GRENSEN: Det har stort sett vært grensependlere som har bevegd seg over grensen mellom Sverige og Norge på Svinesund det siste halvåret. Nå åpner grensen for langt flere. Foto: Goran Jorganovich / TV 2
GRENSEN: Det har stort sett vært grensependlere som har bevegd seg over grensen mellom Sverige og Norge på Svinesund det siste halvåret. Nå åpner grensen for langt flere. Foto: Goran Jorganovich / TV 2

Forventer trafikkaos: – Tenk deg godt om før du reiser

Fra fredag vil nesten 1.3 millioner fullvaksinerte nordmenn kunne dra på handletur til Sverige uten å havne i karantene.

Fra klokken 15 fredag slipper fullvaksinerte og immune nordmenn innreisekarantene mot at de tester seg på grensen.

Det betyr at alle som drar på en etterlengtet tur til Sverige, må vente på Svinesund på testsvar etter utført koronatest.

Trafikken ventes å øke markant når flere kan reise til Sverige, opplyser Halden kommune i en pressemelding.

– Vi forventer en kraftig økning i trafikken på Svinesund fra helgen, som følge av de endringene som nå innføres. Det må folk som planlegger Sverigetur være forberedt på, sier leder for Svinesund internasjonale testsenter Jostein Stø i Halden kommune.

STORINNRYKK: Toll og politi på grensestasjonen Svinesund forbereder seg på storinnrykk fredag.
STORINNRYKK: Toll og politi på grensestasjonen Svinesund forbereder seg på storinnrykk fredag. Foto: Simen Askjer / TV 2

Roper varsku

Også beredskapsdirektøren i Politidirektoratet er bekymret for økt trykk på grensene fredag.

– Jeg vil gjerne rope et lite varsku og si at alle bør være forberedt på kø om man reiser ut av Norge og skal tilbake, sier Tone Vangen i en pressemelding.

Hun minner om at regjeringen fortsatt fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige frem til 1. juli.

– Vi vil oppfordrer folk til å tenke seg godt om før de reiser, sier hun.

Hun forklarer at kontrollen ved innreise er omfattende. Spørsmål knyttet til regelverket og karantenehotell tar mye tid og skaper forsinkelser for alle reisende.

KØ: Beredskapsdirektør Tone Vangen forteller at grensekontrollen er omfattende og at reisende må forberede seg på kø. Foto: Heiko Junge / NTB
KØ: Beredskapsdirektør Tone Vangen forteller at grensekontrollen er omfattende og at reisende må forberede seg på kø. Foto: Heiko Junge / NTB

Må vente på testsvar

Ettersom testsenteret på Svinesund forbereder seg på kaos, har de besluttet å innføre noen endringer.

– Vi endrer kjøremønster og venterutiner allerede fra fredag for å være forberedt på økt trafikk, sier Stø.

Praksisen den siste tiden har vært at grensependlere som tar sin ukentlige koronatest, ikke har måttet ventet på stedet til testresultatet har blitt klart. Testsenteret begrunner dette med mangel på et stort nok venteområde.

– Nå er Svinesund testsenter utvidet ytterligere og det er tilrettelagt en stor parkeringsplass der biler kan vente etter testing. Allerede fra fredag vil alle som testes på Svinesund internasjonale testsenter måtte vente til svaret er klart, opplyser Stø.

For å unngå å stå lenge i kø for å vente på test, kan grensependlere forhåndsbestille.

– Nordmenn som grensependler kan bestille sine ukentlige koronatester ved sitt lokale testsenter i egen hjemkommune for å unngå venting, sier lederen for testsenteret.

FORBEREDT: Politidirektoratet oppfordrer alle reisende til å komme til grensen forberedt. Illustrasjonsfoto: Simen Askjer / TV 2
FORBEREDT: Politidirektoratet oppfordrer alle reisende til å komme til grensen forberedt. Illustrasjonsfoto: Simen Askjer / TV 2

Slik blir koronasertifikatet kontrollert ved innreise

Fullvaksinerte og de som har hatt korona de siste seks månedene får unntak fra innreisekarantene fra og med fredag 11. juni klokken 15. Slik vil kontrollen foregå på grensen:

  • For kontroll ved innreise, trykk på knappen utvidet kontrollside. Det er denne du skal vise til politiet ved grensepassering.
  • Politiet vil scanne QR-kodene som er på utvidet kontrollside. Da vil kontrolløren få opp informasjon om sertifikatet er gyldig eller ikke.
  • Vær oppmerksom på at grønt koronasertifikat som vises i Kontrollside (Norge), som er for innenlands bruk, ikke nødvendigvis vil gi fritak fra innereisekarantene. Hvis du har fått første vaksinedose for tre til femten uker siden, slipper du karantenehotell og kan avslutte karantene etter negativ test 3 døgn etter ankomst.

Kilde: FHI

Mange kommer uforberedt

Vangen forteller at politiet på grensen står i en meget krevende situasjon og personellet gjør så godt de kan.

De opplever at mange reisende mangler nødvendig dokumentasjon, eller har ikke fylt ut den obligatoriske innreiseregistreringen. Hun kommer derfor med en oppfordring:

– Alle som drar på reise nå må sette seg inn i regelverket på forhånd og forsikre seg om at de har nødvendig dokumentasjon klar og fylle ut innreiseregistreringen 72 timer på forhånd, sier Vangen.

Relatert