FORSKJELL: Bildet til venstre er fra vaksinasjon i London. Bildet til høyre er fra et sykehus i Moskva.
FORSKJELL: Bildet til venstre er fra vaksinasjon i London. Bildet til høyre er fra et sykehus i Moskva. Foto: AFP / AP / NTB

I to europeiske land eksploderer smitten – men det er én stor forskjell

Både Russland og Storbritannia har hatt en eksplosiv økning i koronasmitte den siste uka. Men kun i ett av landene stiger antallet innlagte og døde proposjonalt med smittetallene.

Det siste døgnet har Storbritannia hatt 22.868 nye smittetilfeller, og delta-varianten av viruset blir stadig mer dominerende. Likevel tviholder myndighetene på gjenåpning 19. juli.

I Russland er det meldt om 20.538 tilfeller siste døgn. Også der sprer delta-varianten seg.

Storbritannia og Russland er nå landene med mest dramatisk smittesituasjon i Europa. Samtidig er det én viktig forskjell på de to landene.

For i Storbritannia øker ikke dødstallet og antallet alvorlig syke proposjonelt med smittetallene. Siste døgn er det registrert 11 nye dødsfall knyttet til korona.

Det er samtidig som helsevesenet nærmest kneler i Russland, og landet har hatt 600 dødsfall siste døgn.

Forskjellen; i Storbritannia er langt flere vaksinert.

Mange flere innlagte

Storbritannia hadde under koronabølgen i januar 37.000 innlagte på sykehus. Nå er antallet 1.500.

Den store endringen siden januar, er at nesten 60 prosent av den voksne befolkningen nå er vaksinert. Helsemyndighetene også i Norge melder at vaksinerte sannsynligvis vil få en mildere sykdom av koronaviruset dersom de blir smittet.

I Russland er det derimot stor vaksineskepsis, og få er vaksinert.

– Jeg er redd for helsa mi. Derfor vil jeg ikke ta vaksine, sier Alina, en vaksineskeptiker TV 2 har snakket med på gata i Moskva.

Situasjonen har ført til at myndighetene nå har gjort det obligatorisk for folk i servicenæringer og offentlig sektor å vaksinere seg - hvis ikke kan de miste jobben.

– Det er Storbritannia og Russland som skiler seg ut nå, og man kan virkelig se hvordan vaksinasjonen slår ut. I Russland er det langt flere med alvorlig sykdom, som blir innlagt og dør, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til TV 2.

Britiske myndigheter har uttalt at de aller fleste voksne vil være fullvaksinert innen 19. juli. Derfor regner de med å åpne landet da.

Ett stort mål

Det er mange steder i Europa delta-varianten av koronaviruset som nå brer om seg. I Portugal har de igjen stengt ned etter at delta-varianten har blitt dominerende.

Nakstad: - Dette er det store målet nå

Virusvarianten blir dominerende de fleste steder der den får feste.

– Vi er også sårbare for utbrudd av delta-viruset i Norge, sier Nakstad.

Han mener likevel at vi ikke kommer til å få en for stor andel av denne vaksinevarianten innen de fleste voksne i Norge er vaksinert.

– Det som er målet vårt nå, er å unngå store smitteutbrudd fram til flest mulig av den norske befolkningen har fått to doser, sier han.

Relatert