SLIPPER IKKE UNNA: Fredag 11. juni kan fullvaksinerte reise fritt uten karantene. Men de slipper ikke unna test ved hjemkomst. Foto: Heiko Junge
SLIPPER IKKE UNNA: Fredag 11. juni kan fullvaksinerte reise fritt uten karantene. Men de slipper ikke unna test ved hjemkomst. Foto: Heiko Junge

Derfor må fullvaksinerte fortsatt teste seg

Fullvaksinerte slipper nå karantene ved innreise til Norge, men det forutsetter en negativ test.

Onsdag kom helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) med en etterlengtet gladmelding til fullvaksinerte eller personer som har hatt covid-19 de siste seks månedene.

Fra og med fredag 11. juni slipper denne gruppen nemlig innreisekarantene til Norge.

– Ikke 100 prosent

Det betyr at de fritt kan reise til utlandet, uten å havne hverken på karantenehotell eller overholde karantenetiden hjemme.

Det forutsetter imidlertid at man avlegger en negativ test når man ankommer.

Men hva er egentlig grunnen til at beskyttede personer fortsatt må ta en test?

– Selv om du er fullvaksinert, beskytter ikke vaksinen 100 prosent. Det betyr at det fortsatt kan sitte smitte i for eksempel nesen, og man kan være smitteførende, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

– Lavgradig sykdom

Én av Norges fremste viruseksperter og mikrobiolog ved Universitetet i Tromsø Ørjan Olsvik viser til en studie fra Israel, hvor de har kommet svært langt i vaksineringen.

– Studiene viser en beskyttelsesgrad mot sykdom på mellom 92-96 prosent med to vaksinedoser. Når man er fullvaksinert, beskytter det i prinsippet mot alvorlig sykdom, men noen få kan likevel få lavgradig sykdom, forklarer Olsvik.

Det betyr i prinsippet at man kan komme hjem til Norge, føle seg helt frisk, men likevel være smitteførende.

– Det er kanskje spesielt de som kommer fra land med høye smittetall vi bør teste. Da er sjansen for å få lavgradig sykdom, litt mere sannsynlig, sier han til TV 2.

Kan endres

Olsvik understreker at dette ikke er uvanlig i forbindelse med vaksinasjon, men sier at dette fort kan endres, etter hvert som man vet enda mer om vaksinenes grad av beskyttelse.

– Hvis vi finner færre og færre som blir syke med covid-19, selv etter vaksinasjon, så vil det bli bra. Når det generelle smittetrykket og virusbelastningen reduseres, vil sjansen for å få viruset være enda mindre, sier professoren.

1. juli ønsker EU og åpne grensene for fullvaksinerte, og de har et håp om å gå bort i fra testing av denne gruppen.

Olsvik mener imidlertid det er bra å ha den ekstra sikkerheten.

– Det er greit at vårt helsesystem har en dobbel sikring, sier han.

Relatert