SJOKK OG SORG: Lagkameratene brast ut i gråt da Christian Eriksen falt om på banen. Thomas Delaney, Andreas Christensen og Jonas Wind fotografert under den dramatiske hendelsen. Foto: Friedemann Vogel / AFP)
SJOKK OG SORG: Lagkameratene brast ut i gråt da Christian Eriksen falt om på banen. Thomas Delaney, Andreas Christensen og Jonas Wind fotografert under den dramatiske hendelsen. Foto: Friedemann Vogel / AFP)

NRK om nærbildene av Eriksen: – Vi har stor forståelse for at folk reagerer

NRK viste nærbilder av Christian Eriksen etter han kollapset på banen. Nå varsler kanalen en evaluering av sendingen.

Tre minutter før pause kollapset Christian Eriksen på banen.

Lagkameratene og medisinsk personell stormet til og hjertekompresjoner ble igangsatt. Kameraet lå tett på den dramatiske og uavklarte situasjonen.

Den danske spillerens familie i sjokk og sorg ble også filmet.

I etterkant har det stormet i sosiale medier om de nærgående bildene.

En hvit duk ble holdt rundt Eriksen idet han ble båret ut av banen.
En hvit duk ble holdt rundt Eriksen idet han ble båret ut av banen. Foto: Hannah Mckay / Reuters

– Helt hårreisende

– Etter dette må vi ha en svært alvorlig diskusjon om denne sendingen. Christian Eriksen kollapser og hans lagkamerater må forme en ring rundt han for hindre kameraene å filme. Da kutter produsentene til kona som er i sjokk på tribunen. Dette er ikke ok, skriver en bruker på Twitter.

– Jeg er sjokkert og målløs over at UEFA viser nærbilder av hjerte- og lungeredning på Christian Eriksen. Ris til NRK som ikke går til oversiktsbilde langt tidligere enn de gjorde. Sjukt og vanvittig respektløst, skriver en annen.

Slik svarer NRK

Det var NRK som sendte produksjonen til UEFA i Norge, med de nærgående bildene.

Kanalen forteller at de etter hvert valgte å bryte signalet.

– Det er et internasjonal produksjon, som kommer inn til NRK. Kort oppsummert burde de åpenbart gått til et totalbilde mye tidligere. Det er det normale når det oppstår dramatiske situasjoner ute på banen, sier sportsredaktør Egil Sundvor til TV 2.

Ettersom UEFA ikke fulgte normen, valgte NRK å bryte med det internasjonale signalet og legge ut en annen feed, som viste et totalbilde av banen.

– Burde dere ikke gjort det tidligere?

– Det er komplekst når det skjer så dramatiske ting. Vi stoler på at den internasjonale produksjonen gjør de riktige etiske vurderingene. Man kan diskutere om vi skulle brutt før, men det får vi ta i en evaluering i etterkant, sier Sundvor.

SENDINGEN: Sportsredaktør i NRK, Egil Sundvor, varsler at de vil ta en evaluering av sendingen i etterkant. Foto: Erik Johansen / NTB
SENDINGEN: Sportsredaktør i NRK, Egil Sundvor, varsler at de vil ta en evaluering av sendingen i etterkant. Foto: Erik Johansen / NTB

– Stor forståelse

Sportsredaktøren sier samtidig at han forstår at folk reagerer på nærbildene.

– Så snart vi mente at det var for nærgående, så brøt vi signalet. Vi har veldig stor forforståelse for at folk reagerer på dette. Så får vi se i etterkant om vi kunne gjort noe bedre. Da får vi mulighet til å vurdere situasjonen igjen, sier han.

TV 2 snakker med han åtte minutter før kampen igjen starter.

– Dette er unntaket. Dette skjer nesten aldri på en fotballbane. Det er mange læringspunkter å hente ut. Heldigvis er det sjeldent. Det aller viktigste er at det ser ut til å gå bra med Eriksen, sier Sundvor.

Ifølge NTB har NRK nå tatt bort klippet av Eriksens kollaps og det påfølgende kvarteret i sin TV-spiller.

– Viktig

Selv om mye av kommentarene i sosiale medier er kritiske til bildene NRK sendte, roser også noen kanalen for at de valgte å kutte sendingen og heller vise et oversiktsbilde.

Kyrre Sæther, som er sykepleier, skriver at han er uenig i at bildene aldri burde blitt vist.

– Beklager - men her er jeg helt uenig! Gjenopplivning er noe av det viktigste vi gjør i situasjonen, og at noe av det kommer på TV viser at folk handler! Det er viktig og skaper håp i situasjonen, tvitrer han.

– Har ansvar

Presseetiker og fagmedarbeider Trygve Aas Olsen ved Institutt for journalistikk forteller til Medier24 at han ikke selv har sett bildene. Han er likevel krystallklar på hvor ansvaret ligger for at seerne får det med seg:

– NRK har et ansvar for hva de sender ut; Uansett om det er produsert av andre eller ikke. Vær varsom-plakaten gjelder for en slik sending også. Det er klart at hvis NRKs kommentatorer sitter i studio og sier høyt at dette er bilder man ikke burde vist, så bør NRK være raske på å ta dem ned, sier Aas Olsen til nettavisen.

Han understreker at han tar forbehold om hvor lenge de var på skjermen før kanalen tok grep.

Presseetikeren sier at det er svært sjelden at man opplever slikt i sportsjournalistikken.

– Nettopp derfor kan en slik hendelse være en påminnelse til alle om at det er uhyre viktig å ha en etisk bevissthet i studio eller produsentrommet - samme om du jobber med sport, underholdning eller nyheter, sier han til M24.

Relatert