President Jovenel Moise skal være drept i et attentat natt til onsdag lokal tid.
President Jovenel Moise skal være drept i et attentat natt til onsdag lokal tid. Foto: Chandan Khanna

Haitis president skutt og drept i et angrep på sin egen bolig

Haitis president Jovenel Moïse (53) ble drept i et angrep i sitt eget hus natt til onsdag. Ifølge myndighetene står leiesoldater bak.

Angrepet skjedde i boligen til president Jovenel Moïse i Port-au-Prince rundt klokken 01:00 natt til onsdag lokal tid, melder de lokale mediene VBI og Juno7.

Hendelsen er bekreftet av regjeringen i en pressemelding onsdag. Hendelsen er også bekreftet av nyhetsbyråene AFP og AP.

Haitis utsending til USA opplyser onsdag kveld at han skal ha blitt drept av leiesoldater, melder AFP.

Fungerende statsminister i landet, Claude Joseph, fordømmer handlingen på det sterkeste. Han kaller det en hatefull, umenneskeig og barbarisk handling og sier politiet og landets væpnede styrker har kontroll på sikkerhetssituasjonen.

Kona skadd

Joseph har nå erklært unntakstilstand i landet.

Førstedame, Martine Moïse, skal ha blitt skadet i samme angrep. Tilstanden hennes er ikke kjent, men det har kommet ubekreftede meldinger om at hun også er død.

Angrepet skal ha skjedd da en gruppe uidentifiserte personer angrep den private boligen til presidentparet klokken ett natt til onsdag. Ifølge haitiske medier skal noen av angrepsmennene ha snakket spansk.

Ifølge Haitis utsending til USA er det snakk om «profesjonelle leiesoldater»

I en video som blant andre Miami Herald har omtalt, roper en person på engelsk «DEA operation» og «stand down». DEA er narkotikamyndigheten i USA, og avisen får bekreftet at de ikke var involvert.

Seniorrådgiver og Haiti-ekspert, Johan Hindal, i Kirkens nødhjelp har vært på Haiti mange ganger og kjenner landet godt. Han er bekymret over utviklingen i landet.

– Dette er en kraftig forverring av den vanskelige situasjonen på Haiti. Siden Jovenel Moïse ble satt inn som president i februar 2017, har det vært urolig i landet. Det har lenge vært sterke protester fra opposisjonen om at han skulle gå av som president. Det som nå skjer er dypt tragisk, sier han i en uttalelse.

Norsk fordømmelse

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) fordømmer attentatet og kaller det rystende. Hun sender sine tanker til Haitis befolkning og til Moïses enke.

– Det er viktig at Haitis myndigheter og politikere samler seg om en vei ut av denne krisen, som kommer på toppen av en rekke utfordringer Haiti står overfor, sier hun videre i en uttalelse til NTB.

Gatene i Haitis hovedstad var onsdag morgen stort sett folketomme, bortsett fra noen som var i gang med plyndring av noen butikker i forretningsstrøket.

Politi er utplassert ved nasjonalpalasset og i velstående Petionville i åsen over byen.

Styrte ved dekret

Moïse har styrt det karibiske landet siden februar 2017. Valget i oktober 2019 ble avlyst, delvis som følge av omfattende protester mot Moïse.

Presidenten har styrt ved dekret siden den forrige nasjonalforsamlingens periode utløp i januar i fjor. I de siste månedene har opposisjonsledere krevd at han går av, og i forrige uke krevde FNs sikkerhetsråd at nytt valg avholdes snarest mulig.

Selv har presidenten i et intervju til El Pais, hevdet at han ville bli sittende som president til 2022, men han var utsatt både for kuppforsøk og attentatforsøk.

Dr Ariel Henry ble utnevnt som ny statsminister i Haiti av President Moise mandag.

Fattigdom og lovløshet

Landet, som er det fattigste på det amerikanske kontinentet, er herjet av lovløshet og usikkerhet. Bortføring med krav om løsepenger er et stort problem, og gjengene som står bak, går i praksis fri for straff.

I forrige uke ble 15 mennesker, blant dem en journalist og et kvinnelig medlem av opposisjonen, drept i Port-au-Prince.

Mens orkanen Elsa herjet langs sørkysten i helgen, måtte redningstjenesten fraktes med fly og helikopter til Jacmel fordi veien kontrolleres av kriminelle bander.

Haiti deler øya Hispaniola med Den dominikanske republikk. 60 prosent av befolkningen lever på under 2 dollar dagen mens inflasjonen øker og mat og bensin blir dyrere.

Samtidig sliter landet med å komme på beina igjen etter et voldsomt jordskjelv i 2010 og orkanen Matthew i 2016.

Relatert