OPPDATERES: Pfizer og Moderna-vaksinene skal nå oppdateres for å gi bedre beskyttelse mot deltavarianten.
OPPDATERES: Pfizer og Moderna-vaksinene skal nå oppdateres for å gi bedre beskyttelse mot deltavarianten.

Vaksinekoordinator til TV 2: – Norge får oppdatert koronavaksine til høsten

Norges vaksineforhandler Richard Bergstrøm sier at Norge vil få vaksiner som er oppdatert for å fungere mot deltavarianten til høsten.

Bergstrøm sier i et radiointervju med svenske Ekot at Pfizer og Moderna jobber med å oppdatere sine vaksiner.

– Vi vil få en oppdatert versjon i september, oktober. Både Pfizer og Moderna som lager mRna.vaksiner jobber nå for fullt med å oppdatere mRna-sekvensen så vi kan ha med mutasjonene som nå sprer seg over hele verden, sier Bergstrøm ifølge Aftonbladet.

Gladnyhet

Nå bekrefter vaksinekoordinatoren overfor TV 2 at dette også vil gjelde for Norge.

– Selvsagt! EU inkludert EØS har tilgang til minst 200+900 millioner oppdaterte doser fra fjerde kvartal og 2022-2023, skriver Bergstrøm i en tekstmelding.

Bergström forhandler om vaksinedosene for EU, og er mannen som sikrer vaksiner til Norge via Sverige.

FORHANDLER: Sveriges vaksinekoordinator Richard Bergström.
FORHANDLER: Sveriges vaksinekoordinator Richard Bergström. Foto: Stina Stjernkvist/tt

Enkelt å endre

Nettopp det at vaksinene fra Pfizer og Moderna er såkalte mRna-vaksiner gjør det ifølge eksperter svært enkelt å tilpasse vaksinene når det oppstår mutasjoner.

Det ser nå ut til at de eksisterende mRNA-vaksinene beskytter noe mindre mot vanlig sykdom forårsaket av delta-varianten, men ikke mindre mot alvorlig sykdom.

Delta-varianten er mer smittsom enn den engelske varianten, som er den dominerende i Norge i dag.

I FHIs ukesrapporter kommer det også frem at varianten står for stadig større andel av smittetilfellene i Norge.

Delta tar over

De oppdaterte vaksinene skal da etter planen gi bedre beskyttelse mot delta-varianten, som nå sprer seg i store deler av verden.

Vaksinene vi nå bruker har vist seg å være mindre effektive mot deltavarianten. Det har blant annet vist seg i Israel, der cirka hver tredje nye smittetilfelle er av personer som har blitt vaksinert.

Siden 6. juni har vaksinens effektivitet når det gjelder å forhindre nye infeksjoner falt til 64 prosent i landet. I februar ble effekten av vaksinen anslått til 95,8 prosent, ifølge det israelske helsedepartementet.

56 prosent av innbyggerne i Israel er nå fullvaksinert, de aller fleste med Pfizer/Biontech-vaksinen, men det forhindrer ikke at smittespredningen på nytt har skutt fart.

93 prosent av dem som smittes, kan imidlertid takke vaksinen for at de ikke blir alvorlig syke og havner på sykehus, mot rundt 99 prosent i februar.

Søndag fikk 334 israelere påvist koronasmitte, mange av dem unge. Sist over 300 fikk påvist smitte på et døgn i Israel, var i begynnelsen av februar.

Relatert