Ungarns statsminister, Viktor Orban, var tilstede under kampen mellom Ungarn og Portugal som ble spilt i Budapest 15. juni. AP Photo/
Ungarns statsminister, Viktor Orban, var tilstede under kampen mellom Ungarn og Portugal som ble spilt i Budapest 15. juni. AP Photo/ Foto: Laszlo Balogh

Tyske medier: Ungarns statsminister avlyser tur til München

Ungarns statsminister skulle etter planen sett EM-kampen mellom Tyskland og Ungarn onsdag - Nå har han kansellert turen, melder DPA.

Det tyske nyhetsbyrået DPA melder at setet hvor den ungarske statsministeren, Viktor Orban, skulle sittet på tribunen på EM-arenaen i München blir stående tomt under kampen onsdag kveld.

Ifølge byrået er det ikke gitt noen offisiell informasjon om årsaken til dette, skriver avisen Zeit online.

Før det siste gruppespillet har det vært heftige diskusjoner rundt Uefas forbud mot å lyse opp arenaen i regnbuefarger, og tyske medier spekulerer at det er årsaken til at Orban ikke ønsker å være tilstede.

Regnbue-markeringen var et initiativ av borgermester i Munchen, Dieter Reiter, og var ment som en protest mot en ny lov som ble vedtatt i Ungarn i forrige uke.

Loven forbyr fremstilling av seksuelle minoriteter – inkludert homofile og transpersoner – i innhold rettet mot barn. Det rammer blant annet bøker, filmer og undervisningsmateriell.

Uefa sa nei til markeringen fordi den var spesielt rettet mot avgjørelsen til den høyrepopulistiske ungarske regjeringen og dermed «har politisk karakter».

Både Reiter og en rekke organisasjoner, fotballklubber og spillere har reagert kraftig på Uefas avgjørelse. Borgermester Reiter vil nå la regnbueflaggene vaie i vinden på rådhuset og lyse opp det 291 meter høye olympiatårnet, skriver Süddeutsche Zeitung.

– Vi vil ikke la Uefa hindre oss i å sende et sterkt signal til Ungarn, sier han til den tyske avisen. Han vil også la andre landemerker bli farget i regnbuens farger.

Relatert