FERIEPERLE: Hellas er blant landene som nå kan bli grønt for nordmenn. Her fra stranden Ammolofoi Nea Peramos. Foto: Alexandros Avramidis / Reuters
FERIEPERLE: Hellas er blant landene som nå kan bli grønt for nordmenn. Her fra stranden Ammolofoi Nea Peramos. Foto: Alexandros Avramidis / Reuters

En rekke ferieland kan bli grønne for nordmenn

En rekke nye land kan bli grønne områder på smittekartet.

Folkehelseinstituttet oppdaterer sitt smittekart fredag, og det blir da klart hvilke europeiske land som blir grønne. Det vil si at man slipper innreisekarantene fra disse landene selv om man ikke er vaksinert.

Fredag kommer også FHI med sine vurderinger av smittesituasjonen på enkelte europeiske øyer. Dermed får vi vite om det blir lov med reiser til for eksempel Kreta eller Mallorca.

På ECDC sitt smittekart er det en rekke storby- og sol- og badefavoritter som er tilnærmet grønne på kartet.

Disse kan bli grønne

Det europeiske smittevernbyrået ECDC oppdaterte smittevernkartet sitt torsdag ettermiddag og ga dermed en pekepinn på hva FHI gjør fredag.

Landene som er helt eller tilnærmet helt grønne på ECDC-kartet, er Island, Finland, Danmark, Estland, Litauen, Polen, Tyskland, Liechtenstein, Frankrike, Italia, Malta, Kroatia, Slovenia, Østerrike, Tsjekkia, Slovakia, Ungarn, Romania, Bulgaria og Hellas.

Flere av de greske øyene er grønne på kartet. Det er ikke Kanariøyene og Mallorca.

FHI gjør imidlertid en egen vurdering av de europeiske smittetallene, og det er dermed ikke gitt at FHIs og ECDCs vurderinger er identiske.

PARIS: Frankrike er blant landene som kan bli grønne. Her fra Paris.
PARIS: Frankrike er blant landene som kan bli grønne. Her fra Paris. Foto: Sameer Al-doumy / AFP

Kan åpne for harryhandel

Østlendingene kan også glede seg over at regionen Vest-Sverige har blitt grønn. Dermed ligger det an til handling i Svinesund og Strömstad også for dem som ikke er fullvaksinert.

ECDC-kartet opererer riktignok med noen andre svenske regioner enn FHI, noe som kan gi andre utslag på FHI-kartet.

På ECDC-kartet er Stockholm-regionen grønn. Kun Midtre Norrland og Småland med øyene er ikke grønne.

Fakta om reisereglene som gjelder fra 5. juli

  • Fra midnatt natt til 5. juli endres terskelen for innreisekarantene i Norge til samme nivå som EU.
  • Man slipper da innreisekarantene når man kommer hjem fra land i EØS/Schengen og Storbritannia med færre enn 50 smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene. Mindre enn 4 prosent av alle koronatestene må også være negative. Eventuelt kan det være 75 smittede per 100.000, men da må under 1 prosent av koronatestene være negative.
  • Det europeiske smittevernbyrået ECDC oppdaterer sitt smittekart hver torsdag.
  • FHI oppdaterer sitt smittekart fredager. De gjør sine egne vurderinger av de europeiske smittetallene, og det er dermed ikke gitt at FHIs kart samsvarer med ECDCs kart selv om Norge nå følger EUs terskel for grønne land.
  • Fra 5. juli opphever Utenriksdepartementet reiserådet for EØS/Schengen, Storbritannia og de landene på EUs tredjelandsliste Folkehelseinstituttet anser som trygge. Ellers forlenges det globale reiserådet for verden til 10. august.

Kan åpnes for reisende utenfor Europa

I tillegg har FHI vurdert landene på EUs tredjelandsliste (se faktaboks). Dette er land utenfor Europa som EU-kommisjonen mener er såpass trygge at reiserestriksjonene for borgere i disse landene gradvis kan lettes.

5. juli er en dato å merke seg for dem som ivrer etter utenlandsreiser. I tillegg til at terskelen for grønne land endres, oppheves også det globale reiserådet for EØS/Schengen, Storbritannia og de landene på EUs tredjelandsliste FHI anser som trygge.

Fredag kommer også FHI med sine vurderinger av smittesituasjonen på enkelte europeiske øyer.

Hvilke øyer som vurderes, er uvisst. Mallorca, Ibiza og Kanariøyene er ikke grønne. Det er derimot Kreta og flere greske øyer, samt franske Korsika og italienske Sicilia og Sardinia.

20210701. 
Det europeiske smittevernrådets (ECDC) oppdaterte kart over røde, gule og grønne områder. Kartet oppdateres i én gang i uka. Dette kartet er fra torsdag 1. juli.
Foto: ECDC skjermdump / NTB
20210701. Det europeiske smittevernrådets (ECDC) oppdaterte kart over røde, gule og grønne områder. Kartet oppdateres i én gang i uka. Dette kartet er fra torsdag 1. juli. Foto: ECDC skjermdump / NTB Foto: Ecdc Skjermdump

Nye terskler

De nye tersklene gjør at man slipper innreisekarantene når man kommer hjem fra land i EØS/Schengen og Storbritannia med færre enn 50 smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene.

Mindre enn 4 prosent av alle koronatestene må også være negative.

Man slipper også karantene når det er færre enn 75 smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene når færre enn 1 prosent av alle testene er negative.

Relatert