NY STATSMINISTER: Naftali Bennett leder det høyrenasjonalistiske partiet Yamina, og blir Israels nye statsminister, etter Benjamin Netanjahu.
NY STATSMINISTER: Naftali Bennett leder det høyrenasjonalistiske partiet Yamina, og blir Israels nye statsminister, etter Benjamin Netanjahu. Foto: MENAHEM KAHANA

Han blir Israels nye statsminister

For første gang på 12 år er Benjamin Netanyahu ikke Israels statsminister. Søndag kveld ble Naftali Bennetts regjering godkjent og innsatt.

49 år gamle Naftali Bennett, som leder det høyrenasjonalistiske partiet Yamina, er Israels nye statsminister. Han erstatter dermed Benjamin Netanyahu, som har vært statsminister siden 2009.

Med 60 mot 59 stemmer ble den nye israelske regjeringen godkjent av nasjonalforsamlingen Knesset søndag ettermiddag.

119 av Knessets 120 medlemmer stemte. Ett medlem av det arabiske partiet Ra'am avsto fra avstemningen, skriver Times of Israel.

Debatten før voteringen var svært opphetet og varte i flere timer. Bennett brukte lang tid på å komme gjennom talen sin fordi han stadig vekk fikk tilrop fra Netanyahus tilhengere.

Bennett skal nå lede en regjering med støtte fra til sammen åtte ulike partier fra hele det politiske spekteret – deriblant Ra'am.

Biden sender gratulasjoner

USAs president Joe Biden har sendt gratulasjoner til Israels nye statsminister Naftali Bennett.

LYKKEØNSKER: USAs president Joe Biden gratulerer israels nye statsminister Naftali Bennett.
LYKKEØNSKER: USAs president Joe Biden gratulerer israels nye statsminister Naftali Bennett. Foto: Evan Vucci (arkiv)

– Jeg ser fram til å jobbe med statsminister Bennett for å styrke alle aspekter av det nære og varige forholdet mellom våre to nasjoner, sier Biden i en uttalelse.

– Israel har ingen bedre venn enn USA. Båndene som forener våre folk, er beviser på våre felles verdier og tiår med tett samarbeid. USA står også støtt i vår støtte til Israels sikkerhet, fortsetter Biden.

Også Tysklands statsminister Angela Merkel gratulerer Israels nye statsminister, og sier hun ser fram til å samarbeide med ham.

Jubelscener i Tel Aviv

Tusenvis av israelere strømmet ut i gatene i Tel Aviv søndag kveld der de feiret at Israel har fått ny regjering.

På Rabin-plassen i sentrum av byen veivet folk med det israelske flagget mens de klappet og jublet da det ble klart at nasjonalforsamlingen Knesset hadde godkjent den nye regjeringen til Naftali Bennett og at Benjamin Netanyahu dermed er ute av regjeringskontorene etter tolv år.

Mange ropte «forandring» mens de lo og danset og klemte hverandre.

Israelere i Tel Aviv feiret søndag kveld at landet har fått ny statsminister.
Israelere i Tel Aviv feiret søndag kveld at landet har fått ny statsminister. Foto: Oded Balilty / AP / NTB

Vil fortsette som leder

Bennett skal være statsminister i to år, fram til Yair Lapid fra sentrumspartiet Yesh Atid tar over. Lapid er inntil videre utenriksminister.

Netanyahu har ikke lyktes med å danne ny regjering selv etter fire valg på to år.

Søndag sa han at han langt fra er ferdig i politikken og at han vil fortsette som leder for Likud-partiet. Han har lovet å komme tilbake snart.

Kunngjøringen om statsministerskifte kom én uke etter at det ble enighet om en ny israelsk regjering.

Alternativet ville vært Israels femte valg på to år, noe som understreker det politiske kaoset som preger landet.

Palestinske myndigheter ser ikke forskjell

Palestinske myndigheter på Vestbredden og Gazastripen sier de ikke ser forskjell på den gamle og den nye israelske regjeringen.

Hamas, som styrer på Gazastripen, sier Benjamin Netanyahus avgang som statsminister ikke vil forandre på deres syn på Israel, skriver Times of Israel.

– Uansett hva slags form den israelske regjeringen måtte ta, vil det ikke forandre hvordan vi håndterer Israel. Det er en okkupasjonsmakt som må motstås, sier Hamas' talsmann Fawzi Barhoum.

Bred koalisjon

Det nye samarbeidet består av en svært bred koalisjon, med representanter fra venstre- og høyresiden, så vel som ultranasjonalistiske jøder og islamske arabere.

Lapid og Naftali Bennett, lederen for det høyreorienterte og ultranasjonalistiske partiet Yamina, er enige om en ordning der de bytter på å være statsminister.

Partiet Yamina og Bennett er i utgangspunktet ikke store aktører i israelsk politikk, men sitter på de avgjørende stemmene som sikret flertall for den nye regjeringen.

Relatert