TikTok-stjerne dømt til fengsel – trygler om benådning

– Jeg har ikke gjort noe umoralsk for å fortjene alt dette, sier Haneen Hossam (20) etter at hun og en venninne ble dømt for innholdet i TikTok-videoene sine.

Søndag dømte retten i Kairo 20-åringen til ti år i fengsel, mens venninnen Mawada al-Adham (23) fikk seks år.

Det melder BBC.

Hossam ble i april i fjor arrestert og siktet for å ha krenket Egypts familieverdier og -prinsipper etter at hun oppfordret kvinner til å tjene penger ved å samarbeide med henne på TikTok.

Hun har rundt 900.000 følgere i appen, og er svært populær i Egypt.

Adham, som den gang hadde tre millioner følgere på TikTok, ble siktet for det samme etter å ha publisert det myndighetene var «upassende» videoer, hvor hun danset og sang.

POPULÆRE: Haneen Hossam og Mowada al-Adham ble pågrepet etter at de la ut videoer på TikTok og Instagram.
POPULÆRE: Haneen Hossam og Mowada al-Adham ble pågrepet etter at de la ut videoer på TikTok og Instagram. Foto: Khaled Desouki/AP

Tiltalt for menneskehandel

Kvinnene ble i fjor dømt til to års fengsel for å ha krenket offentlig moral, og ila dem også bøter på 200.000 kroner hver.

Etter enorme protester fra menneskerettighetsorganisasjoner, ble kvinnene i februar løslatt.

Men, like etter ble de siktet for menneskehandel.

Påtalemyndighetene mente at 20- og 23-åringen via sosiale medier fikk kvinner til å «krenke Egypts prinsipper og verdier med mål om å skaffe seg økonomiske fordeler» og dermed drev med menneskehandel.

Søndag ble Hossam og Adham dømt til henholdsvis ti og seks år i fengsel.

Tre kvinner som samarbeidet med kvinnene ble dømt til seks år hver.

Gråt og tryglet

Hossam har valgt å ikke vært til stede under rettssaken.

Hennes advokat, Hani Sameh, påstår at 20-åringen fikk den lengste fengselsdommen på grunn av dette.

– Vi vil kreve at saken gjenopptas, da det er motsetninger mellom dommen og handlinger rettens avgjørelse er basert på. Vi håper at hun kan få redusert fengselsdommen, eller bli frikjent, sier hun.

Etter at dommen falt, la Hossam ut to videoer på Instagram hvor hun gråt og tryglet Egypts president Abdul Fattah al-Sisi (66) om benådning.

– Ti år! Jeg har ikke gjort noe umoralsk for å fortjene alt dette. Jeg satt i fengsel i ti måneder og sa ikke ett ord etter at jeg ble løslatt. Hvorfor vil du fengsle meg igjen, sa hun.

Reda Eldanbouki i den egyptiske kvinnerettighetsorganisasjonen Women's Center for Guidance and Legal Awareness kaller ifølge BBC dommen «hard og overdreven», og mener at den begrenser kvinnenes ytringsfrihet ytterligere.

Relatert