FLERE TUSEN: Minst 16.000 deltakere er med i en studie om hvor godt koronavaksinen beskytter personer med nedsatt immunforsvar.
FLERE TUSEN: Minst 16.000 deltakere er med i en studie om hvor godt koronavaksinen beskytter personer med nedsatt immunforsvar. Foto: Ivan Alvarado / Reuters / NTB

Norske forskere skal finne ut hvor effektiv vaksinen er for én gruppe

Norske forskere skal finne ut hvor effektiv koronavaksinen er på personer med nedsatt immunforsvar. I en studie skal flere få en tredje dose.

Personer med nedsatt immunforsvar er de som har høyest risiko for å utvikle alvorlig covid-19-sykdom.

Denne gruppen personer skal nå bli forsket på gjennom en studie ledet av Oslo universitetssykehus, opplyser koalisjonen CEPI i en pressemelding.

Studien skal måle immunresponsen etter koronavaksinering hos pasienter som har nedsatt immunforsvar eller som er transplanterte og går på immunnedsettende medisiner.

Titalls millioner mennesker verden over lever med nedsatt immunforsvar, enten på grunn av underliggende sykdom eller tar medisiner mot ulike sykdommer i forbindelse med organtranplatasjon mot ulike sykdommer, ifølge CEPI.

Effekten av vaksinen hos disse personene har ikke blitt systematisk testet tidligere.

Flere tusen deltakere

Minst 6090 pasienter og 10.000 friske deltakere som har mottatt to doser koronavaksine mot COVID-19, blir rekruttert i studien i Norge.

I studien skal deltakere som har lav eller manglende immunrespons på vaksinasjon, få en tredje vaksinedose for å se om effekten blir høyere.

– Vi ser at mange pasienter med nedsatt immunforsvar responderer dårlig på covid-19-vaksinasjon. Vi vil nå utføre flere studier for å identifisere pasienter som kan ha nytte av tilleggsvaksinering, sier professor John T. Vaage ved Oslo universitetssykehus i en pressemelding.

PROFESSOR: John T. Vaage ved Oslo universitetssykehus.
PROFESSOR: John T. Vaage ved Oslo universitetssykehus. Foto: Universitetet i Oslo

Han er avdelingsleder ved immunologisk avdeling ved Oslo universietssykehus og forskningsleder for studien.

Viktig spørsmål

Forskerne vil i studien også vurdere hvilke ulike immunsupprimerende medisiner som påvirker immunrespons etter vaksinasjon mot covid-19, og hvilke faktorer som fremmer sterk immunrespons og beskyttelse mot alvorlig sykdom ved covid-19, som alder, kjønn og T-cellerespons.

Hovedmålet med studien er å finne nivået for adaptiv immunrespons på COVID-19-vaksinene i denne gruppen, inkludert B-celle og T-celle-respons.

Med andre ord: Studien skal finne ut av hvor godt vaksinen beskytter personer i denne gruppen.

– Et viktig spørsmål er hvorvidt personer uten beskyttende antistoffer vil være beskyttet av T-celle, sier Vaage.

Personer i denne gruppen kan ha koronainfeksjon i månedsvis, noe som betyr at de kan være smittebærere i lang tid, skriver CEPI. Vedvarende infeksjon kan gi viruset mulighet til å mutere.

Relatert