SKUTT: Peter R. De Vries har blitt skutt i Amsterdam.
SKUTT: Peter R. De Vries har blitt skutt i Amsterdam. Foto: Peter Dejong

Profilert krimreporter skutt i hodet på åpen gate

Nederlandsk politi bekreftet tirsdag kveld at den anerkjente journalisten Peter R. de Vries ble skutt etter å ha forlatt en TV-innspilling.

I en pressemelding tirsdag kveld opplyser nederlandsk politi at den kjente krimreporteren Peter R. de Vries (64) ble skutt.

Skytingen fant sted cirka klokken 20.30 i gaten Lange Leidsedwarsstraat.

Ifølge politiet er tilstanden til krimreporteren alvorlig, og han kjemper for tiden for livet på sykehuset.

Politisjefen i Amsterdam opplyste tirsdag kveld at tre personer var pågrepet og at en av dem kan være han som skjøt, skriver kringkasteren NOS.

Onsdag formiddag skriver nederlandske NL Times at en polsk mann på 35 år og en nederlandsk mann på 21 år er pågrepet og mistenkt for drapet.

Den tredje pågrepne var en 18 år gammel mann. Han har senere blitt sjekket ut av saken og løslatt.

Politiet kan ennå ikke si noe om motivet eller omstendighetene rundt skytingen.

Opprørte

Statsminister Mark Rutte sier at det er et angrep på den frie journalistikken.

– Et angrep på en modig journalist og et angrep på fri journalistikk som er så viktig for vårt demokrati, vår konstitusjonelle stat, og vårt samfunn, sier Rutte.

Det Nederlandske kongeparet har også vist sin støtte etter den angivelige skyteepisoden.

– Journalister må kunne gjøre sitt viktige arbeid fritt og uten trusler, skriver kong Willem-Alexander og dronning Maxima på Twitter.

Skutt flere ganger

Algemeen Dagblad skriver at de er kjent med at et overvåkingskamera har fanget hendelsen.

Den skal vise at De Vries ble skutt flere ganger. Han skal ha ligget tydelig skadet på bakkene da han ble påført flere skudd.

Ifølge den nederlandske avisen NL Times har flere videoer av skytingen blitt publisert på Youtube. Videotjenesten jobber nå med å fjerne disse videoene fra nettet.

Ifølge avisen Het Parool ble 64 år gamle de Vries skutt på kloss hold og truffet i hodet. Tilstanden hans blir betegnet som kritisk.

Politiet gikk kort tid senere ut med et signalement av den antatte gjerningspersonen. Det skal ha dreid seg om en slank mann med en mørk grønn frakk.

Eget TV-program

Peter R. de Vries er en av Nederlands mest kjente krim- og gravejournalister og har blant annet hatt sitt eget TV-program.

Han ble skutt da han forlot et TV-studio i sentrum av Amsterdam etter å ha vært gjest i programmet RTL Boulevard.

De Vries deltok i programmet som rådgiver for et av aktoratets stjernevitner i saken mot den antatte narkotoppen Ridouan Taghi, skriver NL Times.

Taghi ble pågrepet i Dubai i desember 2019 og utlevert til Nederland få dager senere.

Flere drap

Saken mot marokkanskfødte Taghi inkluderer flere drap på åpen gate i Nederland, samt drapsforsøk og drapsplaner som aldri ble satt ut i livet.

Stjernevitnets advokat, Derek Wiersum, ble skutt og drept utenfor hjemmet sitt i september 2019 etter gjentatte ganger å ha krevd bedre beskyttelse for seg selv og klienten.

Vitnets bror ble drept da det ble kjent hvem som var aktoratets stjernevitne i saken mot Taghi.