GJENINNSATT: Stefan Löfven får fortsette som statsminister i Sverige.
GJENINNSATT: Stefan Löfven får fortsette som statsminister i Sverige. Foto: Geert Vanden Wijngaert

Löfven godkjent av Riksdagen – får danne ny regjering

Som ventet fikk Stefan Löfven nok stemmer i Riksdagen onsdag til å kunne danne ny regjering to uker etter at han ble felt i en mistillitsvotering.

Som ventet fikk Stefan Löfven nok stemmer i Riksdagen onsdag til å kunne danne ny regjering to uker etter at han ble felt i en mistillitsvotering.

Löfven har den siste tiden ledet et forretningsministerium, men etter onsdagens avstemning har han igjen parlamentarisk grunnlag for en regjering med Miljöpartiet.

Socialdemokraterna og Miljöpartiet var de eneste som stemte for Löfven som statsminister. Han fikk dermed 116 stemmer. 60 representanter avsto fra å stemme, men det viktigste var hvor mange som stemte mot Löfven. 173. Dersom 175 eller flere av de 349 riksdagsmedlemmene hadde stemt «nei», ville Löfven ikke kunnet danne regjering.

Fakta om Stefan Löfven

  • Stefan Löfven (63) har vært Sveriges statsminister siden 3. oktober 2014. Han har ledet mindretallsregjeringer i to mandatperioder

  • Ledet fram til 28. juni en mindretallsregjering med Socialdemokraterna og Miljöpartiet (MP), med støtte fra Liberalerna og Centerpartiet basert på den såkalte januaravtalen. Har siden ledet et forretningsministerium. 7. juli fikk han nok stemmer i Riksdagen til å danne ny regjering.
  • Aktiv i Socialdemokraterna helt siden han var 13 år. Ble partileder i januar 2012.

  • Arbeidet på postverket og et sagverk før han fikk jobb som sveiser ved et forsvarsindustriselskap, der han fikk en rekke tillitsverv. Leder i fagforbundet IF Metall fra 2006 til 2012.

  • Født 21. juli 1957 i Stockholm. Vokst opp i en fosterfamilie i Sollefteå.

  • Gift med Ulla og har to stebarn.

(Kilde: NTB)

Fra mistillit til ny tillit

Det er nemlig ikke nødvendig med flertall i Riksdagen for å bli godkjent som statsminister, men man kan ikke ha flertallet mot seg. Det meste lå til rette for at Löfven skulle få tommelen opp onsdag, etter at Centerpartiet mandag sa de ville «slippe ham fram» ved å stemme blankt.

Mandag for drøyt to uker siden gikk Riksdagen inn for mistillit mot statsministeren, som dermed hadde valget mellom å trekke seg eller skrive ut nyvalg. Han valgte det første, men da det ble klart at Moderaternas Ulf Kristersson ikke hadde grunnlag for å danne regjering, havnet oppgaven igjen hos sosialdemokraten Löfven.

Eneste kandidat

Den nylig avgåtte, fungerende og påtroppende statsministeren var den eneste kandidaten som ble foreslått for Riksdagen av forsamlingens leder, talmann Andreas Norlén.

Det er ventet at Löfven presenterer sin «nygamle» regjering fredag. Dette gir ham en mulighet til å gjøre noen justeringer, men det er ikke ventet større endringer.