Haiti, Leon Charles.

Politimester Leon Charles utpeker to «mesterhjerner» bak attentatet.
Politimester Leon Charles utpeker to «mesterhjerner» bak attentatet. Foto: Valerie Baeriswyl/AFP

Politiet ransakte Sanons bolig i Haiti, hvor de blant annet fant store mengder våpen, ammunisjon, og fire registreringsskilt fra Den dominikanske Republikk, Haitis naboland.

– Gjerningspersonene kontaktet også to andre personer, som vi mener er mesterhjernene bak attentatet mot presidenten, fortsetter Charles. Han ønsker ikke å si hvem disse «mesterhjernene» er.

Tviler på forklaringen

Selv om politiet har pågrepet flere personer i saken, sitter man fremdeles igjen med flere spørsmål enn svar. I Haiti er det stadig flere som stiller spørsmål ved colombianernes innblanding, og det er knyttet sterk tvil til myndighetenes forklaring.

Flere peker på at gjerningspersonene tok seg inn i den tungt beskyttede presidentboligen, nærmest uten motstand. Til tross for det strenge sikkerhetsoppbudet, var det kun presidenten og hans kone som ble skutt. Etterforskerne skal nå granske om Haitis egne sikkerhetsstyrker var innblandet i saken.

Etterforskere samler bevis utenfor presidentboligen. Nå skal presidentens egen sikkerhetsstyrke granskes.
Etterforskere samler bevis utenfor presidentboligen. Nå skal presidentens egen sikkerhetsstyrke granskes. Foto: Valerie Baeriswyl/AFP

En ledende opposisjonspolitiker i Haiti, Steven Benoit, er blant dem som mener noe skurrer.

– Historien gir ganske enkelt ikke mening. Hvordan kan det ha seg at ikke en eneste sikkerhetsvakt ved presidentboligen ble skutt, eller fikk en eneste skramme?, sier han til New York Times.

Benoit påpeker videre at colombianerne ved presidentboligen ikke valgte å rømme landet, men ble værende i Haiti hvor de enten ble pågrepet eller drept.

– Flere ting som er merkelig

Seniorrådgiver i Kirkens Nødhjelp, Johan Hindahl, arbeider tett med Haiti og følger situasjonen nøye. Han mener det politiske maktspillet i landet gjør at det er umulig å være sikker på hva som faktisk har skjedd.

– På nåværende tidspunkt er det umulig å si hva som er sant, det er så mange ulike interesser og alle har sin agenda. Vi må vente for å få mer informasjon, sier Hindahl.

Johan Hindahl er seniorrådgiver i Kirkens Nødhjelp og arbeider tett med Haiti.
Johan Hindahl er seniorrådgiver i Kirkens Nødhjelp og arbeider tett med Haiti. Foto: Kirkens Nødhjelp

Hindahl mener den allerede uoversiktlige situasjonen i landet har blitt enda mer kaotisk i etterkant av attentatet.

– Det er flere ting ved denne historien som er merkelig. President Moïse var under sterkt press, og det gikk mot slutten av hans periode. Han hadde varslet at han ville gå av neste år, og da kan en spørre seg hvorfor dette skjedde nå, sier seniorrådgiveren.

Han sier det er en rekke spørsmål som fremdeles er ubesvart etter forrige ukes dødelige attentat.

– Med det apparatet som er brukt for å gjennomføre dette drapet, er det vanskelig å se for seg hvem som kan stå bak. Hvem er det om har ressurser til å gjennomføre noe sånt? Hvordan kunne de komme seg inn i landet så enkelt?

Kaos og vold

Haiti har lenge vært preget av vold, fattigdom og politisk uro, og drapet på presidenten har gjort lite for å dempe problemene.

– Dette skaper en enda verre situasjon for det fattige flertallet av befolkningen, som allerede er i en veldig vanskelig situasjon. Ifølge FN vil over fire millioner mennesker på Haiti vil trenge nødhjelp i løpet av 2021, påpeker Hindahl.

I fravær av en president, har det nå oppstått en politisk maktkamp i Haiti, hvor fire ulike mennesker hevder at de styrer landet.

Blant disse finner man fungerende statsminister Claude Joseph, som er en upopulær figur i hjemlandet. Han ber nå USA og FN om militær støtte, i frykt for at volden skal spre seg ytterligere.

Den mektigste gjenglederen i Port-au-Prince, Jimmy «Barbecue» Cherizier, oppfordrer nemlig folk til å utøve «legitim vold» i lys av attentatet mot presidenten.

– Vi vil ha rettferdighet for dette feige attentatet fra utenlandske leiemordere, sier Cherizier i en video publisert søndag.

Gjenglederen Jimmy Cherizier, kjent som Barbecue, oppfordrer til vold i Haitis gater.
Gjenglederen Jimmy Cherizier, kjent som Barbecue, oppfordrer til vold i Haitis gater. Foto: Raynald K. Petit Frere/REUTERS

Han ber samtidig byens andre gjengledere om å delta i volden.

– Hvis de skyter mot oss, vet dere hva dere må gjøre. Dere er ikke barn, sier Cherizier.

Kriminelle gjenger svarer på oppfordringen ved å sperre veier og hindre bensinforsyningen i store deler av landet. Over 13 000 mennesker har så langt blitt drevet på flukt fra hovedstaden, og Hindahl maler et mørkt bilde av situasjonen i landet.

– Det er en forferdelig og ille situasjon i byene, samtidig som vi ser at folk på landsbygda sulter. Flere tusen innbyggere i områder av hovedstaden har blitt tvunget til å forlate hjemmene sine fordi de ikke kan gå ut og ikke gå på jobb, sier Hindahl.

Søndag dukket hundrevis av personer utenfor den amerikanske ambassaden i Port-au-Prince, hvor de ba om å få asyl. Amerikanske etterforskere er nå på vei til Haiti, men det er lite som tyder på at situasjonen vil bedre seg med det første.

Får hjelp

USA tilbyr Haiti hjelp etter at president Jovenel Moïse ble drept i et attentat i eget hjem natt til 7. juli, bekrefter Det hvite hus.

Det er medlemmer fra justisdepartementet, sikkerhetsdepartementet, utenriksdepartementet og USAs nasjonale sikkerhetsråd som søndag ankom hovedstaden Port-au-Prince.

– Delegasjonen har gjennomgått sikkerhetstiltak og kritisk infrastruktur sammen med haitiske regjeringsmedlemmer og har møtt med haitisk politi, som leder etterforskningen av attentatet, sier talsperson Emily Horne fra USAs nasjonale sikkerhetsråd.

Relatert